Uzay keşifleri, insanlık için her zaman bir merak konusu olmuştur. Bilim insanları, yeni keşifler yapmaya devam ederken, NASA'nın Mars'ta kaydettiği son görüntü büyük bir heyecan yarattı. Mars yüzeyinde, insan yüzüne benzeyen bir kaya formasyonu görülmesi, uzayın bilinmezliklerine olan ilgiyi yeniden canlandırdı.

Afganistan'da yetim kalan çocuğu evlat edinmişti Afganistan'da yetim kalan çocuğu evlat edinmişti

İNSAN YÜZÜ ŞEKLİNDEKİ KAYA FORMASYONU

27 Eylül 2024 tarihinde NASA’nın Perseverance aracı tarafından çekilen görüntüler, bir kaya formasyonunun insan yüzünü andıran bir şekil almasıyla gündeme oturdu. Bu görüntü, kayaların zaman içerisinde maruz kaldığı aşınmalar ve erozyonlar sonucunda nasıl yanıltıcı şekillere bürünebileceğini gözler önüne seriyor. Her ne kadar bu kaya ilk bakışta bir insan başını andırsa da, bilim insanları bunun sıradan bir kaya olduğunu belirtiyor.

PAREİDOLİA: TANIDIK ŞEKİLLERİ GÖRME EĞİLİMİ

Bu tür optik yanılgılar, “pareidolia” adı verilen bir fenomenle açıklanıyor. Pareidolia, insan beyninin rastgele şekillerde tanıdık objeler veya yüzler algılaması eğilimini ifade eder. Mars'ta daha önce de benzer yanılsamalar kaydedilmiş; kaşık, böcek, savaşçı figürü ve hatta ayı yüzüne benzer şekiller rapor edilmiştir. Bu ilginç şekiller, aslında gölgelerin ve kayaların oluşturduğu tamamen doğal oluşumlardır.

1976'DA RASTLANMIŞTI

NASA'nın Viking 1 yörünge aracı tarafından 25 Temmuz 1976'da gri tonlamalı olarak çekilen orijinal 'Mars'taki Yüz' görüntüsü. Görüntüde Cydonia bölgesinde bulunan kalıntı bir masif görülüyor.

MARS KEŞİFLERİNİN HEYECANI DEVAM EDİYOR

Bilim dünyası, bu gibi görüntülerin çoğunlukla tesadüfi şekillerden ibaret olduğunu vurguluyor. Ancak, insan algısının bu tür benzerlikleri hızlıca fark etmesi, Mars keşiflerinin her zaman büyük bir ilgiyle takip edilmesini sağlıyor. Henüz Mars’ta karmaşık yaşam formlarına dair net bir bulguya rastlanmamış olsa da, gelecekteki insanlı Mars görevleri, bu tür gizemlerin çözülmesine yardımcı olabilir.

Odatv.com