“Siz iklim krizini görmezden/bilmezden gelme seçeneğine sahip olsanız bile, bu bizim için – yani sizin çocuklarınız olan bizler için– bir seçenek değil. Şu anda, çocukların güvenli bir çevre içinde geleceğe yüzlerini dönebileceği tek bir nokta bile yok yeryüzünde. Bu, şu anda yaşadığımız ve ömürlerimizin sonuna kadar da bizimle kalacak olan çok somut bir gerçeklik. İklim âcil durumuyla yüzleşmenizi istiyoruz.”

Bu sözler genç iklim aktivistleri Greta Thunberg, Luisa Neubauer, Anuna de Wever van der Heyden, Adélaïde Charlier tarafından Temmuz ayında Avrupa Birliği 2021-2027 bütçe görüşmeleri sırasında sunulan mektuptan. Halen imzaya açık olan mektuba bu yazı hazırlandığı sırada 120.000’e yakın sayıda bilim insanı, sanatçı ve aktvist de dahil oldu.

Genç İklim Aktivistleri Ne İstiyor?

2015 yılında kabul edilen Paris İklim Anlaşması, küresel ısıtmanın yüzyıl sonuna kadar sanayi devrimi öncesine göre 2 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. Anlaşma bugüne kadar Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 197 ülke tarafından imzalandı. (Türkiye’de TBMM onayından halen geçirilmediği için henüz yürürlüğe girmedi.) 

Bugün dünya, sanayi devrimi öncesine göre zaten 1 derece ısınmış durumda. Anlaşmada belirtilen 2 derece hedefinin gerçekleşebilmesi için 2030’a kadar taraf ülkelerce özellikle fosil yakıt kullanımının bırakılarak yenilenebilir enerjiye geçilmesi ve sera gazı emisyonlarının 56 milyar ton düşürülmesi hedeflenmişken, 2015’ten beri her yıl %4 daha fazla fosil yakıt kaynaklı emisyon gerçekleşiyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün Temmuz 2020 tarihli raporuna göre bu gidişat muhtemel olarak küresel ısıtmayı önümüzdeki 5 yılda 1,5 derece seviyelerine getirecek. Bilim insanları, bu seviyede bir ısıtmanın çok ciddi olumsuz sonuçları beraberinde getireceği uyarısı yapıyor.

Bu bilgiler ışığında iklim aktivisti çocukların haklı ve acil talepleri şöyle:

“İklim krizini ve ekolojik krizi kriz olarak ele almadan çözebilecekmişiz gibi yapmaktan vazgeçmek zorundasınız.” 

•Bilimin arkasında birleşin.

•Paris İklim Anlaşması’nın gereklerini yerine getirin.

•Küresel ısıtmayı sanayi devrimi öncesi döneme göre 1.5 derecenin altında tutun.

•Hemen geçerli olmak üzere, fosil yakıtları bırakın.

•İklim ve ekolojik acil durumlara acil durum gibi davranın.

•Herkes için iklim adaleti ve eşitliği sağlayın.

•İşçileri ve en savunmasız kişileri koruyan ve her türlü eşitsizliği azaltan iklim politikaları tasarlayın: ekonomik, ırksal ve cinsiyet.


Paris İklim Anlaşması Acil Olarak Meclisten Geçirilsin!

Ülkemizde ise çocukların bu talepler yanında Türkiye özelinde çok haklı bir istekleri var: “Paris İklim Anlaşması acil olarak meclisten geçirilsin.” Ayrıca iklim krizinin Milli Eğitim müfredatına alınarak okullarda ders olarak okutulmasını istiyorlar. 
 

Fridays For Future Türkiye’nin İklim Adaleti için Mücadele Eden İklim Aktivistleri

Pırıl pırıl çocuklarımız, gençlerimiz var... iklim krizi için her cuma yaptıkları eylemler yanında, düzenli olarak bir araya gelerek (pandemi sürecinde internet üzerinden), toplantılar yapıyorlar, bilimsel veriler ışığında sorguluyorlar, tartışıyorlar, proje üretiyorlar. Ekolojik krizin ve iklim krizinin acil olarak durdurulması, yok oluşun son bulması için çabalıyorlar. Söylediklerine kulak verilmesini istiyorlar.


Fridays For Future Türkiye grubu 21 ilde faaliyet gösteriyor: 

Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Malatya, Mersin, Muğla, Sakarya, Siirt, Trabzon. 

Kendilerini “Türkiye’nin iklim adaleti için mücadele eden iklim aktivistleri” olarak tanımlıyorlar. Yerel gruplar haritasına eklenecek yeni şehirler, katılım ve destek bekliyorlar. Sosyal medya hesapları aracılığı ile iletişime geçebilirsiniz.

Twitter :@FridaysTurkey   Facebook: @fffturkey   İnstagram :@fridaysforfuture_tr