Umut

Umut yoksulun ekmeği. Umut veya Ümit; duygusal inancımız, karanlığn aydınlık olabilmesi duygusu, yaşam bağımız.

Umudun mitolojideki yeri incelendiğinde zengin bir arşivle karşılaşmak mümkün.

Yunan mitolojisinde Elpis olarak vücut bulmuş, Elpis umudun tecessümü olmuştur. Roma mitolojisinde umut son tanrıça olan Spes’tir.

Umut hep var olmuş, yokluğu düşünülmeyecek kadar kötü, bir umut biter; yenisi başlar. Umut bitmez, bitmemeli hayatımızda. Umut, karanlığın içinde bir ışık noktası,karanlığa meydan okuyan bir noktasal aydınlık.

Pandora; Tanrılar armağanı. Pandora bu anlamı taşıyor. Pandoranın kutusu, umudu en güzel anlatan hikayedir. Bu hikayeleri duymuşuzdur. Pandoranın kutusu ile ilgili birkaç çeşit hikaye vardır. Bunlardan anlatmadan geçemiyeceğim.

Hikayeye göre haberci Tanrı Hermes Olimposa giderken sırtında çok uzaklara götürmesi gereken sandığı Pandora ve eşine bırakır. Pandora merak eder ve kutuyu açar. Kendine ve eşinin üzerine pişmanlık, kızgınlık, kibir vs. gibi kötü özellikler, yaşadıkları mutlu ormana vede bütün Dünya’ya türlü türlü kötü özellikler yayılır. Son anda Pandoranın eşi Epimetheus sandığı kapatır. Sandığın içinden bir ses gelir; sandıktan gelen cılız ses : “ Lütfen beni çıkarın, dışardaki kötülüklerle ancak ben başedebilirim.” Der. Bu sefer Pandora ve eşi birlikte açarlar sandığı, sandığın dibinde bir kelebek vardır. Sandığın içindeki kelebekte, ümittir.

Hikaye bu şekilde umudun önemini, kötülüklerle başedecek duyguyu anlatmakta. Umutsuzluk en tehlikeli ortam. Umudumuzun yaşamımızla daima beraber olması dileğimiz.

Yunanlı şair Pindoros diyorki:

“ Umut tatlı tatlı doldurur içini, yoldaşlık eder ona, hoş eder gönlünü. Umut yola sokar, yoldan çıkan insan aklını. ”

Umudun önemini çok güzel anlatıyor şairin söylediği sözler. Umutsuz kalmayalım, umudumuzu hiçbir zaman yitirmeyelim.

Yazımızı Nazım Hikmet’in bir şiiri ile bitirelim.

Denizin üstünde ala bulut

yüzünde gümüş gemi

içinde sarı balık

dibinde mavi yosun

kıyıda bir çıplak adam

durmuş düşünür.

Bulut mu olsam,

gemi mi yoksa?

Balık mı olsam,

yosun mu yoksa?

Ne o, ne o, ne o.

Deniz olunmalı, oğlum,

bulutuyla, gemisiyle, balığıyla, yosunuyla

Hoşçakalın.

Eftal YILDIZ