Günümüzün modası olan bilişim suçları ve özel hayatın ihlali her alanda kullanılmaya devam ediliyor.

Özel hayatın ihlali en büyük ahlaksızlıktır.

Adı üzerinde özel hayat, ha insanların telefonlarını dilemişsin, ha facebook’larını ele geçirmişsin ve özel yazışmalarını ifşa etmişsin hiç fark etmez.

Bu modern yaşamda dört duvar ile çevrilmiş evlerimizin içinde yatak odalarımızı gözetlemek gibi bir şeydir. Hukuka aykırı bir şekilde yasadışı yollarla elde edilen bu gibi veriler Yargıtay kararlarında delil olarak sayılmıyor.

Özellikle Ergenekon ve Balyoz davalarında bu gibi hukuksuz delillerle çok karşılaştık.

Bu gibi işlemleri yapan kişiler hakkında TCK’da bulunan bölümleri genel bilgilendirme anlamında tekrar gözden geçirmekte fayda görüyorum.

Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar

Haberleşmenin gizliliğini ihlal(1)
Madde 132- (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
(2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.(1)
(3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 2/7/2012-6352/79 md.) İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.(1)

Bilişim sistemine girme
Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

Cumhuriyet Halk Partisi kurumsal olarak yıllarca Ergenekon ve Balyoz Davalarında uygulanan bu gibi ahlaksız hukuksuz delil elde etmeler ve yaratmalarla mücadele etmiştir.

İnsanların özel hayatlarının gizliliğini ihlal etmek Anayasa, hukuk ve de ahlaken kabul edilemez bir durumdur.