İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yasa dışı bahse teşvik iddiasıyla 23 ünlü ismin gözaltına alınmasının ardından Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'in cezası ev hapsine çarptırıldı. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda detayları açıklanan ev hapsinin detayları şu şekilde...
Serdar Ortaç, Mehmet Ali Erbil ve daha 21 ünlü ismin gözaltına alınması büyük yankı uyandırdı. Yasa dışı bahse teşvik iddiasıyla gözaltına alınan ünlü isimlerden Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'e Nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından ev hapsi kararı verildi.
Kararın ardından milyonlarca kişi ev hapsinin kapsamına dair detayları merak etmeye başladı. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda koruma tedbiri olarak düzenlenen bir adli kontrol tedbiri türü olarak bilinen ev hapsinin detayları şu şekilde;
Türk Ceza Kanunu'nda "ev hapsi" terimi doğrudan yer almamakla birlikte, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 109. maddesinin 3. fıkrasının (j) bendinde "konutu terk etmemek" şeklinde bir adli kontrol tedbiri olarak yer almaktadır. Bu tedbir, şüpheli veya sanığın belirlenen konutunu izinsiz terk etmemesini öngörür ve halk arasında "ev hapsi" olarak bilinir.
Ev hapsinde, şüpheli veya sanığın kaçmasını, delilleri karartmasını veya tanıklar üzerinde baskı kurmasını engellemek amacıyla uygulanır. Bu sayede, tutuklamanın olumsuz etkilerinden kaçınılarak, kişinin konutunda denetim altında tutulması sağlanır.
İHLALİ DURUMUNDA NE OLUYOR?
Ev hapsi yükümlülüğüne aykırı davranılması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. Bu nedenle, ev hapsi kararına titizlikle uyulması önemlidir.
Sözcü