CHP  Bir yıl ertelediği kongre sürecini başlattı. AKP nin, MHP nin ve HDP nin genel seçimler öncesi ertelemediği, hem seçim çalışmalarını hem de kongre sürecini sürdürerek örgütünü yenileyerek seçimlere gittiği süreçte, CHP Kongrelerini erteleyerek, 2014 yerel seçimleri öncesinde boşalan ve yedeklerden oluşan İl ve İlçe kadroları ile üç seçimi tamamladı. Ben inanıyorum ki yeterli başarı sağlayamamanın nedenlerinden hatta en önemlilerinden birisi bu.

CHP Parti Meclisi aldığı kararla kongre takvimini açıkladı. Örgütün temelini oluşturan delege seçimlerini de CHP üyelerinin bir çoğunun köyüne kentine gittiği, bir çoğunun da yaz tatilinde bulunduğu Ağustos ayı içinde yapacağını açıkladı. Elbette bunun anlaşılır nedeni var. Muhtemel bir erken seçime CHP Yorgun ve yetersiz kadrolarla gitmek istemediği için acele ettiği anlaşılıyor. Ama hiç olmasa 15-20 gün sonra yapılması daha doğru olurdu kuşkusuz.

Bu Kongre sürecine CHP yenilenmiş ve biraz daha demokratikleşmiş tüzüğü ile gidiyor. Ama bu tüzüğün bu hali ile bile CHP üyelerinin iradesini yansıtmayacağı kuşkusu devam ediyor. İl ve İlçe kongrelerinde çarşaf liste esas olsa da kongrelerde karar alınarak blok listeye dönüştürülüp, örgüte egemen olmayı geleceklerinin garantisi olarak gören Belediye Başkanları örgütte ki egemenliklerini sürdürmeye devam etmek istedikleri görünüyor. Elbette bu söylediklerimiz Belediye Başkanlarının tamamını içermiyor. Örgütün iradesine saygılı Belediye Başkanlarının olduğunu biliyoruz.                                                                                                                                                   
Kongrelerin temel taşı olan, kongrelerin iradesini yansıtması gereken delege seçimlerinde ki denge problemi devam ediyor. Tüzükte bununla ilgili bir değişiklik yapılmadı. Örgüte egemen olanların daha şanslı olduğu bilinen bir durum. Ancak bu kez farklı olacak. Parti yöneticilerini ve kadroları belediye çalışanlarından oluşturan anlayış artık halkın iradesini önleyemeyecek. CHP üyeleri bu kez örgütlerine sahip çıkmaya kararlı. Bu kez hem örgütlerde ki kuşatmayı kıracak, hem de Genel Başkan Kılıçdaroğlu na yönelik kongre operasyonunun önüne geçecek. Kemal Kılıçdaroğlu nun CHP yi Evrensel Sosyal Demokrasi çizgisine taşımaya yönelik başlattığı Özgürlükçü Demokrasi Mücadelesi, parti içi demokrasi mücadelesini de birlikte yürüttüğü için bundan rahatsız olan önemli bir kesim var. Bu kesim Kongre sürecini hem kendi egemenliklerini sürdürmek, hem de Genel Başkanın gücünü zayıflatmak için kullanmak istiyor. Artık CHP de statükoya yer yok. CHP üyeleri kendi örgütlenmesini yaratarak güçlü örgütlerini oluşturup, CHP nin iktidar mücadelesine katkı koyacak.

Hem Genel Başkanın hem de CHP üyelerinin üzerinde durduğu Belediye başkanlarının müdahil olmayacağı, Halkın iradesinin doğru yansıyacağı bir kongre süreci yaşanması. Artık Örgütte siyaset yapan, alanda CHP nin başarısına katkı koyan insanların dışlanmayacağı, Siyaseti meslek haline getirenlerin egemen olamayacağı bir süreç başlıyor. Siyaseti çıkar, itibar ve kariyer hesabı ile yapmayan, sadece ama sadece CHP nin İktidar mücadelesi için yapan CHP üyeleri ön şartsız, ön yargısız sadece parti sevgisiyle yan yana gelerek, örgütlere gerçek sahiplerinin, parti üyelerinin egemen olmasını, herkesi kucaklayan, hiç kimseyi dışlamayan kenetlenmiş bir örgüt yapısı oluşturulmasını sağlayacaklardır.

Delege seçimleri, benim adamım olsun, yakınlarımı seçtireyim, emrimde çalışanlar delege olsun ki istediğim gibi yönlendireyim anlayışı artık bitmeli, CHP ye katkı koyacak, CHP nin iktidar mücadelesine omuz verecek gerçekten partinin geleceği için siyaset yapanların seçileceği bir süreci yaşamak istiyor CHP örgütü. Niyeti bu olanların hep birlikte topyekün güçbirliği içinde bir kongre süreci yaşaması dileği ile.