Ahmet Kaya bir Barış İnsanıydı

Başbakan anlatırken kürsüden sanırsın birden fazla Ahmet Kaya vardı.

...

Ben;bir müzisyen olarak,bir devrimci olarak,bir alevi olarak,bir insan olarak hep sevdim Ahmet Kaya'yı. Tavrını sevdim,sigara içmesini,konuşmasını,sahnesini sevdim.Beni en çok etkileyen isyankar ve vakur duruşu oldu.Allah rahmet eylesin,adam gibi adamdı.

...

80'li yılların sonu...Metin ile kalkıp İstanbul'a geldik.Benim kırık Murat 131'e yükledik sahne takımını.Arabanın kaloriferleri çalismadigi için bacaklarımızın üzerine battaniye örtmüstük.Yenikapı'da Çinçin tavernada işe başladık ertesi gün.İlk okuduğum parça Ahmet Kaya'dan..''Metris'in önünde durdum...'' Hiç unutmam.

...

Aradan geçen bir ay içinde zamanın arabesk şarkıları arasında Ahmet Kaya şarkılarıyla ekmek parasıkazandık.İşler yolundayken Metin ile yollarımız ayrılınca yeni bir bağlamacı aramaya koyulduk.Tarlabaşinda bir kahvede buluştuk Ali ile...O zamanlar gerçekten kıvırcıktı.Kısa tanışma muhabbetinden sonra sazınıgetirdi.''Bir Ahmet Kaya parçası çal!'' dediğimde,vurdu sazın teline.''Penceresiz kaldım anne.''Çok güzel çaliyordu,iyi de söylüyordu.''İşe alındın!'' deyince, gözleri pırıl pırıldı.

...

Aradan iki yıl geçmişti.Yıl 1989,yer Münih.Ağaçaltı restoranda hafta sonlarında müzik yapıyorum.Bazen taverna olup modaya uyuyoruz,bazen klasik türk müziği okuyoruz.Vazgeçemediğimiz tek şey ise Ahmet Kaya.Hangi görüşten olursa olsun,etkileniyordu insanlar ''Arka Mahalle''den. ''Beni kaç kere dövdüler,adınısöylemedim...''

...

Duydumki Ahmet Kaya Münih'e konsere geliyor.Durrumuyum?Cumartesi akşamı sahnemi kurdum,birkaç parça okuduktan sonra içerideki az sayıdaki müşteriden izin isteyerek konsere gittim.Salonun üst katında,kalabalık da olmayan bir yerden izledim onu.Sıra ''Şafak Türküsü''ne geldiğinde,başim ellerimin arasında,iki gözüm iki çesme açtım muslukları.''Beni burada arama anne,kapıda adımı sorma...''Daha fazla dayanamadım ve geri sahneme geldim. O gece hep Ahmet Kaya söyledim.''Saçlarına yıldız düşmüş,koparma anne,ağlama!''

...

Dün akşam Başbakan'ı dinlerken şaşirdım.Meğer ne Ahmet Kaya'cıymış? Gerçekten öyle olduğunu bilsem,hakkındaki düşüncem bile değişebilir,yani en azından bir ortak yönümüz olur.Ama peşinden şu soruları sormadan da edemedim kendi kendime.

Ey Başbakan!

Ahmet Kaya seni cezaevine uğurlamış,sana en azından moral olarak destek olmuş.Sen bu zamana kadar onun için ne yaptın?

Gerçekten kaç Ahmet Kaya türküsü bilirsin,mırıldanırsın?

''Kürdüz ölene kadar'' dediğinde yanındamıydın,karşisındamı?

Ahmet Kaya sadece bir kürt,bir sanatçı değildi.O herşeyden önce bir devrimciydi.

Kürtçe albüm yapmak istediğini söylediğinde o salonda sahneye çatal bıçak atanların hepsi bugün senin cephende.O günlerde köşesinde Ahmet Kaya'ya saldıran köşe yazarları bugün sana yalakalık yarışında.

Bugüne kadar neredeydin?

Şaşirdım!..Meğer ne Müslüm'cü,ne Neşet'çi,ne Veysel'ci ve ne Ahmet Kaya'cı başbakanımız varmış...?

Ölmeden önce sayın başbakan,rica etsek Zülfi hoca,İbo,Bülent Ersoy,Grup Yorum hakkındaki fikirlerini de peşin söylese...!

Bir bakıyorsun Nazım'ı dilinden düşürmüyor.Şaşirıyorum.

...

Sayın Başbakan!

Bir Ahmet Kaya vardı.

Ahmet Kaya sadece şiir okudun diye senin yanında yer almadı.

O,her türlü antidemokratik baskı ve zulmün karşisında yer aldı.

Sürgünlere rağmen,baskılara rağmen sazını sözünü esirgemedi.Korkmadı.

O,mazlumun yanındaydı,Kerbela'da.

Ezilenin yanındaydı Angola'da.

Kürdün,türkün,lazın,çerkezin,şafiinin,alevinin yanındaydı.

Sadece ABD'nin yanında yer almadı.

...

Sen kimin yanındasın?

Bir o yandan bir bu yandan elma yanaktan!