Taksim Gezi Parkı Direnişi ve Psikolojik Portre



İstanbul Taksim Gezi Parkında birkaç ağaç için bir gurup insanın başlattığı eylem ülke geneline öyle bir yayıldı ki, iktidarın saltanatını sarstı.
 
Ülkede dikta bir rejim yaratmak isteyenlerin psikolojilerini, ezberlerini bozmaya yetti. Gezi parkı direnişleri Bir Milat Oldu.
Halkın meydanlara dökülmesine neden olan sözler;
 
Meramını Anlatan Çiftçiye               : “Ananı alda git.”
İnsanlık Anıtına                                  : “Yıkın bu ucubeyi.”
Ana Muhalefete                                : “Yarım porsiyonluk cibilliyetsizler.”
Cumhuriyet’in Temeline                  : “İki ayyaşın yaptığı yasalar.”
Osmanlı Diktatörünün                      : “Yavuz Sultan Köprüsü.”
Gerici Ayaklanmanın Merkezi         : “Topçu Kışlası.”
 
 “Kefenimi giydim, Baldıran zehrini içmeye geldim.”
“Yüzde elliyi meydanlara dökerim.”
 
Din istismarcısı mütemadiyen türbanı diline doluyor, bu gençlik benim gençliğim olamaz diye haykırıyor. Biat edip, boyun eğen, takkiyeci ve kindar bir gençlik de bizim gençliğimiz olamaz.
Kasımpaşa’lıydı Tatar Ramazan’a özenir oldu. (Ben Bu Oyunu Bozarım)
“Meydanları 3-5 çapulcuya bırakmam.”
Başbakan halkın tepkisini hiç umursamıyor. Ülkeyi büyük bir kaosa sürüklemekte.
Bu kibirle Mısır’ın devrik lideri Mübarek in durumuna düşecek.
 
Baltayı taşa vuruyorlar. Halk hareketlerinden sakınan, korkan iktidar kıstas olarak
15 Haziranda Ankara, 16 Haziranda İstanbul’da 23 Haziran 2013 de İzmir’de mitingler düzenliyor.
Başbakan yardımcısı Hüseyin Çelik (Birileri istiyor diye başbakan kelle vermez kelle almaz.) Dikta rejimlerde diktatörün ağzından çıkan tehditler, kanundur.
“Başbakan eylemler bitmezse anladığınız dilden konuşuruz.”
Böyle bir üslupla ülke yönetilir mi?
Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül bütün siyasi partilerimizin genel başkanlarıyla Liderler Zirvesini toplayarak erken seçim kararı alınmalıdır, veya muhalefet partileri sineyi millete dönmelidir.
 
BU ÜLKENİN ÇOCUKLARI
 
Bir gün sizden hesap sorar
Bu ülkemin çocukları
Dirençle meydanlara dolar
Bu ülkenin çocukları
 
Suskun bellemeyin sakın
Birikirler akın akın
Dururlar Güneş’e yakın
Bu ülkenin çocukları
 
Harikalar yaratır eli
Ufukları ışık seli
Karanlıklara öfkeli
Bu ülkemin çocukları, gençleri, yurtsever aydınları, Özgür Yaşamı özüm sevenler gece gündüz demeden onca orantısız güç karşısında ülke genelinde meydanları doldurdular.
 
 
Taksim Gezi parkı direnişleri, 90 kuşağı gençliğinin baskıcı bir rejime boyun eğmeyeceklerinin göstergesi olmakla beraber, bu halk hareketi iktidarın yaratmak istediği korku imparatorluğununradyal temelini çatlattı.
 
15 gündür süren ve devam edecek gibi görünen bu eylemler, mitingler süper gücün Amerika Haber Alma Merkezini de şaşırttı.
 
Gençlerimizin vurdumduymaz olduklarını sanıyorlardı, yanıldılar… Taksim Gezi Parkı direnişi ülke geneline ve dünyaya öyle bir yayıldı ki, senaristlere, tiyatroculara, karikatüristlere ilham kaynağı olacak kadar şaşırtıcı ve mizah dolu.
 
Genç kuşaklarından umutları kesilmiş olan süper güçlerin paralı askerleri, süper ekonomisi ve süper silah gücünün yanı sıra, dünyayı, yönlendiren medya
baronları da bulunmakta. 
 
Süper güçlerin doymak bilmeyen devlerin psikolojik portre çalışmaları iç kargaşalarda, savaşta ve barışta bütün hızıyla devam etmekte.
 
Amerika Merkezi Haber Alma ve Yönlendirme Ajansı (CIA) yıllarca Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez gibi Amerika düşmanı liderlerin psikolojik profillerini çıkartmıştır. Müttefikleri olan birçok ülkenin liderlerinin de psikolojik profillerini yakinen izlemekteler.
 
Bugünlerde en popüler portreler Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi duruşları, hamleleri, yanılgıları, çılgınlıkları psikolojik portreleri gözlemleniyor.
 
Diplomatlar, siyasi uzmanlar ve psikologlar bu iki liderin hal ve davranışlarına, konuşmalarına, olaylar karşısındaki tepkilerine, mimiklerine vücut dillerine, fotoğraflarına bakarak profillerini çıkartıyorlar.
Psikolojik Portre değerlendirmelerine göre siyasi politikalar belirliyorlar. 
 
Bu yönteme uzaktan gözlemleyerek profil çıkarma deniliyor. Gizlilik içerisinde çalışıyorlar fakat birçok siyasi düşünür ve gazeteci olup biteni biliyor.
 
Ortadoğu coğrafyasında iklimler sıcak ve kurak. Bir diktatör 30 yılda yetişiyor.
Bizde özgür basınla ileri demokrasi hızlı geliştiğinden, iklimde müsait 10 yılda bir diktatör yetişiyor.
Bu diktatörlerin beşi bir araya geldi mi, ihtilal oluyor.
 
Müttefiklerimizin medyası ve sözcüleri ülkemizde yaşananların adını koydular “Türkiye Baharı”  Başbakanın psikolojik portresi genellikle rasyonel (Akılcı) ama baskı altında kaldığında (Çılgın Proje) çılgınlık krizine girebilen biri olarak değerlendirildiğinde yani şu an da ülke genelinde direnişler, mitingler çoğaldıkça başbakan siyasi yaşamının en büyük baskısını yaşamakta ve muhtemelen kendini, etrafı siyasi rakiplerince çevrili en büyük İslam savaşçısı olarak görmekte.
 
Psikolojik portrenin bilinen en ünlü çalışması 1940 yılında CIA’nın atası Stratejik Araştırma Ofisi tarafından yaptırılan Adolf Hitler in psikolojik portresidir. Uzmanlar Hitlerin sınırsız bir aşağılık kompleksi, psikotik korkusu ve oedipus kompleksine eğilimli bir ruh hastası olduğuna karar vermişler yanılmamışlar.
 
17 Eylül 1978 de İsrail ile Mısır arasındaki Camp David antlaşması görüşmeleri sırasında CIA ABD Başkanı Jimmy Carter tarafları tanıyabilmesi için Menehem Begin ile Enver Sedat’ın birer psikolojik portresini çıkartmışlar.
 
Tabi ki bu profillerin her zaman doğru olduğu söylenemez. Mesela aynı CIA 1990 da Saddam Hüseyin’in en küçük bir baskı karşısında ülkesinden kaçacağını sandılar, öyle olmadı yanıldılar.
 
Süper güçler Libya’yı bombalarken başbakanımız ilk önce karşı çıkmıştı, kırmızı telefonda “Otur Yerine” dediler, sus pus oldu.
 
Muammer Kaddafi’nin psikolojisini çok iyi biliyorlardı, kendisini aşırı beğenmiş olduğundan ölene kadar savaşacağını da biliyorlardı ve sonuçta yanılmadılar, Libya lideri Kaddafi’yi kendi halkına linç ettirip, bütün dünya ya naklen canlı yayınla izlettiler.
 
İnsanlar özgürlük için diktatörlere asırlardır direniyorlar.
Bu dünyadan nice diktatörler akıttığı kanlarda boğulup gittiler.
 
Yorgun Demokrat
Şükrü Boyraz