Geçtiğimiz Hafta CHP den 3 milletvekili istifa etti. CHP liler biliyordu ki Muharrem İnce parti kurursa bunlar zaten istifa edip Muharrem İnce ile parti kuracak. Bu nedenle sürpriz bir durum yok ortada.

Bu üç milletvekili seçimlerden hemen sonra Muharrem İnce ile Genel Başkanı devirme hareketi içinde bulunmuşlardı, bu sonuç bilinen bir durumdu. Karabük ve Yalova Milletvekili nin milletvekili olmak için her hangi bir özelliği yok. Milletvekili olmaları Muharrem İnce ye bağlı oluşları nedeniyle Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce nin ricası. Elbette Cumhurbaşkanı adayı yaptığınız birisinin listeler hazırlanırken önerilerini dikkate almak gerekirdi ve bazı talepleri kabul edildi.

Bu iki milletvekili nin milletvekili olmasını sağlayan Muharrem İnce ye sadakati anlaşılır bir durumdur. İstekli ayrılmadıkları hallerinden belli ama kendilerini mecbur hissettikleri görünüyor.

Ancak İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi nin durumu farklı. TSK da genç bir Teğmen iken Ergenekon Kumpasında tutuklanan ve Silivri Cezaevinde iken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu nun sahip çıktığı, Cezaevinde kıyılan Nikahına şahitlik ettiği, CHP ve Kılıçdaroğlu nun ilgisi nedeniyle CHP Kamuoyunda tanınır hale geldiği biliniyor. Cezaevinden çıkar çıkmaz CHP ye üye yapıldı, Partinin tozunu yutmuş, emek vermiş bir çok parti emekçisi varken Milletvekili listelerine kondu ve milletvekili oldu.

Kendisine bu kadar emek veren bir Genel başkan a henüz bir aylık milletvekili iken baş kaldıran, istifaya davet eden, Kılıçdaroğlu nu devirmeye yönelik faaliyet içine giren Mehmet Ali Çelebi Muharrem İnce kervanına katılmak üzere diğer iki milletvekili ile birlikte istifa etti.

Mehmet Ali Çelebi ye yıllardır övgüler yağdıranlar da dahil kamuoyunda yoğun bir tepki oluştu. Çelebi yoğun bir şekilde vefasızlık suçlamasına tabi tutularak milletvekilliği görevinden de istifası istendi.

Mehmet Ali Çelebiyi biz Ergenekon da Kumpas kurulan Yurtseverlerin yanına koymuştuk, ama o Derin Devletin gerçek Ergenekon sanıkları Susurluk Çetesi sanığı Veli Küçük, Hıran Dink i hedef gösteren Kemal Kerençsiz ve Dönek Nedim ile Doğu perinçek in yanını tercih etti.

Çelebi Sosyal Medya da beklemediği büyük tepki ile yoğunlaşan milletvekilliğinden de istifa isteği karşısında dahi hane bir formül üretti. İzmir 1.Bölge den seçilmesine rağmen CHP nin bir milyon iki yüz bin üyesi ile oylama yapılsın bir oy fazla çıkarsa istifa edeceğim deyip, buna da meydan okuma diyebilen bir kişinin bulabildiği kurtuluş formülü bu. İşin garip yanı Muharrem İnce de bunu meydan okuma olarak değerlendirdi.

Aslında bu milletvekilleri Muharrem İnce ile hareket edeceklerini netleştirdikleri için istifa edecekleri önceden kararlaştırılmıştır. Ancak CHP tabanını ikna etmek, kısmen de giderken taraftar taşımak için doğrudan istifa yerine gerekçe aramışlar, mektup yazarak, koşullar öne sürerek kendilerine ayrılış zemini oluşturmak istemişlerdir.

Ancak gösterdikleri gerekçeler ipe sapa gelmez, üç milletvekili istedi diye gerçekleştirilmesi olanaklı olmayan gerekçelerdir. Aslında bu gerekçelerden başka bir planında ortaya konulduğu görülmektedir. Birincisi Muharrem İnce ye geri dön çağrısı yapılması talebi. Bu üç milletvekili Muharrem İnce den bağımsız bu talebi dile getirmeleri olanaklı değil. O zaman anlaşılıyor ki Muharrem İnce Parti kurmak

için yola çıkmaktan pişman geri dönmek istiyor ama bir çağrı lazım ki dönebilsin. Ama Kemal Kılıçdaroğlu bu topa girmiyor.

Diğer iki istek daha entresan İktidar Partileri AKP ve MHP ile onun medya silahşorlarının de isteği. Canan Kaftancıoğlu görevden alınsın, CHP HDP ile arasına mesafe koysun. Bu iki talep bire bir Cumhur ittifakı talebi ile bütünleşen bir taleptir. Bu taleplerden Muharrem İnce Hareketi nin nereye evrileceği belli olmuştur.

Muharrem İnce neden istifa etmiyor.

Bu güne kadar partisinin politikalarını beğenmeyerek parti kurma ya karar verdiği halde, bir yandan parti kurma çalışmasını sürdürüp bir yandan da üyeliğini sürdüren kimse Türkiye siyasi tarihinde görülmemiştir.

Hem partinize ağır suçlamalar yapacaksınız, hem de üye olmaya devam edeceksiniz. Bu durum siyaset etiğine uymadığı gibi, aynı zamanda siyasi omurgasızlığı da ortaya koyar.

Bunun iki nedeni vardır, birincisi Muharrem ince nin ayrılıp parti kurma gerekçeleri CHP kamuoyunu ikna etmemiştir, taraftar bulmakta zorlanmaktadır. Tek çözüm ikna edici gerekçedir, bunun içinde suç işlemeye devam ederek ihraç edilerek kendisine haklı gerekçe kazandırmak istemektedir. CHP bu oyuna gelmediği için plan hedefine ulaşmamıştır.

İstifa etmemenin ikinci gerekçesi de geri dönüş yolunu açık bırakmaktır. Üç milletvekilinin koşulları arasında Muharrem İnce yi geri çağırın koşuluna verilen yanıt ilginçtir. Gitmedi ki çağıralım.

Bundan sonra Muharrem İnce Kuracağı Partiye kaç milletvekili, kaç Belediye Başkanı, kaç üye katılırsa katılsın Çocuğun ana karnında öldüğü anlaşılmış, Kurulacak parti ölü doğacağı kesinleşmiştir.