ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Ankara ile Rusya’dan aldığı S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmesi konusunda görüşmelerin hala devam ettiğini söyledi. Yetkili S-400 sebebiyle Türkiye’ye yaptırım riskinin devam ettiği konusunda uyarıda bulundu.
Reuters haber ajansına konuşan yetkili, “Türkleri S-400’lerden vazgeçirmek için hala çabalıyoruz. İster kapatsın, ister geri göndersin ya da imha etsin” dedi. Türkiye ile bu konuda hala görüşmelerin sürdüğünü belirten yetkili, “Orta yolu bulmak, uzlaşı sağlamak, çözüm bulmak konusunda görüşüyoruz. Bu konu henüz masadan kalkmış değil” dedi.
'HENÜZ YAPTIRIM TEHLİKESİ GEÇMİŞ DEĞİL'
Amerikalı yetkili S-400 konusunun Türkiye’nin iki hafta önce Suriye’nin kuzeydoğusunda başlattığı ancak varılan uzlaşma kapsamında durdurduğu 'Barış Pınarı Harekatı’nı da kapsayan daha geniş bir diyaloğun parçası olduğunu söyledi. Yetkili “Başkan’ın da söylediği gibi, siz ateşi kesin biz de yaptırımları. Ancak henüz tehlike geçmiş değil” ifadelerini kullandı. "Türkiye ile henüz çözülememiş diğer konuların hepsinin üzerinde çalışıyoruz. CAATSA yaptırımları riski de Türklerle yaşadığımız bir dizi sorunun parçası” diyen yetkili, ABD üretimi patriot füze sistemlerinin hala Türk hükümetine verilebileceğini dile getirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Reuters’a yaptığı açıklamada Ankara’nın Patriot sistemini satın alabileceğini, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’a yapması planlanan ziyarette gündeme gelebileceğini söylemişti.
'TÜRK HÜKÜMETİNDE HERKES ERDOĞAN DEĞİL'
Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre ABD’li yetkili, “Türk hükümetinde herkes Cumhurbaşkanı Erdoğan değil” ifadelerini kullanarak, “Kendimizi Rusya’nın nüfuzu altına sokma, NATO ortaklarımızdan ya da Washington’dan kendimizi soyutlama riskini almamayı tercih ederiz” diyenlerin olduğunu öne sürdü.
'TÜRKİYE S-400’LERİ ALARAK ÇİZGİYİ AŞTI, ARTIK MESELE NASIL ETKİSİZ HALE GETİRECEĞİ'
Reuters’a konuşan yetkili, “İdeal olan Türkiye’nin S-400 sisteminin hiçbir bileşenini satın ya da teslim almamış olmasıydı. Ama bu çizgi aşıldığına göre, artık mesele bunun nasıl soyutlanacağı, ayrı tutulacağı ya da etkisiz hale getirileceği. Ancak bu eskiden olduğundan daha zor” ifadelerini kullandı.