Ön Seçim Zamanı

CHP’nin belirlediği takvime göre, aday adaylarının başvuruları 1 Mart’ta bitti. İzmir’den 174 kişi Milletvekili aday adayı olmak için başvurdu.

Bundan sonra, 29 Mart’ta “kayıtlı bütün üyelerle”, “hakim huzurunda” ön seçim yapılacak.

Yapılacak olan bu ön seçim, özelikle üyelere ve adaylara önemli sorumluluklar yükledi. Bu sorumluluk , ön seçim kararı aldı diye şantaj yapılan Kılıçdaroğluna açık destek, ihanet içinde olanlara ise net cevap olacaktır. Öyleyse; CHP’de ön seçim kararının devam etmesi için, İzmir’de iki bölgede , en az 9 milletvekili kazanmak zorunlu hale gelmiştir. Bu ödülü , ön seçim kararında ki duruşuyla Kılıçdaroğlu hak etmiştir

Bu sonucun, özellikle İzmir’de imkansız olmadığını, İzmir’i tanıyan herkes bilir. Bunu başarmanın yolu; azıcık titremek ve sahada terlemekten geçer.

Gelelim Aday Adaylarının profiline:

İzmir’de 152 aday adayı ön seçime girmek için başvuru yaptı. 22 “tanede” hiç yorulmadan, seçilmek için kontejan başvurusu yaptı. 22 kontejan adayından listelere 6 kişi yazılacaktır. İzmir’de ön seçimle Milletvekili olmak için, başvuran 152 isme bakınca hepsinin de sokakta siyaset yapan, halkla bire bir temas içinde olan, onlarla oturup sohbet eden, onların derdine çare olmak için gece gündüz yorulmadan çalışacak, daha da önemlisi onların her zaman yanında olacak çok değerli kişiler olduklarını size şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim.

Benim için ön seçime giren bütün aday dayları bu halkın güvenini ve bu halkın milletvekilleri olmayı şimdiden hak etmişlerdir.

Merak ettiğim ise, kontejan adayı olanların ön seçimden sonra listelere adları yazıldığın da, halktan nasıl oy isteyecekleridir. Halka güvenmedikleri için, ön seçime katılmayan bu adayların, seçim zamanı halkın onlara güvenerek partiye oy vermesini nasıl isteyecekleridir?

CHP’de ön seçim kararı aldığın da İzmir’de muhtemel Aday adayları listesi yapmıştım. İki bölgede yaklaşık 230 isim yazmıştım. Bugün ise İzmir’de kontejan dahil 174 aday adayı başvuru yapmıştır. Bu listeyi yaparken bugüne kadar İzmir’de aday dayı olmuş, listelere yazılan ve yazılmayan bütün isimleri yazmıştım. Hatta, bu isimlere bir de çağrı yaparak isimleriniz Miletvekili listelerine yazılmadığı için, hakkınızın yenildiğini düşünüyorsanız, gelin aday olun ve halk sizi istiyormu istemiyormu kendiniz öğrenin demiştim.

Sonuç olarak 152 kişi bu şansını denemeye karar verdi.

Yine söylüyorum, ön seçime giren yürekli 152 kişiyi çok önemsiyorum. Onlar bu halkın milletvekilleri olarak, halktan her zaman ilgi ve saygı göreceklerdir.

Bu arada aday adaylığına başvuranların sayısının düşme nedenlerinden birisi de; eskiden Anakara’da bir tanıdığı olan herkes aday olmak için şansını denerdi. Bugün için bu şansları olmadığı için, aday adaylarının sayısı düşmüştür.

Bütün adaylara şimdiden kolay gelsin diyorum. Bir ay, üyeye ulaşmak için fazlasıyla yeterli bir zamandır. Bu süreyi küçümsemeyin ve çok çalışın. Bu çalışmaları yaparken rakiplerinizi asla karalamayın, onları gördüğünüzde başarı dileyin. Çünkü ön seçim de kazanan her zaman halk ve CHP olacaktır.

Bütün önseçime katılan aday adaylarını şimdiden kutluyorum.

Sizler halkın milletvekillerisiniz.

BİLGİ:

Önseçim ne zaman yapılacak?

Önseçim 29 Mart 2015 Pazar günü yapılacaktır. Partiler hangi seçim çevresinde önseçim yapacağını en son 15 Mart 2015 tarihinde YSK’ya bildirmek zorundadırlar. Önseçime girecek milletvekili aday adayları da en son 24 Mart 2015 tarihinde YSK’ya bildirilecektir.

Önseçimde kimler oy kullanabilir?

31 Aralık 2014 tarihi ve öncesinde CHP üyesi olan (Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirim tarihi dikkate alınır) ve önseçim bölgesinde ikamet eden kişiler oy kullanabilir. Ayrıca oy kullanmak için ‘Parti Seçmen Kartı’ olması ve kişinin yanında bulunması zorunludur. Yoksa Parti kimliği bulunmalıdır. O da yoksa kimlikle tespit yapılır ancak itiraza uğrayabilir. (İlçe Örgütleri, üye listelerini askıya çıkararak önseçimde oy kullanacaklar üyeleri kesinleştirir. İtiraz olursa Önseçim İlçe Seçim Kurulunca sonuçlandırılır. Bu işlemlerden sonra üyelere, ‘Parti Seçmen Kartı’ dağıtılır.) Aidat borcunun olması önseçimde oy kullanmaya kesinlikle engel değildir.

Bir adaya mı, blok listeye mi çarşaf listeye mi oy verilecek?

29 Mart 2015 önseçimleri çarşaf liste olacaktır. Yani pusulada Önseçim adaylığı kabul edilen bütün üyelerin ismi- soyismi ve yanında işaret konulabilmesi için kutucuk bulunacaktır.

Önseçimde nasıl ve kaç adaya oy verilebilir?

Seçmen, sandığa atılacak oy pusulasını ve zarfını aldıktan sonra kapalı oy verme yerine girer ve oyunu kullanır.
CHP üyesi oyunu kullanırken oy pusulasında adları yazılı bulunan aday adaylarının karşısına işaret koymak suretiyle tercihini belli eder. İşaret sayısı; o seçim çevresinin önseçimle belirleyeceği milletvekili adayı sayısından çok ve bu sayının yarısından az olamaz.

ÖRNEK: İzmir 1. Bölge için düşündüğümüzde 13 milletvekili çıkarıyor. 3 milletvekili adayı CHP Parti Meclisince belirleneceği (1. 3. 5. Sıra) için, önseçimde 10 aday belirlenecektir. En az 5, en fazla 10 oy verilebilir. Eğer işaretlenen aday 5’ten az ya da 10’dan fazla olursa oy geçersiz sayılacaktır. Önseçimde en çok oy alanlar 2. Sıra 4. Sıra 6. Sıra 7.sıra 8.sıra 9.sıra …. Şeklinde belirlenecektir. CHP yönetiminin bu sırayı değiştirme yetkisi yoktur.

Önseçim listeleri nasıl oluşur?

Önseçim aday listelerini partiler oluştururlar. Yani listede yer alan adayların sırası partice oluşturulur. Zaten önseçim oy pusulalarını da partiler basacaktır. CHP’nin ‘Milletvekili Aday Belirleme Yönetmeliği’ vardır. Ancak burada listenin nasıl oluşturulacağı yer almamaktadır. Bu konudaki teamül isimlerin alfabetik sıraya konulmasıdır.

CHP üyesi olmayanlar, CHP’den önseçime girebilir mi?

Kural olarak CHP’den milletvekili aday adayı olmak için en az bir yıldır parti üyesi olunması zorunludur. Ancak CHP Merkez Yönetim Kurulu kararıyla doğrudan asıl üyeliğe kabul olunanlar, CHP’li olarak TBMM üyeliği, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclisi üyeliği yapmış olanlar, parti örgütünde seçimle bir göreve gelmiş olanlar için bir yıllık üyelik koşulu aranmaz. Yani üye olmak zorunludur ancak 1 yıllık süre ile ilgili istisnalar getirilmiştir.

Önseçimde kadın ve gençlik kotası nasıl uygulanacak?
Önseçimde hiçbir kota uygulanmayacaktır. Zaten CHP Tüzüğü ve Milletvekili Aday Belirleme Yönetmeliği de kota, yalnızca ‘Merkez yoklaması yöntemiyle belirlenecek adayların saptanmasında,% 33 cinsiyet kotası ve % 10 gençlik kolları kotası şeklinde uygulanır’ demektedir. Av. Hüseyin KÖPRÜLÜ / İstanbul Barosu