UEFA Şampiyonlar Liginde temsilcimiz Başakşehir’in Paris Saint-Germain karşılaşmasına ırkçılık damga vurdu. Maç tehir edildi ve ertesi gün oynandı.
Karşılaşmanın 14. dakikasında Başakşehir yardımcı antrenörü Pierre Webo yaptığı itiraz sonucu kırmızı kart görürken saha bir anda karıştı.
Bu andan sonra yaşananların futbolla ilgisi yok. Irkçılık söylem ve bunu kınayanların insan onurunu savunması vardır. 

Demba Ba’yı yürekten kutluyorum 4. Hakem Sebastian Coltescu’nun Webo’yu işaret ederken kullandığı ırkçı hakaret içeren “negro” sözcüğünü duymazdan gelmediği; hassasiyet gösterip insiyatif kullanarak olayın üzerine gittiği için.. Beşiktaş’ta oynadığı yıllarda adına şarkılar bestelenmişti. Yolu İzmir’den geçtiğinde çıplak gözle izleme şansına  erişmiştim. Şimdi seni daha çok seviyorum.

PSG’li futbolcuları da kutluyorum. Başakşehir ile birlikte, ırkçı söylemde bulunan hakemle maça devam etmeyi reddettikleri, tüm dünyaya “Burası Paris, burada ırkçılığa prim yok.” mesajı ilettikleri için..
Bir futbol müsabakasında yaşananlar tüm dünyaya infial derecesinde tepkiyle karşılandı. Özlemini duyduğumuz insanca ve insanlık onurunu yücelten bir duruş..
     

Söz konusu haberin bizimle ilgili ayrıntısı ÜLKEMDE servis edilmedi. Haberi okuyan pek çok insanımız olayın sadece bu yanını biliyor. Oysa olay bu kadarla kalmadı. En haklı olduğumuz konuda pot kırdık. Irkçılık söylemine karşı çıkarken benzer bir suç işledik. “ Benim ülkemde Romanlara çingene derler ama ben çingene lafını kullanmam ! “ ne demek ? 
4. hakem, tartışmalar üzerine kendini savunuyor, özür diliyor, amacının ırkçılık olmadığını belirtiyor ve  “ Benim ülkemde siyahlara negro diyorlar. “ açıklması yapıyor. Özürü kabahatinden büyük.

Bir suçun topluca işlenmesi -hele ki bu bir insanlık suçuysa- o suçu ortadan kaldırmaz. Daha vahim ve korkunç boyutlara taşır.

4. hakemin savunmasına karşılık birileri de malasef “ Benim ülkemde Romanyalılar çingenedir, ama ben çingene lafını kullanmam “ diyor. Aklınca Romanyalı hakeme haddini bildiriyor, “ kısasa kısas ” hakaret ediyor. Ama bilmiyor ki, kulladığı sözler, hakemin sözleri ile aynı; ırkçı ve ülkemizde de ciddi bir nüfusu oluşturan bir halkı aşağılayıcı.. Bu nedenle UEFA Başakşehir hakkında da soruşturma başlattı.

Ülkemizde siyahi nüfus yok derecesinde. Dış ülkelerden öğrenci ya da sporcu olarak gelenler var. Osmanlı döneminde güreşçi, hizmetçi, daha çok da köle ticareti yoluyla ülkemize yerleştirilmiş çok az sayıda vatandaşımız var.
Siyah ırktan söz ederken “ Zenci “ ya da “ Arap “ deriz. Bu sözcüklerin kullanılmasında aşağılama, ötekileştirmeden çok; sevecenlik, sempati ile yaklaşma duygusu ağır basar.
Nüfusumuzun demografik yapısında böylesi bir fay hattı bulunmaz. Ülke nüfusun bir bölümü siyah olsaydı; neler olur, neler yaşanırdı? Bir Paris mi, yoksa ırkçılığın hala bitmediği bir ABD eyaleti mi, orası “ bilinmez “ !
Bizde ırkçılık olmaz diyenler; lütfen birkaç dakikanızı ayırıp sosyal medyada bu olaya tepki olarak yazınlanlara göz atın. Yazılanlar kendini bilmez üç-beş serserinin paylaşımı denip geçiştirilemez.

Ayrıca ayrımcılığı sadece ve sadece futbol müsabakalarında yaşananlar ile sınırlasak dahi, bir secele çıkartacak olursak durumumuz vahim.
 

Bizim stadlarımızda siyahi oyunculara muz sallandı.
Bizim tribünlerimizde topluca maymun taklitleri yapıldı. Daha neler neler..
Sahi Cizrespor ve Amedspor’a deplasman maçlarında ne türden tezahüratlar yapılıyor ?