Gandi diyor ki:

“Bir insan yaptıklarının toplamıdır.”

Aristoles’e göre:

“Mutluluğa erdem ile varılır. Erdem zihinsel bir tutumdan ziyade toplumsal pratiktir. Mutluluk özel bir gönül rahatlığı değil, pratik bir yaşam biçiminin öğesidir.”

Yine felsefi bir görüşe göre:

“Arzu bir şeyin eksik olduğu yerde ortaya çıkar. Ölüm ile arzu hasımdır. Arzu engellenseydi tarih durma noktasına gelirdi.

Yalnızca konuşabilen canlı için mümkün olan bu daimi olarak kendini aşma, tarih diye bilinir. Fakat psikanalitik olarak söylemek gerekirse bu arzu adını alır.” der.

Bir arkadaşım diyor ki:

“Sen erdemli ve arzulu birisin.

Başarının temel öğeleri kişiliğinde mevcut. Kişinin başarısı bulunduğu toplumun başarısına temel oluşturur. Birde bu kişi o toplumda önder rolündeyse toplum için bu başarı kaçınılmazdır.

İnsanlar yaşamları boyunca bir sürü test den geçerler. Yoksulluk, zenginlik, fırsat, riya, fedakârlık, menfaat gibi bir yığın öğe yaşamında kendini gösterir.

Aldığın eğitim, görgün, kişiliğin bunlardan seçimler yapar. Sana uygun olanını seçer. Atan, çevren, toplum bu seçimlerine göre sana değer biçer.

Hayatınızda yanlışlar olarak görülenler; sizinle özdeşleşmeyenler sizinle anılabilir. Bunlar geçicidir. Çünkü hakikat er veya geç ortaya çıkar.

Peyami safa diyor ki:

“Hakikati seviniz, o da sizi sever; hakikati arayınız, o da sizi arar ve üstüne yalan Çin setleri gibi kalın duvarlar örsün, altında kalan hakikat bir ince iniltiyle, bir hafif rüzgâr dalgasıyla, her hangi bir küçük işaretle mevcudiyetini bildirir; ”Buradayım” der.

Bir ata evladında kendinden daha ilerilik, daha mertlik, daha aydınlık, daha dürüstlük görüyorsa; bahtiyardır, gururludur, mutludur. Yüce duygularla haykırır. Gözüne ilişen yüce dağa meydan okurcasına haykırır.

Derki:

Kalem gibi çamlarınla gökyüzünü delen yüce dağ. Kar, buz, ayaz senin bağrına yuva kurmuş. Kükrersin, beyaza bürünürsün, yol vermezsin istemediğinde. İstersen bir cennet gibi yeşile belersin; can verirsin doğaya. Gururlu, heybetli, Anadolu’nun yüce dağı.

Sen Ilgaz san bende bahtiyar bir atayım. Senin gibi gururlu, senin gibi mutluyum.”

Tüm ataların gururlu ve mutlu olması dileğiyle.

Hoşçakalın.

Eftal YILDIZ