Bilindiği gibi Cem Evlerinin ibadethane sayılması konusunda AKP Hükümetinin direnci sürüyor. Alevilerin sorunları yıllardan beri çalıştaylarda, Başbakanlık konutunda, kaçak saraylarda konuşuluyor ama bir türlü sonuç alınamıyor.
Elbette ki Alevilerin sorunlarına sonuç alıcı olmasa da AKP nin çözecekmiş gibi zaman zaman atak yapması Alevilerin Yükselen mücadelesinin önünü kesmek gazını almak içindir.
Aleviler bu oyunu sezmiştir ve artık oyalamalara tahammülleri yok. Geçtiğimiz Pazar günü yüz binlerce alevi ve Alevilerin dostları Kadıköy de buluşarak haykırdı. Artık oyalamaya karnımız tok, siz haklarımızı, özgürlüklerimizi engellemeye devam ederseniz biz fiilen önümüzdeki engelleri kaldırırız dediler.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sorunu kısmen çözebilmek için CHP Belediye Başkanlıklarına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda ki kararı dayanak yapılarak Belediye Meclislerinde Cemevlerinin ibadet yeri olduğuna dair karar alınmasını önerdi.
Bu anlamda harekete geçen CHP li Belediyeler Şubat ayı meclisinde  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Cem evleri konusunda ki kararı gerekçe gösterilerek Cem Evleri İbadethane dir Kararları alındı.
Ancak Şubat ayı Meclisinde bu kararı almayan meclislerden birisi de Narlıdere Belediyesi. Şimdi diyeceksiniz ki olur mu?  Narlıdere Belediyesi bu kararı Kasım ayı meclisinde aldı. Hatta ilk kez böyle bir kararı Narlıdere Meclisi almış gibi Sayın Başkan Televizyon Televizyon gezerek anlattı.
Narlıdere Belediye Meclisinin Kasım ayı Toplantısında alınan karar şudur. Şehir imarı yapılırken Dini tesis yer ayrılma zorunluluğu vardır. Dini tesis içine Cem evi de yazılarak ayrılan yere Cem evi de yapılabileceği kararıdır. Oysa alınması gereken Karar mevcut Cemevlerinin ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik olmalıdır.
Narlıdere Belediyesi Alevi toplumunun inanç ritüellerini yerine getirmeleri konusunda verdiği destek nedeniyle bu anlamda önemli yeri olan bir belediyedir. Çağdaş ve donanımlı bir Cemevini gecikmeli de olsa yaparak Alevi toplumunun hizmetine sunmuştur. Eksiklerini ve oluşan sorunları da çözmeye devam etmektedir. Bu anlamda hakkını teslim etmek gerekir.
Ancak, Narlıdere Belediye Meclisinin Kasım ayında aldığı karar başka bir karardır. Yani CHP Genel Başkanını önerdiği ve AiHM in kararına denk düşen karar değildir. Diğer Belediyelerin Şubat ayı meclislerinde aldığı karar Narlıdere nin aldığı karardan farklı dır.
 Narlıdere Belediyesinin aldığı karar İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde 21.03.2002 Tarihinden beri vardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinde 21.03.2002 Tarihinde Yaptığı değişiklikle Yönetmeliğin 14.Maddesi F-d bendinde Cami, havra, sinegop yanına Cem evini koymuştur. Narlıdere Belediyesi imar mevzuatını da bağlayan ve 13 yıl önce yapılan bu değişiklik varken ilk defa bir değişiklik yapılmış görüntüsü vermek farklı bir algı yaratma çabasıdır.
CHP Genel Başkanını istediği karar bu karar değildir. CHP Genel Başkanı AİHM in verdiği karar çerçevesinde Cem evleri İbadet hanedir Kararının alınmasıdır.  Çünkü Yasa yerel Yönetimlere ibadethanelerin ihtiyaçlarının karşılanması yetkisini vermektedir. Karşıyaka da, Konak ta, Karabağlarda nasıl alınmışsa öyle alınmalıdır.
Narlıdere Belediyesinin olmayan İmar Yönetmeliğinde değişklik yapıldığı konusunda ki karar izaha muhtaçtır.

EK.
EK:1:İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR YÖNETMELİĞİ
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR YÖNETMELİĞİ
İzmir‘in yeni imar yönetmeliği, Büyükşehir Belediyesi Meclisi‘nin 21. 03. 2002 tarihinde yapılan toplantısında görüşülerek yeniden şekillenmiştir.
Madde 12 - İmar planı sınırı içerisindeki meskun ve gelişme alanlarının tümüdür.
d) Dini Tesis Alanları: Cami, kilise, sinagog, havra, cem evi gibi ibadete açık dini tesisler ile bunların zorunlu müştemilatlarının bulunduğu alanlardır.
EK:2: NARLIDERE BELEDİYE MECLİSİNİN ALDIĞI KARAR
İZMİR İLİ
NARLIDERE BELEDİYE BAŞKANLIĞI
MECLİS KARAR ÖZETLERİ
 
Karar Tarihi    : 03-11-2014    Dairesi    : YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ      
Karar Nosu    : 2014    Konusu    : KARAR ÖZETLERİ      
Dönemi    : KASIM    Oturum    : 12. BİRLEŞİM 1. OTURUM     
 
 
3- Belediyemiz İmar Yönetmeliğinde dini tesis olarak adlandırılan Cami sözcüğünün yanına Mescit-Kilise-Havra-Sinagog ve Cemevi ibaresinin konulması hak. İmar ve Hukuk Komisyonu mazbatası (Karar No/85)
          Belediyemiz İmar Yönetmeliğinde dini tesis olarak adlandırılan Cami sözcüğünün yanına Mescit-Kilise-Havra-Sinagog ve Cemevi ibaresinin konulması ile ilgili İmar ve Hukuk Komisyonu ortak mazbatasının  AKP Gurubunun (Tuğrul YEMİŞÇİ ve M. Hanefi DUMLU'nun)  çekimser oyuna karşılık mazbatanın kabulüne oy çokluğu ile karar verildi