EKONOMİ

Yüklü fatura isyanı iktidarı da ürküttü

Elektriğe gelen zam sonrası yüklü faturaların gelmesiyle başlayan eylemler tüm yurda yayılıyor. Ortak talep zamların geri alınması. Bu itiraz ve isyan karşısında paniğe kapılan iktidar, bugün enerji şirketleriyle bir araya geliyor.

Fahiş elektrik zamlarının ardından yurttaşa kesilen faturalara tepkiler çığ gibi büyüyor. Ülkenin dört bir yanında sokağa dökülen binlerce kişi faturalarını yakarken esnaf da yüksek gelen faturaların çıktısını camlarına asıyor. Yurdun dört bir yanında stantlar açılıyor, zamların geri alınması için imza kampanyaları yapılıyor. Kitleselleşen itirazlar karşısında günü kurtarmaya çalışan iktidarda ise panik hâkim. Elektrik faturalarında yapılan düzenlemenin ateşe su dökmediğini gören Saray yönetimi yeni düzenlemeler üzerinde çalıştığını duyuruyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bugün dağıtım şirketleriyle görüşecek. Bakanlıkta düzenlenecek zirveye 21 dağıtım bölgesindeki şirketlerin tamamı çağırıldı. Toplantıda ana gündem maddesinin elektrik fiyatları ve olası yeni tarifeler olacağı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu ‘sıra sende’ dedi

20 yıllık AKP iktidarının halka sunduğu tek şeyin daha fazla zam ve yoksulluk olduğunu gören milyonların öfkesi hükümeti köşeye sıkıştırdı. Alevi Dernekleri Federasyonu’ndan SOL Parti’nin ‘zamlar geri alınsın’ eylemlerine dek hemen her kesimden yükselen tepki dalga dalga yayılıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından önceki gece yaptığı açıklamada AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "31 Aralık'ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar ben, bugünden itibaren gelecek hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu sözlerinin devamında, “Pandemide İBAN vermesini biliyorsun, bu kez de halk zorda. Sıra sende” diyen Kılıçdaroğlu’nun çağrısı kısa sürede sosyal medyada kampanyaya dönüştü. Faturalarını paylaşan yurttaşlar #FaturalarımıÖdemiyorum etiketine destek oldu. Kılıçdaroğlu’na destek veren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Kesinlikle bu protestoya katılıyoruz ve ödemeyeceğiz” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu’na tepki gösteren MHP Lideri Devlet Bahçeli, "Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesilmelidir" diye konuştu. AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez de “Ödersen namertsin” dedi. Elektrik zammının iptali için hukuki adım atan Manisa Barosu ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun hayata geçirdiği elektrik zamlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.

Elektrik faturaları soyguna dönüştü

Öte yandan artan hayat pahalılığı ve art arda gelen zamlara yönelik tepkiler dün de devam etti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türkiye’de eşzamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama sonrası elektrik faturaları yakıldı. İzmir’de bir araya gelen işçiler, Konak Pier önünden Konak SGK önüne yürüyerek açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Elektrik faturaları tam bir soyguna dönüşmüştür. Benzine gelen zamlar otomatiğe bağlanmıştır. Ev kiraları işçilerin ücretleri ile yarışır seviyeye gelmiştir. Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir. Buna 'dur' demek tüm emek ve demokrasi güçlerinin ortak sorumluluğudur” dedi. Antalya’da bir araya gelen Büro Emekçileri Sendikası (BES) Antalya Şubesi üyeleri de sokaktaydı. Antalya Defterdarlığı önünde zamlı gelen faturaları yakan BES üyeleri “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri alınsın” sloganı attı. Mersin’de maaşlarına ek zam isteyen BES üyeleri de zamlı gelen elektrik ve doğalgaz faturalarını yaktı. Zamların geri alınmasını ve faturalarda KDV’nin yüzde bire indirilmesini talep eden kamu çalışanları, faturaları yakarak AKP iktidarına tepki gösterdi.

Ticarethane statüsünde tutulan cemevlerine gelen yüksek faturalara da tepkiler yükseliyor. HDP Sözcüsü Ebru Günay, cemevlerine 'ticarethane' tarifesinden gelen elektrik faturalarına tepki gösterdi. "Cemevleri birer ibadet merkezidir" diyen Günay, "Bu sadece maddi bir zulümdür ayrımcılığın açık kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

***

Son zammınız olsun

SOL Parti, iktidarın elektriğe yaptığı fahiş zamların geri alınması ve enerji şirketlerinin kamulaştırılması talebiyle yeni yıldan bu yana memleketin dört yanında eylemler, basın açıklamaları ve imza kampanyaları gerçekleştiriyor. Kamulaştırma talebini özellikle vurgulayan SOL Parti, birçok şehirdeki enerji şirketlerinin önünde toplanarak, “Enerji Şirketleri Derhal Kamulaştırılsın!” talebini dillendiriyor. SOL Parti üyeleri dün de pek çok noktada eylem düzenledi. SOL Parti Pazar İlçe Başkanı Recep Onur Uygun, Rize’nin Fındıklı ilçesindeki elektrik ve doğalgaz eyleminde taşıdığı ‘Son zammın olsun’ dövizi nedeniyle gözaltına alındı. Uygun, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Yapılan açıklamada, "Zamlarla iki üç katına çıkan faturalarımız el yakıyor. Bu faturalar adaletsizdir, haksızdır. Ödediğimiz kadar elektrik tüketmiyoruz. Peki neden tükettiğimizin çok üzerinde para ödüyoruz? Çünkü, enerji üretim ve dağıtımı tümüyle özelleştirildi. Şirketler daha çok kar etmek istiyor! Daha çok kar etmek için; cebimizdeki üç kuruşa el koymaya çalışıyor! Fatura değil şirketlere haraç ödüyoruz, bu zamlar geri çekilmelidir!" denildi.

***

Fatura boykotu yayılacak

Elektrikte yüzde 127’ye ulaşan zamların ardından yüksek tutarlı faturalara tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, fatura boykotunun yayılacağı ifade edildi. Edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu, fatura ödememe konusunda yalnız bırakılmayacak. Kılıçdaroğlu’nun Enis Berberoğlu’nun tutuklanması sürecinde tek başına başlattığı Adalet Yürüyüşü’nü örnek gösteren CHP kurmayları, tıpkı o yürüyüşte olduğu gibi fatura ödememe sürecinde de Genel Başkan ile ortak hareket edileceğini kaydetti. Fatura ödememe eylemine ilk olarak genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin başlaması, zamların geri alınmaması durumunda ise il ve ilçe örgütlerinin de fatura boykotuna başlaması planlanıyor.