Taş-lama

İbüşlü'de amcaoğlum Kör Ali'nin evine gidince çocukluğumuzda,duvarda asılı resimler dikkatimi çekerdi.Hani okul duvarlarına asılıdır ya, ''Yontma Taş Devri,Cilalı Taş Devri....'' eğitici resimler,onlardan.Resimdeki insanlar sakallı bıyıklı.Üzerlerinde hayvan kürkleri,ellerinde yontulmuş taştan araç ve silahlar.Dinazorlar uzaktaydılar.

...

Bu memlekette birileri göbek taşında iri,kıllı,göbekli vücutlarını terletirken,birilerinin şansına da yerin dokuz kat altında taş kırmak düşüyor.Beş taş çocuklarımızın ilk öğrendiği oyunlardandır,cam bilyelerin olmadığı yerlerde.Suç işleyen kadınların taşlanmasını emrederken bazı din tüccarları,tek taşını kendi alan hanımefendilerin bol olduğu metropollerde kaldırımlar taştandır.Şişhane yokuşu eskiden kesme taş döşeliydi,asfalt geldi taşı bozdu.Meclis'te vekiller birbirini taşlıyor.Bir taraftan barış ve kardeşlik diye nutuk atarken,öte yandan F-16 larla taşı taş üstünde bırakmıyorlar.

...

Unutmadan,bir de baba taşı var...Hani şu duble yolların sağına ve soluna dikilen.Kelkit vadisinde taş kaya kalmamış indirmişler dereye.Birkaç sene öncesinde bölünmemişken Reşadiye yolu,yemyeşildi sağı solu.Son süratle sürerken ben arabayı,babam ''lan oğlum,biraz yavaş git de seyredelim şu manzarayı'' derdi.Şimdi bas taşa!Pardon,gaza!..

...

Türkülerimiz var:

''Denizin dibinde taş ben olaydım,gelene geçene yoldaş olaydım.''

''Taşa basma iz olur,güzellerde naz olur.''

''Ah taşlı dere köprüsü de gülüm altundanmı yapılu?''

Hop ninnayı ninnayı,gel oynayı oynayı!

...

Maça gidersin,seyircinin sloganı taşlıdır.

''Taş gibi,taş gibi dimdik dimdik...''

''Taşı gediğine koymak'' en büyük sanattır siyasette.

...

Taş duvarlı odalarda dünyaya gelir bu coğrafyada insan,bağıra bağıra...

Taşmekteplerde okurlar,tuvalet taşının kenarına işedin diye taş yürekli muallimler taş döktürür böbreklerinden.

Gardaş dedi diye,yoldaş dedi diye işkenceler görür taş zindanlarda.

Daş-şaklarına tekme vururlar,zürriyeti kesilsin diye,kehribar taşlı tesbih çekerken.

Taşeronların kölesi olursun ekmeğini taştan çıkarmak için.

Yaşamak için taşı sıktımı suyunu çıkarmak gerek bu topraklarda.

...

İyi yurttaş olmak demek yandaş olmak demek.

Candaş olmak için,taşın altına elini koymak gerek.

...

Taş bebekli sinemalarda kötü adam rolü Erol Taş'a pek yakışırdı.

Mübarek taş gibi adamdı.

...

Herhalde cilalı değil de yontma taş devrinde Yazıcık en zengin yerleşim yerlerinden biriydi.Eh,devir taş devri olunca en kıymetli şey de taş olur elbette.Bizim oranında maşallah taşlıdır tarlaları... Yontulmuş,yontulmamış... Hatta atasözü derler:''Tarlayı daşlı yerden,kızı kardaşlı yerden alacaksın!

...

Şu sıralarda Yazıcık'ta geçtiğimiz yıllarda mahalle yollarına döşenen kaldırım taşları tartışılıyor sanal alemde.Belediye de açıklama yapmış,taşlar Niksar'dan alındı diye.Demek ki bir hayli gelişme var.1977 de MHP'li eller,petrol meydanında Ecevit'e ve onu dinleyenlere taş atıyordu,bugün MHP'li belediyeden hediye olarak alıyoruz kaldırım taşlarını.CHp'li Kuyucak ile dayanışmamız yok,birbirimize taş atıyoruz; ama kaldırım taşları sayesinde Niksar'la barışığız.Ne mutlu!..Öyleyse bu taş dediğimiz şey çok hikmetli birşey . Bana da  buradan ''taşlamak''kalıyor,ne yapayım?

...

Onca taştan nasibini alıp da taşlanmadan ölmeyi becerebildiysen;

Musalla taşına koyarlar soğuk bedenini.

Eşin,dostun,arkadaşın,

candaşın,

yoldaşın

 hakkını helal eder,

toprağa konulur bedenin;

başına da bir taş dikip yazarlar:

''Fincanı taştan oyarlar...!''