Yani filozof…

Güzel bir sözle başlayalım yazımıza ; Gerhart HAUPTMANN diyor ki: “Ruhu öldürmek, bedeni öldürmekten daha büyük bir cinayettir.”

Görmeden yaşamak, bilmeden eğitmek, geleceğin insanına yön vermek ne kadar zor ve yükümlülük isteyen bir konu, önce eğitenin eğitim bilgisi olmalı ki; bu sorumluluğu taşıyabilsin.

Bir sohbette; bir baba çocuğunun ekmeğe bastığı için saatlerce ağladığını, güçlükle sakinleştirdiğini anlattı. Baba anlatırken mutlu ve gururlu, bahsedilen çocuk henüz okul çağında olmayan bir kızımız.

Üzüldüm…

Çocuk korku kültürünün etkisinde kalmış, geleceğinde neler olacağı ise ayrı bir konu. Oysaki çocuklarımız en değerli varlığımız, iyi yetiştirmek görevimiz. Her anne ve babanın istediği de budur. İyi yetiştirmek ise bilinçli yetiştirmekle olacaktır.

Dünyada kazananlar eğitim sistemlerinde “Sorgulayıcı, araştırıcı, yaratıcı” ilkeleri bulunduranlardır. Kaybedenler ise, eğitim sistemlerinde “Sorgusuz, araştırmasız, ezberci” ilkeleri bulunduranlardır.

Bir yerde okumuştum;

“ Bir bebeğe baktığınız zaman annenin ve babanın nasıl bireyler olduğunu anlarsınız. Bebek size gülüyor ise neşeli bireyler, sizden korkup kaçıyorsa pasif bireyler. Anne ve babanın aynasıdır çocuğu.”

Çocukların geleceği aile, eğitim sistemi, hayat şartları gibi bir yığın olgularla ilişkili.

Düşünüyorum;

Dünya nice insanları konuk ediyor. Bu insanlar gelip geçiyorlar, büyük kısmının gelip geçmesinden habersiziz. Bazı insanlarda eserler bırakmışlar, her gelen, geçen onları anıyor. Bütün çocuklar zeki ve yaratıcıdır. Burada eğitimin önemine inanıyorum. Baskıyla çocuğu sıradanlaştırabiliriz veya iyi eğitimle özgür düşünen, yaratıcı, sorgulayıcı, araştırıcı kişiler yetiştirebiliriz.

Şeyh EDEBALİ  “Üç kişiye acı” diyor. Bunlardan birisi: “Cahiller arasındaki alime” der. Bu söz bana ARİSTO ve NİETZSCH E‘ yi hatırlattı.

Aristo diyor ki:

“Yalnız başına yaşayabilmek için ya hayvan ya da tanrı olmak gerekir.” Yine üçüncü seçeneği bu konuda Nietzsche söylemiş: “ Bir kişi aynı anda ikisi de olabilir: yani filozof.”

Toplum eğitimli, çocuklar bilinçli yetiştirilirse filozoflar yalnız kalmaz. Filozofların yalnız olmadığı bir dünya; güzel bir dünya olur.

En büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Filozofları yalnız bırakmayalım.

Hoşçakalın