İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ekol TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İZMİR'İN BORCU NE KADAR? 

SGK ve vergi borcuna ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, "İzBB’nin ve 2 tane bağlı kurumumuz ESHOT ve İZSU’nun herhangi bir vergi ve SGK borcu yok. Ancak diğer belediyelerin çoğunda olduğu gibi bizim de iştiraklerimiz var, iştiraklerimizin bir kısmında vergi ve SGK borcu var. Bu kuruluşların gelirleri yıllık 41 milyar civarında, toplam vergi borcu da 6 milyar 915 milyon bugün itibariyle. Bu bizim memnun olmadığımız bir rakam, geçmişten bugüne gelen bir rakam. İştiraklerimizin bütçesine baktığımız zaman ödenmeyecek bir rakam değil. Zaten taksitlendirme için başvuruda bulunduk. Bu konu çok ayyuka çıkmamışken SGK’dan bize bilgi gelmişti. Arkadaşlarımız başvuruda bulundu. Türkiye yakın geçmişte normal zamanlar yaşamadı, hala yaşamıyoruz. Pandemiyle başlayan süreç içerisinde, ardından yaşanan ekonomik kriz, İzmir depremi, 6 Şubat depremi önemli ekonomik sıkıntılara yol açtı. Bu durumda da belediyelerin vergi ve SGK borçlarında birikmeler oldu. Bu şartlar altında bizim merkezi idareden beklentimiz, merkezi idarenin borçlarımızı yapılandırması. Yapılandırma olduğu zaman ödeme yapılacaktır. Henüz başvurumuza olumlu bir yanıt gelmedi. Bu birçok belediyenin ortak sorunu, AK Partili belediyeler de dahil. Muhtemelen bir yapılandırma sürecine gidilecektir. Diğer türlü belediyeler sıkıntılar yaşar. Bunun kimseye faydası olacağını düşünmüyorum” yanıtını verdi.

"UFAKTAN KISKANDIK" 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Kadın Milli Voleybol takımının maçını Paris’te birlikte izlemelerinden gurur duyduğunu dile getiren Başkan Cemil Tugay, "Ben Sayın Genel Başkanımızın, Ekrem Başkanımızın ve Mansur Başkanımızın birbirlerini davet ederek oraya gittiklerini düşünmüyorum. Ben Büyükşehir’de yeni başladım, onlar ise bir önceki dönemden, genel seçimden, kurultay süreçlerinden çok daha yoğun iletişimleri var. Ben onları orada gördüğümde çok daha mutlu oldum, gururlandım. Partimizin birlik ve beraberliğinin önemli bir simgesi oldu. Ufaktan kıskandık, ‘biz de orada olsaydık’ diye ama buradaki bazı sorunlar ve çalışmalarım nedeniyle zaten gidemezdik. Değişik vesilelerle bizler bir araya geliyoruz, benim kesinlikle üzüntüm ya da rahatsızlığım yok. O tabloyu görmekten büyük mutluluk duydum” dedi.

GÖREVDE BİLE DEĞİLDİM! 

Alsancak’ta yaşanan elektrik faciasına ilişkin de konuşan Tugay, kendisinin de içinde bulunduğu 5 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yönelik yaptığı açıklamada, “Şu anda bizi muhatap eden resmi suç duyurusu süreci yok. Basına böyle bir beyanat verilmiş ancak böyle bir şey yok. Bunun bir anlamı da yok. Hepimizi çok üzen bu olaydan, bizim kurumumuzun suçlanabileceği tek alan mazgal çalışmasının yapılması ile ilgili süreç.  Ben o zamanda görevde değildim.Dolayısıyla hiçbir bağım yok. Galiba o suç duyurusunda bulunan avukat hanımın siyasi bazı amaçları var. Bu konuda hatalı ve yanlış şeyler yapmış insanlar için adil bir soruşturma süreci gerekiyor ama suçsuz masum insanların sadece birilerinin ne olursa olsun ceza alsın diyerek suçlanması yanlış. Ocak ayında yapılmış çalışma ve ben görevde değildim, bu durumun İZSU’nun çalışmasıyla ilgili olduğu gibi bir düşüncemiz de yok. Görüntüleri tekrar izlediğinizde önce geçen beyefendinin sudan çarpılmadığı ama ikinci geçen kişinin elektrik kaçak noktasına dokunduğunda çarpıldığını görüyoruz. Bir noktada elektrik kaçağı var ve onun su birikimiyle ilgisi yok. Su birikimi olmasa da yaşanacak bir durumdu. Elektrik kaçağı olduğu, bununla ilgili defalarca ihbarlar yapıldığı ama o konudan sorumlu olan kişi ve kurumların yeterince önlem almadığını görüyoruz. O nedenle yargılama kesinlikle olmalı, hepimiz soruşturulabiliriz sıkıntı yok. Ben üzülerek bu kayıtları dile getiriyorum. Buna sebep olanların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne dahil olan kişiler olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

Duman: “Yeni Buca’da, bu tarz yapılara yer yok” Duman: “Yeni Buca’da, bu tarz yapılara yer yok”

VİDANIMIZ RAHAT DEĞİL! 

Sokak hayvanları kanununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Cemil Tugay, "Ben bir vatandaş olarak bu çıkan kanunun masum hayvanların kayledilmesine yol açacağı ile ilgili endişe içerisindeyim. Yapılan çalışmalarda da görülmüş ki her 10 vatandaştan 9'u benimle aynı endişeyi paylaşıyor. Sokak hayvanlarının verdiği rahatsızlıkları konuşabiliriz ama bazı sokak hayvanları toplum yaşamı için sorun teşkil ediyor diye tüm sokak hayvanlarını yok etmemize neden olacak bir kanun ve düzenleme vicdanen bizleri rahat hissettirmiyor" dedi. 

Tugay açıklamasının devamında, "Yasanın uygulama yönetmeliği yayımlanmadı. Bazı şeyler sözlü olarak dile getirilmiş olsa da hukuken bizleri ne kadar bağlayıcı olduğunu bilmiyoruz. Muhtemelen toplumun büyük kesiminin rahatsız olduğu bir yasal düzenlemenin uygulamada esnekliği olacağını düşünüyorum. 

SOKAK HAYVANLARI İÇİN EYLEM HAZIRLIĞI 

İzmir'de 2023 yılında 94 bin köpeğin kısırlaştırıldığına dikkat çeken Tugay, "İzmir, Türkiye'nin genelinde biraz daha farklı duyarlılıkları olan bir şehir. Bin 398 civarında belediyenin  Türkiye'de toplam 332 tane barınapı var. Bunların 32 tanesi İzmir'deymiş. Bu da İzmir'in normale göre daha duyarlı olduğunu gösteriyor. 8 bin 500 hayvan bakım kapasitemiz var. 137 veteriner hekim, 82 tekniker, 161 hayvan bakıcısı, 40 temizlik personeli, 76 büro personeliyle birlikte hem hayvanların bakımıyla ilgileniyoruz hem de kısırlaştırma yapıyoruz. 2023 yılında İzmir'de 94 bin 817 köpek kısırlaştırıldı. Yani İzmir  bu yasanın ön gördüğü sokak hayvanlarıyla ilgili yapılması gereken faaliyetler konusunda zaten yol almış. Bu yasa konuşulmuyorken ilçe belediyeleriyle bir eylem planı hazırlığı yapmıştık. Yasa söz konusu olunca bunu hızlandırdık. Biz sokak hayvanlarının sağlıklı şartlarda yaşayabilmesi için, çoğalmaması için gerekli hazırlığımızı yaptık" ifadelerine yer verdi.