İzmir’de Ön seçim Analizi

2-Zamanında birilerinin kendisine lazım olur diye, CHP’ye  kayıt yaptırdığı üye sayısı onbinlerle ifade ediliyor. Bu birileri de bu seçimde  aday olmayınca bu üyeler sandığa gelmedi. Bunlar seçimlerde de CHP’ye oy vermiyorlar.

3- Ön seçimde sandığa gidenlerin içinden,  kongre delegesi ve önseçim delegesi olanların sayısı tespit edilmelidir. Bunu yaparsak  bundan sonraki  seçimin kimlerle ve aday adayı olanların da bundan sonraki seçimlerde kimlerin üzerinde çalışması gerektiği de ortaya çıkar.

4-Birinci bölgedeki 74 kişi ,  ikinci bölgede ise  81 kişinin tamamı,  anaytar listeler yapılana kadar beklenenin bile çok üzerinde  bir centilmenlikle yarıştılar. Sadece son gün Güzelbahçe de, ve Karabağlar da aday adayların adamları arasında ufak tefek tatsızlıklar yaşandı.

5-Parti üyeleri ise; anlam veremediğim bir şekilde en fazla 5 kişiye oy verme konusunda kendilerini sınırlamışlardı.  Oysa üyeler beğendikleri, 10 aday adayına  oy verseydiler,  değerlendirilmeler daha objektif ve sonuçlar daha sağlıklı olurdu. Bu şekilde hem anahtar listeler anlamsızlaşacaktı, hemde söz verilen daha fazla insana oy verilmiş ve yalan  da söylenmemiş olacaktı.

6-Birinci bölgedeki adaylardan birinci çıkan Musa Çam nerdeyse hayatı CHP tarihi gibidir. Milletvekili seçildikten sonrada, halkın içinden hiç çıkmamıştır. Bu seçimide güle oynaya, yani  çok rahat kazanmıştır. Musa Çam’ın önemli derecede bir isim hafızası vardır. Abartmayayım ama İzmir’de aktif CHP’lilerin nerdeyse %90’nını ismiyle bilir. Bu durum ona avantaj ve insanlara da,  daha kolay dokunmasını sağlıyor.  Ayrıca, Musa Çam için halkta öyle bir algı var ki:  Musa çam’dan kimse aş, iş, para ve torpil istemez. Sadece onlara selam vermesini, onların elini sıkmasını ve en çokta nerde bir eylem ve direniş varsa onu orda en önde görmeye alışmışlardır. Seçim çalışmalarını dört yıl boyunca , gece gündüz halkın yanında olarak yapmıştır. İzmir’de bulunduğu bütün günlerde sabahtan akşama kadar bütün noktaları en az 3 sefer gezerek bu çalışmayı yapmıştır.  Tanıdığı partililerin düğünlerinde, cenazelerinde mutlaka bulunmaya çalışarak, sohbet ederek seçimlere hazırlanmıştır.

7-İkinci sıradan ön seçimden çıkan Tacettin Bayır da İzmir CHP tarihinin önemli taşlarından birisidir. Özellikle Eniştesi Eski SHP ve CHP il başkanı olan Hilmi Değirmenci sayesinde siyasette  kolay girmiştir. Kendisinden çok önceleri eşi Tülay Bayır kadın kollarında olsun, sivil toplum örgütlerinde olsun çok tanınırdı. Tacettin Bayır  siyasette çok hızlı bir yerlere gelenlerdendir. Kişilik olarak, oturduğu ortamlarda insanları germeyen, hatta sakinleştiren bir halk tipi yapısı vardır. Bu yapısını korur ve havaya girmez ise ve özelikle de, seçildikten sonra  aristokrat bir yapya girmezse siyesette her dönem seçileceklerden birisi olabilir. Bu dönem seçim çalışmalarını çok organize ve önemli sayıda gençlerden oluşan bir ekiple yürütmüştür. Özellikle muhtarlarla yaptığı görüşmeler ona hızlı  yol aldırmıştır. Bütün muhtarlarla yemeklerde, kahvaltılarda buluşarak onlara kendisini tanıtmak için değil, sadece desteklerini istemek için bir araya gelmiştir. Çok çalışmıştır.  Doğrusu Tacettin Bayır yıllardır bu seçime hazırlanıyordu. Gecen seçimde il başkanı olmuş olması, bu bölgedeki kanat önderlerinin hepsini tanıması,  parti oyların nerelerde olduğunu bilen birisi olarak bu fırsatı iyi değerlendirmiştir.

8-Üçüncü sıradan ön seçimden çıkan Ali Yiğit ise aslında tamamen bir halk adamıdır. Eşi bu konuda onu her zaman desteklemiştir. Ali Yiğit uzun zamandır siyasetde bulunmasına rağmen ilçe başkanlığından daha öteye gitme konusunda her seferinde duvara çarpmıştır. Bu dönem iyi bir öngörüsü olmalı ki, (zaten siyasette uzağı yakın görme sanatıdır) uzun zamandır Narlıdere, Balçova, Konak, Buca, karabağlar ve özeliklede hastahanesinin bulunduğu   Torbalı ve Menderes bölgesinde iyi bir hazırlık yapmıştır. Söylenene göre bu bölgelerde partiye  önemli bir üye kaydı yaptırdığıdır. Ama bu dönem  en önemli stratejisi ise, Balçova belediye başkanını arkasına almasıdır. Onun ilişkilerini de iyi kullanmıştır. Başarılıda olacağına inanıyorum.

Seçime Ali Yiğiy nerdeyse 5-6 yıldır hazırlanıyordu. Özellikle hastahanesine gelenlerle bizzat kendisi ilgilenerek, onlara kolaylıklar sağlayarak, onların işlerini kolaylaştırarak çok gönül kazanmıştır. Bunun yanında seçim sürecinde de belki 50-100 kişi ile çalıştı. İyi bir ekibi vardı. Bu çalışmalarda Yusuf Kurt Hocanın katkısınıda unutmamak lazım.

9-Dördüncü sıradan seçilen Murat Bakan Avukatlığından daha çok ben onu Narlıdere’de Kemal Bakan’ın oğlu olarak tanımıştım. Uzun yıllar lüks arabasıyla Selahattin Özel ile birlikte il il Alevi örgütlenmelerinde çalıştı. Sonra siyasi geçmişinde bir SHP dönemi var. Narlıdere’de yerel seçimlerde Kontejan meclis üyesi adayıydı. Sonra genel seçimlerde CHP’den son sıralarda bir milletvekilliği deneyimi vardı. En sonunda da Karabağlar da meclis üyeliğine seçilerek Büyükşehirde Grup sözcüsü olmuştu. Aynı zamanda Karbağlarda Kent Konseyinde önemli görevler yapmıştır. Son seçimlerde Konaktan Belediye başkanlığına aday olmuştur. Bunlardan sonrada bu dönem önseçime girmiş ve bana göre en zorunu başararak  4. Sıraya gelmiştir. Çok hırslıdır. Bu hırsına yenilmez ise başarılı işler yapacaktır.

 Seçim çalımalarınada çok önde başladı. Özellikle Alevi örgütlerinde önemli bir desteği vardı. Partinin her ilçesinde önemli bir Tokatlı üyenin bulunması onun için şans olmuştur. Bunun yanında Narlıdere’de iyi tanınıyordu. Babası ise Güzelbahçe’de ona zemin hazırladı. Karabağlar’da Meclis üyesi olduğu için iyi tanında. Konakta Belediye başkanı aday adayı olduğu için dinamikleri iyi tanıyordu. Bunların hepsini üstinede Azzi Kocaoğlunun tam desteğini aldı. Bu kadar altyapının üzerine birde önemli derecede reklam ve insanı kendisine çalıştırarak bu başarıyı yakaladı. Murat Bakanın en önemli özelliği bu seçimde nerde toplu oy varsa Murat Bakan o listelere mutlaka girmeyi başarmıştı. Buda ona başarı getirdi. Bu seçimlerde çok oneli sayıda bir ekiple çalıştı.

10-Besinci sıradan seçilen Muhsin KURT  parti ve toplum kahramanıdır. Bu şehirde halkın yanında her zaman var olmayı başarmış birisidir. Bu özelliklerde bir aday adayı  daha bulmak bence nerdeyse imkansızdır. Bütün ömrünü partiye ve kendi toplumuna faydalı olmaya adamıştır. Her kuruşunu kendi insanlarıyla paylaşmayı, dağıtmayı  başarmıştır. O her zaman ve her dönemde  partililerin, özelliklede Gültepe bölgesinde genç yaşlı, kadın erkek, çocuk herkesin Musin Abisi olarak bilinir.  Niye yalan söylüyeyim Musa çamdan sonra ikinci sıradan onun çıkmasını çok isterdim. Yeterli parası olsaydı, yani  ilk dörde girenlerin harcadıklarının %10’nu harcayabilseydi inanın,  ikinci sırayada otururdu. Ben onun seçilmesini çok istedim. Bu konuda bu bölgede 8 adayında milletvekili olması içinde çok çalışmayada kararlıyım. Yolu açık olsun.

Muhsin Kurt’un seçim çalışmaları tamamen fedakar dostlarıyla olmuştur. Bu dönem işlerinin iktidar tarafından engellenmesi ve bu işlerinin devamını alamamasından  dolayı zaten ekonomik olarak zorluklarla boğuşuyordu. İşte tamda bu yüzden onun gönülüler ordusu fedakarca çalışarak,  onu bu şerefli sıraya taşımıştır. Başarılı olacağına inanıyorum.

 

 11- Ulusalcı oyların partide çok güçlü olduğu da görülmüştür. Bu durum ikinci bölgede  bariz bir şekilde ortaya çıkmıştır. Birinci bölgede ise  Musa Çam’ı saymazsak  Ulusalcıların adayı birinci oldu. İkinci bölgede ise Kılıçdaroğlunu saymazsak, ulusalcılar ilk üçü almışlardır.

12- Önceden popiler olmak bu seçimde çok işe yaramıştır. İzmir de özellikle  isimleri  çok bilinen Musa çam, Tacettin Bayır, Mustafa Balbay ve Atilla Sertel  ilk iki sıraya oturmuşlardır. Özellikle Atilla Sertel  Uğur Dündar’ın Arena proğramı sayesinde bayağı sempati toplamıştı. Buda sandığa yansıdı.

13-Anahtar listeler maalesef  çok fazla kullanıldı. İlçe örgütlerinin para toplamak için zayıf  bile olsa yaptıkları  tanıtımların  katkısıyla da,  sandığa gelen üyelerden,  nerdeyse %95’i kafasında kime oy vereceğini bilerek  geldi.

14-Bazı belediye başkanları  ön seçimde 2-3-4 listeye kadar liste yaptılar. Bazı adayların ismi bütün listelere, diğerlerinide gönül alma cinsinden , ilerede bana lazım olurlar diye bu listelere yazarak  dağıttılar.

15-Bu ön seçimde ilçe örgütleri  özellikle, çok kötü bir sınav vermişlerdir. Bazı ilçeler ise  tanıtım bile yapmayarak, üyeleri aday adaylarından saklamışlardır.  Ayrıca, 13.000-14.000 üyesi olan ilçelerde bile aday adaylarının konuşacakları salanda, 300-400 üye ancak vardı. Salondaki  karabalığı  daha çok; aday adaylarıyla salona gelen, adayların  çalışanları  oluşturuyordu. Bunun sonucu olarkta,  Aday adayı  konuşup salondan çıktığında, salon neredeyse boşalıyordu.

16-Bazı ilçelerinin  dışında bütün ilçeler  yemek yapmışlardır. Bu yemeklerin biletleri ise aday adaylarına  150 ile 250 Tl. arasında satılmışdır. İl örgütü bile bu süreçte yemek yaparak para toplamıştır.

17-İlçelerin yaptığı aday tanıtımlarında ise,  bazı ilçeler adayları konuşturtmak için para istemişlerdir.

18- Adaylardan para alma konusunda, bazı dernekler işin suyunu çıkardı. Bir dernek 2.000 Tl alarak aday adaylarının,  dernek üyelerine  3 dakika kadar konuşmasına izin verdi.  Bazı dernekler ise, resman binlerle ifade edilen paraları aday adaylarından isteme konusunda utanmamışlardır. Özellikle partili üyesi çok olan bazı dernekler bunu kullanarak aday adaylarından hatırı sayılır miktarlarda para almışlardır. Ayrıca, partili  üyesi çok olan hemen hemen bütün dernekler ya yemek yaparak, yada kahvaltı organizasyonu yaparak aday adaylarından para almışlardır.

19-Aday adaylarının tanıtımak için; İzmir İl örgütünün oranizasyonunu yaptığı internet üzerinden aday  tanıtımıda pek rağbet görmemiştir.

20- İlçelerin  kadın kolları bu süreçte aday adaylarını tanımak için toplantılar düzenledi. Bazı kadın kolları bu tanıtıma gelen aday adayından  mutlaka para aldı.

21-Belediye başkanları bu ön seçimde;  başta Aziz kocaoğlu olmak üzere sonuna kadar seçime müdahale etmişlerdir. Bazı belediye başkanları ise çekinmeden; kendi ilçelerinde oturan aday adayını ve Aziz kocaoğlunun 2 adayını  da listeye  ekleyerek   5-6 kişilik listeler oluşturarak , bütün üyeleri ablukaya almışlardır.

22-Aziz Kocaoğluna yakın olan bazı adaylar ,basında çıkan haberlerden dolayı,  bundan zarar gördük deselerede, bu kadar oyu Aziz kocaoğlu desteği olmadan,  siz başka bir şekilde alamazdınız.

23-Özellikle bazı belediye başkanları ve ilçe başkanları bazı adaylara söz verdikleri halde, son gece yaptıkları listelerde onları  listeye almamışlardır.

24-Özellikle Güzelbahçe , Karaburun, Seferihisar,Menderes,  Çeşme ve  Balçaova gibi ilçelerde belediye başkanlarının bizzat yaptığı söylenen  listeler çok tuttu.

25-Belediye başkanları kendi bölgelerinde ki derneklere aday dayatması yapmışlardır.

26-Ön seçimden çıkacakları  neredeyse garanti gibi görünen bazı aday adayları  ilk dördü paylaşmak için   kendi aralarında anlaştıkları, ama yinede oy verirken  birbirlerini kestikleri söyleniyor.

27-Çok sayıda üyesi olan dernekler kendi hemşehrileri  dışındaki  diğer adaylara çiddi sayıda oy vermediler.

28-Aziz kocaoğlu bu seçimlerde Özellikle Murat Bakan ve Sevda Kılıç için Belediye baskanlarına çok baskı yaptığı söylendi. Bu konuda alınan sonuçlar çok etkili olmamışsa da yinede eşit yarış koşullarını bozmuştur. Ayrıca Aziz beye yakın olan bazı kişilerinde Güzelbahçe ve Urla da,  bazı adayları desteklemeleri konusunda başkanlara çok baskı yaptıkları söyleniyor.

29-Bütün ilçe başkanlarının bu ön seçimde, olmazsa olmazı sayılan bazı adayları vardı. Bunlar Aziz beyin önerdikleri dışında, kendi adayları için de el altından çalışmışlardır. Balçova belediye başkanın ise bu işi daha  mertçe yaptığı söyleniyor. Kendi listesine özellikle kendi ilçesinden Ali Yiğit , Ercan Çınarlı’dan sonra , Musa Çam, Tacettin Bayır  ve Sabri Ergül’ü  yazmıştır.

30-Aleviler bu seçimde kesinlikle parçalanmış ve başarısız olmuşlardır. Özellikle bazı ilçelerde ki, Aleviler Aziz Kocaoğlunun tam etkisinde kalmışlardır. Bazı alevi olmayan adaylar mezhep yüzünden

26- İkinci bölgede  özellikle Alevi oylarını  alan Eski İl Başkanı Ali Engin ve İzbeton Genel Müdürü Hüseyin Sezer birbiriyle işbirliği yapmadıkları için 5. 6. sıraları ancak kapabilmişlerdir.

31-Özellikle çok sayıda Karslı ve Tokatlının parti üyesi olması ve bu üyelerin birlikte hareket etmeye yatkın olmaları bu iki derneği özellikle aday adaylarının  uğrak merkezi haline getirdi.

32-Bu seçimlerde baştada söylediğim gibi kimse mağduru oynamanın avantajıyla sıralamalara giremedi. Mağdurlara oy verilseydi yada Aziz karşıtlığı üye bazında çok fazla olsaydı 2. Bölgeden Levent İyipişiren bu seçimde mutlaka  birinci sıradan çıkardı.

33-Adaylar 1 aylık süreçte  SMS mesajlarıyla  üyelere ulaşmaya çalıştı. Birinci bölge için söylüyorum. 63.000 üyeden ancak 32.000 üyenin cep telefonları kayıtlarda vardı. Bunlardan da 22.000 üyeye  mesaj ulaşıyordu

34-Seçmen gelen mesajların Yüzde 85’ini okumadı, yada seçmen mesajın  kimden geldiğine baktı ama, içeriğini okumadı.

35-Bazı mesajlara tepki çok oldu. Bu süreçte mesajların ulaştığı 22.000 kişiden yaklaşık 500 tanesi kara listeye alınarak mesaj gönderimi durduruldu.

36-İsme giden bir mesajda, bir adayın yaşadıkları ise tam anlamıyla  trajıkomik bir sahnedir . Parti üyesi olan  bir vatandaş ; eşine mesaj yoğunluğu yüzünden  gece saat 12.00 de gelen mesajı görünce,  kadının kocası olarak  hemen mesajın altında aday adayının telefonunu da, görünce aday  adayını arayarak “sen benim karmı nerden tanıyorsunda, ismine mesaj gönderiyorsun” diyerek tartışmaya girmiştir.

37-Birinci bölge için söylüyorum. En çok masraf yapanlar dan: 1.) Serdar Kolay(12. Sırada), 2.)Tacettin bayır(2. Sırada) 3.)Ali Yiğit(3 sırada) , 4.)Murat bakan(4. Sırada)  5.)Ali Hıdır Uludağ(6. Sırada ) yarışı tamamlamışlardır. Şimdi bu adayların sırasına bakılınca parayla seçim ilişkisi neredeyse yüzde yüz gibi.   Bunların yanında  Musa Çam son ay belki bir tek son günlerde çıkardığı el ilanlarının dışında para harcamamıştır. Ama Musa Çam içinde,  4 yıl boyunca katıldığı düğünleri, yemekleri düşününce onun masrafıda ilk sırada harcayanlardan az değil.  Burdan çıkan sonuç  partide ne kadar çok emeğiniz olursa olsun harcamadan bu işler olmuyor.

38-Musa Çam ön seçim kararı alındığı tarihten sonra neredeyse sahada  hiç çalışmadı.  Çünkü  Musa Çam  4 yıldır ön seçime hazırlandığı için, aday adayları sokağa çıktığında Musa çam seçmeni en az 3 tur gezmişti. Bu yüzden de son ay hiç çalışmadan en yakın adayın aldığı oyun iki katını  alarak birinci sıraya oturmuştur.

39-Musa Çam  bu dönem milletvekilliğini daha dolu dolu yaşamak zorunda.  Bana göre Musa Çam Futbol maçında 90 dakika oynayıp, ayağına topa vurmayan bir oyuncu gibi. İnsanların ellerini sıkmaktan vazgeçmesin ama, İzmir siyasetinde belirleyici olsun.  Çünkü, İl yapısında, İlçe yapılarında, belediye başkanlarının atanmasında onunda aktif rol alması gerekir. Yoksa ben eminim ki, ön seçimden çıkan bazı adaylar bu boşluğu doldururlar ve  Musa Çam’ın da  İzmir’de ki popülaritesi biter.

40-Bayan adayların içinden bana göre en başarılı isim Şehrazat Mercan olmuştur. Arkasında doğru dürüst bir başkan olmadan bu sonucu almıştır. 10-15 yıl önce daha aktif olduğu siyasetten çekilmişti ama, son 10 yılda da izmir’de ki her çevre davasında  o vardı.  Bu çalışmaları ona çok ciddi bir oy getirmiştir.  İkinci bayan ise Ezgi Deniz Uranga dır. Bu bayanda partide çok deneyimli olmasada iyi bir tevecühe sahip olmuştur.

41. Birinci bölge için söylüyorum bu bölgede özelikle Serdar Kolay CHP tabanında var olmayan ismini herkese duyurmuştur. İkinci sırada ise benim bizzat günü gününe şahit olduğum yine gelirine göre ufak denilmeyecek bir bütceyle Ergin Demir olmuştur.

42-Ali Yiğit’in okul onlerindeki çalışması bütün üyelerden çok farklıydı. Özellikle hastane sahibi olduğu bütün üyelere duyuruldu. Onları dinlerken Ali Yiğit’in mi tanıtımı yapılıyor, yoksa hastahanenin mi tanıtımı yapılıyor anlamadım.

  43- Bu seçimin en stratejik kararı ise; Kılıçdaroğlu çok ciddi bir karar vererek ön seçime katılmasıdır. Bu ön seçim sonucu seçim sonrasında yapılacak olan ilçe,il seçimlerinden sonraki  kurultayda genel başkanın koltuğunu güçlendirmiştir. Çünkü Önder Sav Ankarada üyeler  tarafından  sandığa gömülmüştür.  Deniz Baykal ise Antalya da oyunu bile doğru kullanamayan birisi olarak ikinci sıradan çıkması onuda sandığa gömmüştür. İstanbul da ise, Sarıgül’ün  durumu ise daha trajıkomiktir. Sandıktan çıkamayan birisi bu saatten sonra nasıl genel başkanlığa aday olacak siz söyleyin. Yalovada ise Muharrem İnce için de  trajıkomik bir durum var. Ön seçime girseydi,  Muharrem İncenin birinci çıkacağı Yalova’da atama yapılacak.    Buda onun şansını azaltacaktır. Geriye  bir tek Genel başkana rakip benim adayım  Aziz kocaoğlu kalmıştır. Haydi hayırlısı.

44-Bu seçim partililerin birbirlerini tanıma şansı vermiştir. Bunun yanında en azından  vekillerinin isimlerini öğrenmeyi ve  onlara yakın olmayı gerçekten kazandırmıştır.

45-Dikili sonuçları gerçekten incelenmeye muhtaç sonuçlardır. Bu sonuçları incelemeden burada CHP var demeye bin şahit lazım.

46-İkinci bölgede, Alevilerin yoğun oldukları yerlerde bile Aleviler birinci sıradan seçilmemişken, Alevilerin az olduğu yerlerde alevi adayların esamesi bile okunmamış.

47-Bazı aday adayları sanatçı kişiliklerini de ön plana çıkardılar. Birinci bölgede ki adayın sesi pek güzel olmasada, onun şarkı söylemesi seçmende sempatiye yol açmıştır. İkinci bölgenin birinci sıradaki adayının da, sazla birlikte söylediği türküleri dinledim. Sesinide beğendim.

48-Bunun bir parti içi yarışı olduğu unutulmadan. Bu saatten sonra bütün adayların 55 milyon seçmene propoğanda yapıp CHP’yi iktidar yapmalı.

49-Bu ön seçimlerden sonra Kontejanların durumu iyice riske girmiştir. Her iki bölgede de, seçilecek sıralarda olan ilk 8’in içinde hiç bayan yok. Bu şartlarda her iki bölgeye de, 2+2 bayan yazılabilir. Bu durumda da erkekler kazanı kaynayacaktır. Şimdiden bazı kontejan adayları İzmir’den destek aldıkları derneklerle gazetelere resim vermeye başladılar bile.

50-Narlıdere’de yapılan ön seçim yoğun bir katılımla sonuçlanmıştır. Bu ilçemizde ki sonuçları bu yazımda çok yorumlamak istemiyorum. Ama Narlıdere’de büyük sıkıntıların yaşanacağı bir döneme doğru gittiğimizi söyleyebilirim. Bu konuyu bundan sonra ki yazılarımda yazacam. Özellikle Narlıdere’de  ilk 5 sırada yer alanları tek tek inceleyecem ve size aktaracam. Özellikle de bunlara hangi kesimden destek geldiğini ve kimlerin bu adaylara canhıraç çalıştığını, kimlerin kimleri kestiğini, kimlerin kaç liste yaptığını, kimlerin hemşeri ilişkisi içinde kimin önünü kesmeye çalıştığını tek tek yazacam.