Tanrı Zar Atmaz…

 Tanrı Zar Atmaz…

Bak gökyüzüne; gökyüzü masmavi, gökyüzü parlak. Ne riya var nede keder. Gökyüzü huzur, gökyüzü özgürlük…

Janus gibi bakma; bir yüzün kente gidenlere, bir yüzün kentten çıkanlara bakmasın. Janus; Roma kültüründe sağa ve sola bakan iki başlı tanrı. Kentin koruyuculuğuyla öne çıkan bir figür. Sen yaşamak için bak…

Unutma;

“Tanrı zar atmaz.” Einstein böyle diyor.

Hayat şansa ve zar atmaya bırakılmamalı. Hayat bir mücadele; mücadelenin temelinde iyi yaşam var temelinde huzurun aranışı var.

Fransızların bir deyişi var. Diyor ki:

“Cumhuriyet; kilisenin yerine okulu, papazın yerine öğretmeni koyarak oturttuk.”

Yazılarımda aydın insan olmayı çok konu ederim.

Biliyor musunuz?

Abidin Dino bir aydındı. Kültürlüydü, bilgiliydi. Abidin Dino ortaokul mezunuydu. Diploma cahilliğimizi almıyor anlaşılan. Aydın olmak; iyi yaşamak, fotoğrafı tam görebilmek, anlamak, bilgiye, sevgiye, anlayışa açık olmak. Bağırmadan alçak sesle, sevecen yaşamalı insan. Kalpler yakın olmalı birbirine.

Güzel bir Kızılderili atasözü var:

Diyor ki,

“Bildiklerini anlat, ama akıl vermeye kalkma, anlatılanları iyi dinle, ama hepsini doğru sanma. Sessiz kalmak bir şey bilmediğin anlamına gelmez, çok konuşmakta çok şey bildiğini göstermez; herkesi kendine eşit gör, her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır. Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir.”

Yazımı yazarken müzik dinlemeyi severim. Derler ya, “İnsan alışkanlıklarıyla yaşamalı.” Müzik dinlemekte benim alışkanlığım. Güzel bir eser kulağımı tırmalıyor.

“Vurdum kendimi yollara,

Ben beni ben beni yar.

Fırtınalar yüreğimde,

Üşüyorum sar beni yar.”

Eser bana Nietzsche’nin bir sözünü hatırlattı.

Nietzsche diyor ki:

“İnsan sıkı tutmalı yüreğini; çünkü gitmesine izin verirse, çok geçmeden aklıda gider peşinden.”

Yaşamak özgür ve aydın. Yaşamak; kültürlü, bilgili, sevgiyle, anlayarak yaşamak. Doya doya yaşamak dileğimle sevgiler, saygılar sunuyorum.

Hoşça kalın