2024-2025 eğitim ve öğretim yılına çok kısa bir süre kaldı. Veliler okul ücreti yanı sıra kitap, giyim ve servis ücretleri ile boğuşurken yeni bir can sıkan haber daha geldi.

Yüksek enflasyonun yanı sıra fahiş fiyatlar velileri zorlamaya devam ediyor. Kırtasiye ürünlerine okulların açılmasına kısa bir süre kala çok büyük zam geldi. Geçtiğimiz yıl okul çantaları 1000 liraya dolarken şimdi ise sadece çantalar 1000 liradan başlıyor.

YÜKSEK FİYATLAR CAN YAKIYOR

Kredi Kartlarına 'Gerçek Limit' Ayarı! SGK Tek Tek İnceleyecek Kredi Kartlarına 'Gerçek Limit' Ayarı! SGK Tek Tek İnceleyecek

NTV'de yer alan habere göre okul sezonunun yaklaşmasıyla birlikte kırtasiye alışverişi yapan veliler, bu yıl yüksek fiyatlarla karşı karşıya. Geçen yıl ortalama 1.000 TL'ye dolan bir okul çantası, bu yıl yalnızca sırt çantasının fiyatı bile 1.000 TL'yi buluyor. Veliler, artan fiyatlar nedeniyle alışveriş yaparken zorlanıyor.

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışları hakkında konuşan kırtasiyeci Ebuzer Sayar, "Yerli üretim ve ithal ürünlerde %30 ila %70 arasında değişen fiyat artışları görüyoruz," dedi. Bu durum, özellikle birden fazla çocuğu olan aileler için büyük bir mali yük oluşturuyor.

Fiyat artışlarından şikayetçi olan bir veli, "Geçen sene iki çocuğuma kırtasiye alışverişi için 15 bin TL civarında ödeme yapmıştım, bu yıl ise tek bir çocuk için 20 bin TL'den fazla harcama yapmayı planlıyorum," dedi. Bir başka veli ise, "Geçen yıla göre fiyatlar oldukça artmış, devletten KDV oranlarını düşürerek velilere yardımcı olmalarını rica ediyoruz," şeklinde konuştu.

ÇANTALAR KAÇ LİRAYA DOLUYOR?

Peki, bu yıl bir okul çantasını doldurmak ortalama ne kadar tutuyor? İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemelerini bir araya getirdiğimizde, ortaya çıkan maliyet oldukça yüksek. Bir sırt çantası 1.000 TL, dört defter ve beş kalem için toplamda 600 TL, en uygun fiyatlı beslenme çantası 300 TL, kalem kutusu ise 250 TL civarında. Bu şekilde dolu bir sırt çantasının maliyeti 2.000 TL'yi buluyor.

Geçen yıl sırt çantası ortalama 500 TL, kalem kutusu ise 65 TL civarındaydı. Bu yıl ise fiyatlar neredeyse iki katına çıkmış durumda, bu da velilerin bütçelerini zorluyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi