Almanya Genel Seçimi’nde beklenen oldu. Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Sol Parti, oynamaları gereken ‘iktidar alternatifi’ rolünü doğru oynayamayınca, Merkel’in başkanlığında seçimlere birlikte giren Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) oy oranını yaklaşık yüzde 8 arttırdı ve açık ara birinci oldu. Ancak CDU-CSU ortaklığı, bu başarısına rağmen, seçim sisteminden dolayı ‘tek başına iktidar olacak’ milletvekili sayısına ulaşamadı. Yüzde 41,7 oranında oy alan CDU-CSU, 630 kişilik Alman Parlamentosu’nda 311 milletvekili çıkardı.
Sonuçları neredeyse önceden bilinen, heyecansız ama katılımın yüzde 73 gibi yüksek olduğu seçimde, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,7 ile ikinci parti olurken; son bir-iki haftada atağa kalkan Sol Parti, bir önceki seçimlere göre yüzde 3,3, oy kaybetmesine rağmen yüzde 8,6 ile ilk kez Almanya’nın genelinde üçüncü parti oldu ve 64 milletvekili çıkardı. Yüzde 2,3 kaybeden Yeşiller ise, yüzde 8,4 ile dördüncü parti oldu. Liberal Hür Demokrat Parti, Alternatif Parti ve Korsanlar Partisi yüzde 5 barajının altına kalarak parlamento dışı kaldılar. Barajı aşamayan ancak seçimler öncesi yeni kurulan ve euro karşıtı olan “Almanya için Alternatif” (AfD) partisinin aldığı yüzde 4,8 oy ise seçimlerin en önemli sonuçlarından biriydi.
Bu sonuçlardan sonra, Merkel’in koalisyonla da olsa, üçüncü kez Başbakanlık koltuğuna oturacağı kesin gözüküyor. Matematiksel olarak; 319 milletvekili ile muhafazakarlardan daha fazla milletvekili çıkaran ‘SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin koalisyon yapması ‘teorik olarak’ mümkün olsa da, ‘Sosyal Demokratlar’ın yıllardır bitmeyen Sol Parti alerjisi bunu mümkün kılmaz! Seçim öncesinde SPD, büyük koalisyona “hayır” demiş olsa da, ‘Hıristiyan Demokratlar’ ile ‘Sosyal Demokratlar’ın büyük koalisyonu sürpriz olmaz. Sürpriz olmayacak böyle bir koalisyonun muhafazakarları büyütüp büyütmeyeceği tartışılabilir ama, böyle bir koalisyonun ‘Sosyal Demokratlar’ı küçülteceğini peşinen söylemek mümkün!
DOĞULU, PROTESTAN VE KADIN
Almanya seçim sonuçlarında, seçim öncesi anketlere göre yüzde 1,7 daha fazla oy alan muhafazakar CDU-CSU birlikteliğinin başarısının yanı sıra, esas olarak ‘sempati anketleri’nde partisini de geçen Angela Merkel’in bunu nasıl başardığı, en çok konuşulan konular arasında ilk sırada yer alıyor. Zira, sempatisi sürekli yükselen Merkel, ağırlığını ‘Katolikler’in oluşturduğu, muhafazakarlık dozunun çok yüksek olduğu Hıristiyan Demokrat bir partide üç dezavantajı birlikte taşıyor: ‘Doğu Almanyalı, kadın ve Protestan’. Bu faktörlere rağmen başarılı olması, onun en çok konuşulan isim olmasını da beraberinde getiriyor.
MERKEL VE KILIÇDAROĞLU
Muhafazakarlar karşısında üç dönemdir, sosyal demokratların, yeşillerin ve sosyalistlerin yenilgisinin nedenleri Türkiye açısından mutlaka incelenmesi gereken önemli bir konu… Diğer bir konu da, Merkel ile Kılıçdaroğlu kıyaslaması… Çünkü; Almanya’da üç dönemdir seçimleri kazanarak başarıya imza atan CDU lideri Merkel’in Doğu Almanyalı olması, çoğunluk olan Katolikler partiye hakimken, onun “azınlık” Protestanlar’dan olması ve kadın olması, aslında ciddi bir dezavantaj. CHP lideri Kılıçdaroğlu da bilindiği gibi “doğulu”, bir Alevi olarak “azınlık” ve kent kökenli değil, köy kökenli! Gürsel Tekin başkanlığında ‘Almanya Genel Seçimi’ni yerinde izleyen CHP heyeti, hazırlayacağı rapora bunları da ilave ederse, herkes açısından ortaya öğretici sonuçlar çıkabilir.
11 TÜRK MECLİSTE
Seçime 60'ın üzerinde de Türkiye kökenli milletvekili adayı katıldı. İlk kez Federal Parlamento’ya 11 Türkiye kökenli milletvekili girdi. Bir ilk de; Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden Türkiye kökenli Cemile Giousouf’un milletvekili olmasıydı. Sosyal Demokrat Parti ise 5 Türk’ü meclise soktu. Aydan Özoğuz tekrar seçilirken, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel, Metin Hakverdi ve Mahmut Özdemir ilk kez milletvekili oldu. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Parti Meclis Grup Başkanvekili Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu da ‘Yeşiller’den milletvekili seçildi. Sol Parti listesinden Sevim Dağdelen, üst üste üçüncü kez milletvekili seçilirken, Azize Tank ilk kez meclise girdi.