Ekonomiden gelen durgunluk sinyallerini TCMB’nin nasıl karşılayacağı merak ediliyor. TCMB’nin enflasyonla mücadele kararlılığı test edilecek.

Para piyasaları, Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikasında ne kadar ısrarcı olacağını anlamak istiyor. Ekonomida başlayan durgunluğun para politikasını etkileyip etkilemeyeceği piyasaların odağında yer almaya başladı.  Bu bakımdan TCMB’nin bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı haftanın en önemli gündemi olacak. TCMB’nin politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tutması beklenirken, piyasalar yapılacak açıklamada sıkı para politikasındaki kararlığı görmek istiyor. TCMB’nin enflasyona bakış açısı aynı zamanda piyasanın faiz indirimi takvimine ilişkin beklentilerini de yönlendirecek. TCMB’nin enflasyonu dizginlemek adına uyguladığı para politikası Türkiye ekonomisinde yan etkilere neden oldu. Türkiye’de ekonomik faaliyetlerdeki zayıflık veya ekonomide ivme kaybı ana tema olurken, şirketlerin  finansal yapılarında bozulma sinyalleri gelmeye başladı.

ŞAHİN BEKLENTİ

Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü 39 trilyon liraya ulaştı Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü 39 trilyon liraya ulaştı

Sene başında enflasyonda düşüşü satın alan piyasalar ise artık ekonomideki yavaşlamayı fiyatlamaya başladı. Enflasyondaki düşüşün ekonomide sert bir yavaşlama olmadan sağlanamayacağı görülmeye başlandı. Diğer yandan manşet enflasyonun yüzde 65.9 gibi yüksek seyrettiği bir ortamda önümüzdeki aylarda para politikasında gevşemeye gidileceği yönünde bir mesaj vermek TCMB için hiç kolay görünmüyor. Ekonomistler TCMB’nin, şahin bir söylem ile kamunun yaptığı zamların  aylık enflasyon üzerinde  yarattığı hasarı sınırlamaya çalışmasını bekliyor. Merkez Bankası yılın üçüncü enflasyon raporu toplantısında, enflasyonun gerileme eğilimine girdiği mesajını verdi. Ayrıca, temmuz ayında kamu zamları ile enflasyonda yaşanan  yükselişin geçici olduğunu savundu.

İlk indirim 2025’te olabilir

ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley, yılın geri kalanında politika faizinin sabit kalmasını bekliyor. Bankanın değerlendirmesinde yüksek enflasyonun yarattığı risklere işaret edilirken, ilk faiz indiriminin ise şubat ayında yapılabileceği vurgulandı.  İngiliz haber ajansı Reuters’ın anketine katılan ekonomistlerden dört tanesi ilk faiz indiriminin ekim ayında, 4’ü kasım ayında yapılacağını belirtti. İki ekonomist ilk faiz indiriminin aralık ayında gerçekleşmesini bekliyor.  5 kurum ise TCMB’nin ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde yapabileceğini öngördü. 

Başkan Karahan Jackson Hole’e  gidiyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan, ABD’de geleneksel olarak her yıl düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’na katılacak. Başkan Karahan, son enflasyon raporu toplantısında hem aylık enflasyon hem de yıllık enflasyon beklentileri arasındaki farka dikkat çekmişti.

Sözcü