KÜLTÜR-SANAT

Müzisyenlerden meslektaşları için umutlu bir şarkı: ‘#Müzik Susmaz’

RÖPORTAJ / DENİZ KORCAN

Müzisyenler bir araya gelerek, korona virüsü salgını sürecinde ekonomik ve psikolojik sıkıntılar yaşayan ve intihar eden 103 müzisyene adanan “Müzik Susmaz” adlı parçayı seslendirdi. Söz ve müziği Özcan Şenver’e ait olan parçanın aranjörlüğünü ise Kerem Ulaş Dönmez yaptı. 

Karoft YouTube kanalında paylaşılan “Müzik Susmaz” adlı parça, sanatçılar Hüseyin Turan, Selçuk Balcı, Niyazi Koyuncu, Özcan Şenver, Hilmi Yarayıcı, Karoft, Hakan Çağlar, Egemen Yılmaz, Zeda, Ayla Yılmaz ve Tuğçe Elmas tarafından seslendirildi. 

Müzisyenler ne durumda?

Pandemi süreci ilerledikçe müzisyenlerin istihdam edildiği mekanlar kapalı olduğu için, zaten zor ve günlük kazanan müzisyenler ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladılar. İlk başlarda farklı sektörlerde geçici çalışılan işler, eşten-dosttan alınan borçlar, enstrümanlarını satmalar, çekilen kredilerle yaşamlarını sürdürseler de, pandemi sürecinin uzatılması, devlet tarafından neredeyse hiçbir ekonomik desteğin verilmemesi psikolojik sorunları da beraberinde getirdi. Umutsuzluk, çaresizlik, belirsizlik, yalnızlık ve onurların kırılması. Evet müzisyenler pandemi sürecinde hayatlarını sürdürebilmek için eşine, dostuna, arkadaşlarına vs. muhtaç kaldılar. Deyim yerindeyse “el açmak” durumunda kaldılar. Bu, aile de geçindirmek zorunda olan müzisyenlerin onurlarını kırdı ve bu psikolojiyle bazı müzisyenler yaşamlarına son verdi.

Proje nasıl oluştu?

Ben bu süreci, kendimde müzisyen olduğum için zaten birebir yaşayanlardanım. Ama ben şanslıyım, aynı zamanda özel bir kurumda öğretmenlikte yaptığım için süreci onlar kadar ağır geçirmedim. Süreci takip eden biri olarak yerel-bölgesel medyada ya da sosyal medyada müzisyenlerin intihar haberlerini okuyordum. Bu da beni gerçekten derinden üzüyordu. Bir şeyler yapılması gerektiğini düşündüm. Önce sözlerini yazdım. Sözleri şair ağabeyim İbrahim Karaca ile paylaştım. Sağ olsun çok katkıda bulundu. Sonrasında sözlere uygun müzik üzerine yoğunlaştım. Müzikte oluşunca Kerem Ulaş Dönmez’e gönderip düzenlemesini istedim. Bu tarafı işin teknik kısmıydı diyebiliriz. Müzisyenlere yönelik yaptığımız için bir de bu projenin yaratacağı etkiyi düşünmeliydik. Sanatçı dostlarımızı arayıp düşüncelerimizi açıklayarak bu projeye destek olmalarını istedik. Onlarda sağ olsun kırmayıp desteklerini sundular. Böylelikle #müziksusmaz projemizi oluşturduk

Sanatın birleştirici gücünden biraz bahsedebilir misiniz?

Bu projeye başladığımda söz ve müziği yapıp bıraksaydım ya da sadece eşime, dostuma okusaydım etki olanı olmazdı diyebilirim. Belki tek başıma da okuyabilirdim. Bu benim için çok kolay ve çok hızlı olurdu. Ama yine şu noktaya geliyoruz ne kadar etkili olurdu. Atalarımız ne güzel söylemiş “bir elin nesi var? İki elin sesi var!” biz de atasözüne kulak verip uzun yolu seçtik. Ulaşabildiğimiz dostlarımıza ulaşarak sesimizi çoğaltmalarını istedik. Seslerimizi birleştirdik. Daha güçlü daha etkili bir şarkı yaptık. Sanat bizi birleştirdi, sesimizi güçlendirdi…

Müzisyenler bu süreçten nasıl çıkacak? Müzisyenlere söylemek istediğiniz şey nedir?

Biz #müziksusmaz diyerek bütün müzisyenlere yalnız olmadıklarını hissettirmeye çalıştık. Yalnız değilsiniz. Yeter ki bizi duyun, sesinizi sesimize katın. Biz birlikte güçlüyüz. Kar altındaki baharı sanatla kaldıralım. El ele omuz omuza, şarkılarımızı hep birlikte söyleyelim.

Devletten istediğiniz bir şey var mı?

Biz destek istemiyoruz. Biz sanatımızı yapmak istiyoruz. Biz işimizi yaparak hayatlarımızı sürdürmek istiyoruz.