Cumhuriyet Halk Partisi 29 Mart 2015 tarihinde önemli bir sınav verdi ve tüm seçim bölgelerinde başarılı ve demokratik bir yarış içerisinde seçimler sonuçlandı. Ayrıca; 2015 genel seçimleri için olumlu bir ivme yarattı.

 

Bu arada ön seçimin analizini de yapmamız gerekiyor ki ileride yapılacak tüm ön seçimlere referans olsun.

 

Edindiğim izlenimlere göre, iki konu önseçim açısından doğru olmamıştır. Birincisi aday adaylarının mali yönden büyük sıkıntıya sokulması, ikincisi ise ön seçim esnasında oluşturulan anahtar listeler. Aday adayları ilçe örgütlerinin ve STK’larının yaptıkları etkinliklere her katıldıklarında para ödemek zorunda kaldılar. Nefes aldıklarında para istendi, nefes verdiklerinde para istendi. Bu kadar çok paranın etken olduğu bir ortamda “Neden Hep Parası Olan Milletvekili Oluyor?” sorusunun cevabı da bir anlamda gözler önüne seriliyor.

 

Birde anahtar liste garabeti var ki, iradeleri ipotek altına alıyor. Nitekim bu seçimde de anahtar listeler havalarda uçuştu. Gerçi anahtar kendi kapısını bile açamadı ama dengeleri değiştirdi. Üyelerin dirayetli yaklaşımları sonucu üst sıralarda çok önemli bir değişiklik yaratmasa da listelerde bazı aday adaylarının sıralama yerlerinde önemli değişikliklere neden olmuştur.

 

Kendi ilçem olan Narlıdere’den anahtar liste ile ilgili izlenimlerimi aktarmak isterim. Siyasete kumanda edebilecek malum kişinin 4-5 farklı anahtar liste hazırladığı ve dağıttırdığı söylentiler arasındadır. 7-8 Aday adayının farklı listelere serpiştirilerek dağıtıldığı iddia edilen bu anahtar listelerin, hiç kimseye faydası olmadığı ve aday adaylarını seçilecek noktalara taşımadığı da ayrı bir gerçektir. Sonuç olarak; anahtarın kendi kapısını bile açmadığı traji komiktir. Bu çerçeveden baktığımızda anahtar listelerin arkasında olduğu iddia edilen kişi veya kişilerin de maskesi düşmüştür.

 

Bu onlara bir ders olmalıdır. Ayrıca, bir daha böyle siyasi oyunlara tevessül etmemeleri temennimdir.

 

Ön seçim sonuçlarını değerlendirmek gerekirse; üyenin tercih ettiği aday adayları üzerinde çok fazla yorum yapmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Sonuçlara herkesin saygı göstermesi gerekmektedir.

 

Sadece kısa bir süre önce aktif siyasete katılan Sayın Ergin DEMİR ile ilgili birkaç şey söylemek isterim.

Sayın DEMİR, 2 yıl önce devlet memurluğundan emekli olduktan sonra Narlıdere’de aktif siyasete katılmıştır. Aday adayı olduktan sonra 2 ay gibi kısa bir çalışma ile İzmir 1 nci Bölgede tüm üyelerin gönlünü fethetmiştir. Narlıdere’de 2 nci, İzmir 1 nci bölgeden 14 ncü sıradan çıkması çok büyük bir başarıdır. Hiçbir anahtar listede yer almadan gece gündüz üyelere ulaşarak kendini tanıtan Sayın Ergin DEMİR bu seçimin en başarılı aday adayıdır. Kendisini buradan kutluyorum. Gelecekte daha başarılı sonuçlara imza atacağına inanıyorum.

 

Ayrıca; 1 nci bölge adayları Sayın Musa ÇAM ve Sayın Tacettin BAYIR 1 nci ve 2 nci sırayı alarak, anahtar listelere girmeden de örgütün takdirinin alınabileceğini göstermişlerdir.

 

Ön seçime katılan tüm aday adaylarına Cumhuriyet Halk Partisi teşekkür borçludur. 2015 Genel seçimleri için umut kaynağı olmuşlardır.