Sivas Katliamı'nın 31. yılında yakılarak katledilen 33 kişi Sivas'ta anıldı. Anmada konuşan CHP lideri Özel, davanın zamanaşımına uğratıldığını hatırlatarak, "Bu insanlığa karşı işlenilmiş bir suçtur ve zamanaşımı olmaz. Biz hala umudumuzu koruyoruz. İstinafta bozma kararı bekliyoruz" dedi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, davanın takipçisi olacaklarını söylerken DBP Eş Genel Başkanı Kılıçgün, "31 yıldır boş kalan sanık sandalyesine iktidar oturmuş oldu" diye tepki gösterdi.
2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal adına her yıl düzenlenen anma etkinliklerinde 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi Madımak Oteli yakılarak katledildi. Bugün ise Sivas Katliamı'nın 31. yılı...
Yürüyüşe CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik'ten oluşan CHP heyeti ile Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu da katıldı.
Özgür Özel, yürüyüş öncesinde Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfını ziyaret etti.
Yürüyüşte "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlar", "Eşit yuttaşlık hakkımız engellenemez", “Haklıyız, haklıyım, kazanacağız'' sloganları atıldı.
KATLEDİLENLER İÇİN SEMAH DÖNÜLDÜ
Anma programı sabah saat 09.00’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şubesi’nin önünde toplanarak başladı.
Mersin Alevi Kültür Derneği semah ekibi katledilenler için semah döndü. Baba Mansur Ocağı'ndan Dede Baki Erdoğan da dualar okudu.
ÖZGÜR ÖZEL: İNSANLIĞA KARŞI İŞLENİLMİŞ BİR SUÇTUR
Anmada konuşan CHP lideri Özel, "Bu davanın zamanaşımına uğratıldığını unutmayalım. Bu insanlığa karşı işlenilmiş bir suçtur ve zamanaşımı olmaz. Biz hala umudumuzu koruyoruz. İstinafta bozma kararı bekliyoruz. Burada 31 yıl önce 15 bin kişi vardı ama çok azı ceza aldı" dedi.
BAKIRHAN: GERÇEK FAİLLER ORTAYA ÇIKARILMADI
DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, "Bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu cinayet işlendiğinde dönemin cumhurbaşkanı "münferit bir olaydır" demişti; başbakan da cumhurbaşkanı benzeri açıklama yaparak, Dışarıdaki halkımız çok şükür zarar görmemiştir" demişti. İçerideki Alevileri, Kürtleri yok sayan görmeyen dışarıda kışkırtıcılık yapan burayı yakmayan çalışanlara bunları diyen bir süreçte burada bir cinayet bir katliam yaşandı. Ve süreç cezasızlıkla sonuçlandı. Gerçek failler ortaya çıkarılmadı.
O dönem birkaç kişi yargılandı, birçoğu beraat etti. Kalanlar da cumhurbaşkanı affıyla birlikte serbest bırakıldı. Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Cumhurbaşkanı, insanlık suçu yapmış katilleri affedemez. Biz de DEM Parti dün olduğu gibi bugün Alevi yurttaşlarımızla bu ülkenin ezilenleri, sömürülenleri, katledilenleri, cinayete katliamlara kurban gidilenlerin davasının takipçisi olacağız. Birlikte mücadele edeceğiz.
Bir gün muhakkak bu topraklarda bu cezasızlık politikasıyla sonuçlanan bu davalar gerçek bir yargı karşısında yargılanacaktır. Gerçek sorumlular açığa çıkarılacaktır. Gerçek sorumlular açığa çıkarılıncaya kadar Alevi dostlarımızla yoldaşlarımızla kurumlarımızla birlikte mücadelemize devam edeceğiz. Kesinlikle bu ülkede yaşayanlar hiçbir katliam cezasız kalmayacaktır."
'SANIK SANDALYESİNE İKTİDAR OTURMUŞ OLDU'
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise şunları söyledi:
"Her birimiz bu katliamı televizyondan canlı canlı izledik. Devletin belli odakları tarafından desteklenmiş bir katliamdır. İktidar Alevilere yönelik katliamların cezasız kalacağının önünü açmış oldu. 31 yıldır boş kalan sanık sandalyesine iktidar oturmuş oldu."
'SONUNDA BİZ KAZANACAĞIZ'
Sivas Katliamı davasının avukat Şenal Sarıhan, "Tarih bu katliamı da verilen mücadeleyi de yazacak. Sonunda biz kazanacağız" dedi.
ERKAN BAŞ: TÜRKİYE'Y, KARANLIĞA BOĞMAK İSTEYEN ANLAYIŞA KARŞI...
TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise "Söylenebilecek belki de tek şey var" dedi ve konuşmasını şöyle tamamladı:
"Biz burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz. Aynı zamanda 31 yıl önceki bir gerici kalkışmanın bugün hala hedefe ilerlemek için çaba sarfeden Türkiyeyi karanlığa boğmak isteyen bir anlayışa karşı bu ülkenin tüm ilerici, tüm yurtsever, tüm demokratik insanlarıyla beraber laik bir ülke mücadelesini hep birlikte kararlılıkla devam ettiriyoruz.
Bugün Sivas'ta toplanan kalabalık ama aynı zamanda Sivas'ta bizimle olamasa da yüreği bizimle olan milyonlarca yurttaşımız bu davanın bir zamanaşımı olmadığını hep beraber göstermiş oluyoruz. Bugün bizi bir araya getiren tüm kurumlara da Türkiye'nin dört bir yanında Sivas'ı ışığını yaşatmaya devam eden, Türkiye'yi gericiliğe faşizme şeriata teslim etmemek için dimdik, kol kola, omuz omuza mücadele eden tüm yurttaşlarımızı sevgiyle saygıyla selamlamak istiyorum. "
DAVA SÜRECİ
Sivas Katliamı davası, 21 Ekim 1993’te başladı. 125 sanık, Ankara 1 Nolu DGM’de ilk kez hakim karşısına çıktı.
Davada ilk karar, 26 Aralık 1994’te geldi. 85 sanık, 2 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı, diğer sanıklar ise beraat etti. Ama bu arada utuksuz yargılanmak için serbest bırakılan sanıklardan birçoğu ortadan kaybolmuştu.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 1997 yılında müdahil avukatlarının temyiz ettiği davayı bozdu. Yeniden yargılama sonucunda 33 sanık hakkında idam cezası verildi.
Ancak bu karar, bir yıl sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından yeniden bozuldu. Sanık sayısı da 125’ten 33’e indi.
2000 yılında kararını açıklayan Ankara 1 Nolu DGM, 33 sanık için “idam” dedi. 9 sanık 7 yıl 6’şar ay, 4 sanık 20’şer yıl, 1 sanık 15 yıl, 1 sanık 5 yıl hapis cezası aldı.
33 sanık hakkında verilen idam kararı ise 2002 yılında müebbet hapis cezasına çevrildi.
Katliamdan 18 gün sonra başlayan ilk dava sürecinin son davası 14 Eylül 2023 tarihinde görülmüştü. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada firari üç sanık ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyordu.
Dava zamanaşımı gerekçesiyle düşürüldü.
Zaman aşımına karşı yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, ek rapor hazırlanıp dosyanın yeniden görüşülmesine karar verdi.
Gerçek Gündem