“Sokaktaki İnsan” sözcüğüne

Haber bültenlerinde ve karşıt görüşlerin tartışıldığı televizyon programlarında çok sık rastlanır. Haberleri sunan spiker, araştırılacak bir konu olduğunda hemen “Sokaktaki insana soralım!” der ve sokağa iner.

Televizyon ekranlarından günlük yaşamımıza, konuşma dilimize bu kavramı yerleştirdiler.

Oysa her kelimeyi, her kavramı, her sözcüğü düşünmeden kullanmak, dil ve düşünceyi yozlaştırır, bizi köreltir. “Kim bu sokaktaki insan?” Neden sokak vurgusu yapılıyor. “Sokaktaki İnsan” evsiz, işsiz, gidecek yeri olmayan biçare ve avare midir? 

Uzak durulacak, dikkate alınmayacak insanlar mıdır?  Kimdir bunlar? Kuşkusuz söz konusu olan, kastedilen Halktır. O televizyon sunucusu; “Halkımıza soralım” Bu konuda Yurttaşlarımızın fikrini alalım demek yerine, “Sokaktaki insana soralım” diyorlar.

Sokaktaki insan deyimini daha anlaşılır olduğu için tercih etmiş olamazlar.

Asıl sorun yozlaşan, yozlaştırılan yaşamın her şeyi yozlaştırması, değersizleştirmesidir. Yozlaşma dilde, düşüncede, üslupta yayılarak yaşamın her anına egemen olur.

Sokaktaki insana düşünce sormayı lütuf gibi sunmaktalar. Sorun bir kelimeyi, bir cümleyi özensiz kullanma sorunu değildir.  Sokaktaki insan, ideolojik olarak bir küçümseme, aşağılama tanımıdır ve bu kavramı kullanan herkesin kafasında ayrı bir sokak düşüncesi, ayrı bir sokak yorumu, o insana dair de ayrı bir tanımı vardır.

Televizyon programlarına, açık oturumlara genellikle ünlüler, akademisyenler ve gazeteciler konuk edilir, saatlerce ülkenin ve halkın yararına tartıştıklarını sanırlar. Haber spikeri birde “Sokaktaki İnsana Soralım” denildiğinde, bir kez olsun katılımcılardan biri 'Sokaktaki İnsan' deyimi küçümseme ve Halka hakarettir.

Halkımıza soralım diyen tenkit eden bu güne kadar olmadı.

Televizyon Stüdyolarında ışıklar, kameralar ve lüks koltuklar en aklıselim insanı dahi yanıltıyor. O beyninde diksiyon duruşunu ve pantomim hareketlerini çalışmakla meşgul.

Katılımcılar genellikle hümanist, yurtsevermiş, gibi görünmeye çalışsalar da öyle olmadıkları halkı ciddiye almadıkları aşikâr.

HALK sözcüğü ifade edilmek istenen düşünceyi en doğru yansıtan kavramdır.

Halkımıza soralım, halkımız bu konuda ne düşünüyor.

Aklıselim insan ünü, unvanı ne olursa olsun kimseyi küçümsemez, aşağılamaz.

Demokrasi çok sesliliktir.

Halkımıza soralım.