12 Eylül Faşist darbesinin en önemli hedeflerinden olmuştur öğretmenler.

O günlerde öğretmenlerin en büyük meslek örgütü Töb-Der kapatılmış, üyeleri zindanlara atılmış, birçoğu çocukları ile birlikte açlığa terk edilmiştir.
12 Eylül zulmünün aslan payını alan öğretmenler için bu gün yaptığı tüm icraatları reddettiğimiz Kenan Evren tarafından Öğretmenlerin işkence tezgahlarında sorgulandığı süreçte öğretmenlerin inisiyatifi dışında 24 Kasım Öğretmenler günü olarak ilan edilmiştir.
Elbette 24 Kasım Tarihsel Süreç anlamında son derece önemli, elbette ki Ülkenin aydınlanma mücadelesine ışık tutan bir gün, bu günün kendi özelliği ve önemi çerçevesinde kutlanması gereken bir gündür ama öğretmenler günü için daha evrensel dünyanın konsensüs sağladığı bir gün vardır.
5 Ekim 1966 Tarihinde Paris te gerçekleşen “Öğretmenlerin statüsü Hükümetler arası Özel Konferansı” ile UNESKO ve İLO tarafından “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” ni  kabul edilişinin yıldönümüdür.
 Dünyanın bir çok ülkesinde 5 Ekim Öğretmenler günü olarak kutlanmaktadır. Her ne kadar 5 Ekim Ülkemizde sadece Eğitim Sen tarafından kutlansa da 24 Kasım da Öğretmenler günü olarak önemli ölçüde kutlanmaktadır.
12 Eylül döneminde 24 Kasım Öğretmenler günü olarak İlan edildiğinde 7 bin öğretmen ceza evinde 10 bin civarında öğretmen meslekten atılmıştı. O günlerde kürsülere çıkan Devletin kocaman kocaman yetkilileri öğretmenlik mesleğinin ne kadar kutsal olduğundan, öğretmenlerin ne kadar eli öpülesi olduğundan, bana bir harf öğretenin diye başlayan Hz. Muhammed in sözlerinden bahsetmişler, öğretmenler bizim baş tacımızdır demişlerdi.
O günlerden bu günlere 35 Yıl geçti. Öğretmenler gene zindanlarda, öğretmenler gene açlığa mahkum ediliyor.
15 Bine yakın öğretmen sadece EĞİTİM SEN üyesi  olduğu için meslekten atılmış ken, Öğretmenlerin Ekonomik ve mesleki sorunları dağ gibi büyümüş ken,
Öğretmenleri potansiyel suçlu olarak görenler Bu gün gene Kocaman kocaman Devlet yetkilileri kürsüye çıkacak gene öğretmenlik mesleğinin kutsallığını anlatıp, öğretmenlerin ne kadar kıymetli olduğunu söyleyip övgüler dizecekler.
Her şeye rağmen 110 yıllık Demokratik Öğretmen Mücadelesi Önüne çıkarılan her engeli nasıl ki mücadele azmi ile aşmışsa,  bu günleri de mücadele azmi ile aşacaktır.
Gene de Öğretmenler gününüz kutlu olsun Ülkemin onurlu ve dirençli eğitim emekçileri.