İngiliz gazeteleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında dün Soçi'de varılan mutabakata sayfalarında geniş yer ayırdı. Financial Times'a (FT) göre "Putin, Suriye konusunda Erdoğan'ı etkileyerek yönlendirmeye çalışıyor".

Times ise haberinde "Barış Pınarı Harekâtı, 2 haftadan kısa bir süre içinde tamamlandı, Türkiye hemen hemen istediği her şeyi elde etti" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER
150 saatin sonunda Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak,  QSD, Tel Rıfat ve Menbiç'ten çekilecek

150 saatin sonunda Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak, QSD, Tel Rıfat ve Menbiç'ten çekilecek

Türkiye ve Rusya arasında mutabakata varıldı. Türkiye ve Rusya güçleri Tel Abyad ve Resulayn dışında kalan bölgelere 10 kilometre derinlikte girecek. QSD, 30 km geriye çekilecek.


'PUTİN, ERDOĞAN'I SURİYE KONUSUNDA YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR'

Erdoğan ve Putin arasındaki mutabakatı yazan Financial Times, haberine "Putin, Suriye konusunda Erdoğan'ı etkileyerek yönlendirmeye çalışıyor” başlığını attı.

Gazeteye göre Erdoğan ile Putin arasında dün Soçi'de yapılan görüşme, Rusya'nın "önemli bir güç simsarı" olarak Suriye'de ne kadar hayati bir rol oynadığını gözler önüne serdi. FT, "Varılan mutabakat ile esasında, Türkiye'nin ABD'yle geçen hafta vardığı anlaşmayla ilan edilen 5 günlük ateşkes uzatılmış oldu" diyor. Gazete, Rusya lideri Putin'in, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu etkilemeye ve yönlendirmeye çalıştığını belirtiyor.

TIMES: TÜRKİYE HEMEN HEMEN İSTEDİĞİ HER ŞEYİ ELDE ETTİ

Times'taki haberin başlığı ise "Rusya ve Türkiye, Suriye'deki 'güvenli bölge'de ortak devriye için anlaştı" oldu.

Times gazetesi de FT gibi, Soçi zirvesinden çıkan anlaşmanın, Rusya'nın bölgedeki hakimiyetini bir kez daha gözler önüne serdiği görüşünü tekrarladı.

Times'taki haberde vurgulanan bir diğer nokta da, Türkiye ve Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik taahhütlerini yeniden dile getirmeleri.

İLGİLİ HABER
Milli Savunma Bakanlığı: Bu aşamada yeni bir harekata gerek kalmadı

Milli Savunma Bakanlığı: Bu aşamada yeni bir harekata gerek kalmadı

Suriye operasyonu ile ilgili son gelişmelere ilişkin açıklama yapıldı.


Haberden bazı satırlar şöyle:

"Sayın Erdoğan, varılan anlaşmayı Türkiye'de bir zafer olarak lanse edecektir. Artık Türkiye'nin güney sınırında, Rojava'da, Kürtlerin liderliğindeki devlete benzer bir oluşum yok. En azından askeri açıdan durum bunu gösteriyor. Barış Pınarı Harekâtı, 2 haftadan az bir süre içinde tamamlandı, Türkiye hemen hemen istediği her şeyi elde etti. Sayın Erdoğan şimdiden kendisini önümüzdeki hafta Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında ulusa hitaben zafer konuşması yapacak şekilde konumlandırdı."

‘SOÇİ ZİRVESİNİN DÜNYA İÇİN BEDELİ AĞIR OLACAK’

Times baş yazısında ise "Batı diplomasisindeki kargaşa, Putin'in güçlenmesine imkan verdi" diyor. Gazeteye göre Trump yönetiminin Kürtleri yüzüstü bırakması, Putin'e, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yönetimini sürdürmesini sağlama fırsatı tanıdı.

Baş yazıdan bazı satırlar şöyle:

"Soçi'deki zirve, Türkiye'nin işgalinin sonunu simgeleyebiliir. Ancak bölge ve dünya için bunun bedeli ağır olacak. Varılan mutabakat Esad'ı güçlendirecek, Rusya'nın da küresel bir diplomatik ve askeri güç olarak yeniden güçlenmesinin tasdiki anlamına gelecek."

DAILY TELEGRAPH: RUSYA, SURİYE'NİN KUZEYDOĞUSUNDA HIZLA ABD'NİN YERİNİ ALDI

Daily Telegraph ise söz konusu zirveye ilişkin yazdığı haberin başlığını "Türkiye ve Rusya, Suriye'deki askeri harekâtı durduracak şekilde anlaştı" şeklinde attı.

Gazeteye göre Soçi'deki görüşmeler, Rusya'nın, Suriye'nin kuzeydoğusunda en fazla siyasi ağırlığı olan güç olarak hızla ABD'nin yerini aldığını gösteriyor.

GUARDIAN: ANKARA, MOSKOVA'NIN ŞAM'I İKNA ETMESİNDEN MEMNUN OLACAK

İngiliz basının önde gelen gazetelerinden Guardian'daki haberde ise "Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin Kürtlere saldırısının durmasını sağlayacak bir tampon bölge oluşturulmasında anlaştı" başlığı atıldı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere gore Guardin gazetetesinin Soçi haberinden bir kısım şöyle:

"Ankara, Moskova'nın Şam'ı, Kürtlerin yerine Suriye'nin kuzeydoğusunda daha fazla alanı kontrole ikna etmesinden memnun olacaktır. Moskova'nın bunun karşılığında Türk heyetinden, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterileceği konusunda güvence aldığı anlaşılıyor."