Aylin Nazlıaka, Başkent’teki hava kirliliğini, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Önergesinde 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait hava kalitesi değerlerine yer veren Nazlıaka, özetle şunları kaydetti:

KÖMÜR KOKUSU YOĞUN HİSSEDİLİYOR

“Hava kirliliği sorunu Ankara’da her kış yeniden gündeme gelmektedir. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşan kirlilik; Altındağ, Mamak, Keçiören, Sincan gibi ilçelerimizde yoğun olarak hissedilmekte. Ulus, Cebeci ve Sıhhiye gibi semtlerde ise vatandaşın genzini yakacak boyutlara ulaşmaktadır. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde kömür kokusu Altındağ, Keçiören, Pursaklar, Sincan, Mamak gibi ilçelerimizde yoğun olarak hissedilmektedir. Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği kirlilikle ilgili önlemlerin ne zaman ve kimin tarafından alınacağını şöyle belirtmektedir: “Hava kirlenmesinin uyarı eşikleri seviyelerine ulaştığı yerlerde bölgesel özelliklere bağlı olarak uygulanacak önlemler, valilik tarafından belirlenir.’ Buna göre; Ankara Valiliği Ankara‘daki hava kirliliğinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini ve hassas nüfus gruplarının alacağı önlemleri açıklamalıdır. Ankara doğalgazı en pahalı kullanan illerin başında gelmektedir. Kömür yardımı yerine doğalgaz yardımı yapılması, kente hava akımı sağlayan koridorları kapatan yüksek katlı binaların inşa edilmemesi, doğalgaz fiyatlarının kış aylarında düşürülmesi, toplu taşım ücretlerinin düşürülerek trafiğe çıkan araç sayısının azaltılması akla gelen önlemlerden bazılarıdır.”

BÜYÜKŞEHİR KAÇ KEZ UYARILDI

Aylin Nazlıaka önergesinde şu soruları yöneltti: 
“2016 yılında Ankara’da PM10 kirleticisine ait kısa vadeli sınır değer ve uyarı eşiği kaç kez aşılmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi 2013, 2014 ve 2015 yıllarında hava kirliliği nedeniyle kaç kez uyarılmıştır. 2013-2015 döneminde, ‘Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği’ gereğince Ankara’da yaşayan hassas nüfus grupları hava kirliliği nedeniyle almaları gereken önlemler için kaç kez uyarılmıştır. 2015 ve 2016 yıllarında vatandaşa fatura edildiği tarife üzerinden doğalgazın illere göre fiyatı ne olmuştur. 2016 yılında Ankara’da yardım olarak dağıtılan kömür miktarı ve toplam değeri nedir. Bu kömürlerin ne kadarı Ankara merkezde dağıtılmıştır. Bu yardımlar neden doğalgaz yardımı olarak vatandaşa verilmemektedir. Ankara’da yardım olarak dağıtılan kömürler hangi firmalardan alınmıştır. Bu kömür alımlarında bazı firmalara milyonlarca liralık rant sağlandığı iddiası doğru mudur. Ankara’nın merkez ilçelerinde toplam konut ve işyeri sayısı nedir. İlçelere göre dağılımı nedir.”