Birçok kişinin söylediğinin tersine aslında her inanç bir diğerinin alternatifidir. Eğer bir inanç bir diğer inancın alternatifi değilse var olma şansı bulamaz. Yaşayamaz! İnançlar birbirinin alternatifi olunca, onlara ait ibadethaneler de fiili olarak birbirinin alternatifidir. Bu anlamıyla örneğin cami, cemevinin de, kilisenin de alternatifidir. Aynı şey havra ya da bir başka ibadethane için de çok rahatça söylenebilir. Hatta inançların kendi içlerindeki tarikatlar bile fiili olarak birbirinin alternatifidir. Bundan dolayı, örneğin Almanya’da her İslami tarikatın ve siyasi eğilimin kendi camisi vardır. Süleymancıların, Nurcuların, Kaplancıların camileri birbirinden farklıdır. Ya da Ortodoksların, Protestanların, Katoliklerin farklı kiliseleri olduğu gibi…

Türkiye’de “Allah'ın bildiğini kuldan saklama” alışkanlığı bir toplumsal geleneğe dönüştüğü için hep gerçeklerden kaçılır. Herkes birbirine gerçek hayatla hiçbir alakası olmayan hoşgörü edebiyatı yapıp durur! Örneğin, Antakya her fırsatta diyaloğun ve hoşgörünün merkezi gösterilir. Ancak gerçek böyle değildir. Sokakta yaşanan çok renklilik, sıra bu renkliliğin karar mekanizmalarında temsiline geldiğinde İslamın yeşiline dönüşerek tekleşir. Aleviler, Hıristiyanlar, Yahudiler ve diğerleri “marketing” için yalnızca birer “çeşni” olurlar… Çünkü siyasal sistem “tek bir inanç” üzerine şekillenmiştir ve bu tek inancın adı Sünniliktir. Sünnilik ise ısrarla ve bilinçli olarak büyük bir İslam şemsiyesi olarak pazarlanır. Diğer bütün farklı yorumlar ve yollar da bu şemsiyenin bir parçası olarak sunulur. Türkiye Cumhuriyeti böyle bir Cumhuriyettir. Bu nedenle Türkiye “yüzde 99’u Müslüman” bir ülke olarak tarif edilir. Başta Aleviler olmak üzere kimsenin bu “yüzde 99”luk büyük daireden çıkmasına izin verilmez! Gerçekler gizlenir. Eşitlik her fırsatta reddedilir. Her şey, ötekinin kendisine benzemesi üzerine kurgulanır. Asla kimsenin kendisi olması istenmez! “Ev sahibi ve misafir” ilişkisi bu yüzden ısrarla korunmak istenir! Bir asli olanlar vardır, bir de olmayanlar!

Hoşgörü sosuna batırılarak “gerçek ve eşit” diye sunulan her şeyde çoğunluğun görüşünü veya çoğunluğun inancını kabullenme zorunlu bir ön kabule dönüşür. Sistemin kimyasını bozmak istemezler. Örneğin, bilirler ki; cemevi bir ibadethane olarak kabul edildiğinde sistemin DNA’sı da değişir. Bilirler ki; inançlar arasında eşitlik olunca, karar mekanizmalarında da, devletin ve kamunun her türlü olanağının paylaşımında da Alevi Sünni eşitliği olur, bu yüzden ısrarla bundan uzak durular. Cemevine ibadethane dememek için kırk dereden su getirirler. Çünkü çoğunluk için aslolan her zaman azınlığın asimile olarak kendine benzemesidir.

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın Fettullah Gülen ile birlikte planladığı “Cami ve Cemevi” projesi de tam bu nedenlerle tam bir asimilasyon projesidir. Eşitlik temelinde olmayan bu proje, Aleviliğin dokusuna da yabancı bir projedir. Yayılmacı ve misyoner olmayan bir inanç olan Alevilik, zoru reddettiği için her inancın kendi yerinde “güzel ve ağır” olduğunu bilir… Bu proje için fazla öne çıkartılan kardeşlik de, barış da bir niyet sorunu değil, bir sistem sorunudur! Bu sistemin sihirli kelimesi de eşitliktir! Yasalar önünde ve günlük hayatta eşit olmadan, söylenen her şey yalandır! Nitekim, sürekli yıldızı parlatılan Fettullah Gülen’in bu konudaki yaptıkları ortadadır. Alevi taleplerinin bir tekini kabul etmek bir yana, ciddi bir hamle bile yapmamışlardır. Cami-cemevi projesinde olduğu gibi bunların tek derdi, hep Alevileri kendilerine benzetmeye çalışmak olmuştur… Zorunlu din dersini 12 Eylül Anayasası’na koyduğu için Kenan Evren’i cennetlik ilan eden, bütün ömrü sola ve komünizme karşı mücadeleyle geçen Fettullah Gülen’den Alevilere yarar gelmez! Aleviler kendilerini kandırmaktan da ihsan beklemekten de artık vazgeçmelidir. Eşitlik ve eşit ilişkiler, asla mağduru oynamakla, zavallı görünerek, camiyle yan yana gözükmeye çalışarak ve bolca hoşgörü lafı ederek asla sağlanmaz! Alevileri teslim alacak bir proje için “bizim paramız yok, bütün parayı onlar veriyor, daha ne istiyorsunuz” demek ise Alevileri yüceltmez, küçültür! Alevi dedeleri bu zavallılığı reddetmeli!