25 Eylül 2020, Cuma günü küresel iklim grevlerinin 6.sı yapılacak. Tüm dünyada ve Türkiye’de Fridays For Future aktivistleri heyecanla hazırlanıyorlar.

Neden İklim Grevi?

Sıcaklık rekorları, onlarca can alan ve yaşam alanlarını yerle bir eden seller, durdurulamayan orman yangınları, iklim kaynaklı göçler, bioçeşitlilik kaybı…

Sanayi devriminden beri gerçekleştirilen insan kaynaklı faaliyetlerle oluşan iklim değişikliği; bilim çevrelerinin uyarılarına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle acil bir kriz halini aldı. Ne yazıktır ki bu durum gelecek nesillerin yaşanabilir bir dünyada var olma hakkını elinden alıyor.

Fridays For Future Türkiye

"Fridays For Future" (Gelecek için Cumalar) hareketi, İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in 20 Ağustos 2018 Cuma günü okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde "İklim İçin Okul Grevi" yazan pankartıyla yaptığı eylemle başladı. Bugün tüm dünyada her yaştan milyonlarca insan tarafından destekleniyor.

Türkiye’de ise harekete destek veren genç Fridays For Future aktivistleri neredeyse 2 yıldır her hafta cuma günü ellerinde pankartlarıyla iklim krizi konusunda endişelerini dile getirip acil önlemler alınmasını talep ediyorlar.

- Gezegen B Yok

Türkiye’de Fridays For Future hareketi 15 Mart 2019’da 123 ülkede eş zamanlı olarak yapılan 1. Küresel İklim Grevi’ne katılım ile başladı. Çok sayıda çocuk, 11 yaşındaki iklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu’nun çağrısı ile İstanbul Bebek Parkı’nda toplandı. Ayrıca İzmir, Iğdır, Antalya, Bursa’da da eylemler yapıldı.  “Gezegen B Yok”, “Gelecek bizim, dünya bizim” “5 yaşındayım ben fosil değilim”, “Büyüyünce yaşanabilir bir dünya istiyorum”, “Fosil yakıta elvada, güneşe merhaba”, “Tek dünya, tek şans” vb. yazan pankartlar taşıdılar.

- Bilimin Arkasında Birleş

2. Küresel İklim Grevi 24 Mayıs 2019’da 119 ülkede 1600 farklı noktada yapılırken Türkiye’de çocuklarla beraber liseli gençlerin de katılımıyla 9 şehir ve 15 ilçede gerçekleşti.

- Ya Sıfır Karbon, Ya Sıfır Gelecek

20 Eylül’deki 3. Küresel İklim Grevi’ne 139 ülkeden 7.6 milyon kişi katıldı. Türkiye’de ekoloji örgütleri ve sivil toplum kuruluşları “Sıfır Gelecek” kampanyası altında birleşti. 20 farklı şehirde 10 bin kişi sokaklara çıktı, 40 bin kişi ise okullarda grev yaptı.

4. Küresel İklim Grevi haftasının ilk günü ise 29 Kasım Kara Cuma (Black Friday) idi. Böylece iklim krizini körükleyen üretim/tüketim çılgınlığı eleştirildi. İstanbul’da Fridays For Future Takas Şenliği düzenledi.

1 Nisan 2020’deki 5. Küresel İklim Grevi koronavirüs salgını nedeniyle, Greta’nın çağrısıyla dijital ortamda yapıldı. Online etkinlikler düzenlendi. Her yaştan binlerce insan evlerinden pankartlı fotoğraflarıyla “Bu evde iklim grevi var” dedi.

6. Küresel İklim Grevi’ne Destek Vermek İçin

Fridays For Future Türkiye’nin iklim grevi için mesajı:

“25 Eylül'de İklim Adaleti ve Sosyal Adalet temasıyla Fridays For Future Türkiye olarak 6. Küresel İklim Grevimiz için hazırlıklarımıza başladık. Eşitsizliğin tüm formlarına karşı olduğumuz için iklim adaleti ve sosyal adalet kavramlarını 25 Eylül’de birlikte ele alarak savunacağız.

Temaya dair içerikler, detaylı program ve nasıl destek olabileceğinizi öğrenmek için takipte kalmayı unutmayın!”

Instagram         : @fridaysforfuture_tr

Twitter             : @FridaysTurkey

Facebook          : @fffturkey