İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KİM OLACAK?


Aday olmak istermiş ama!, yaşından dolayı 4.  adaylığı doğru bulmadığını söyler gibiydi. Bu sözlerin arkasından bazı önemli yerlerden  “Aman Aziz bey , bırakma bizi sen ne gençlere taş çıkartırsın” diyenleri mi bekledi bilmem ama(4. dönemdir Narlıdere Belediye Başkanı olan Abdül Batur dışında) , kimseden böyle bir destek gelmedi.  CHP Genel Sekreteri Kamil Oktay Sındır ise; bu tarz bir açıklamanın erken olduğunu, parti içinde  ve belediye hizmetlerinde zafiyet yaratabileceğini söyledi. Yani Aziz Bey için, o da “İzmir Aziz’dir Aziz Kalacak” demedi. Bayraklı Belediye başkanı Hasan Karabağ ise niyetini açık açık ortaya koydu ve İzmir değişim istiyor dedi.

Bu şartlarda tespitlerime gelince:

1.  1-  Aziz beyin,  bu açıklaması;  “aman Aziz bey İzmir’in size ihtiyacı var, bizi  bırakamazsın”  desinler diye yapmış olabilir ki  bu çok muhtemeldir. Ama bu "blöf"  tutmadı.

2.  2- Aziz Bey, bu açıklamasını; Alaattin Yüksel’in İl başkanı olarak  yakaladığı fırsatı, bütün ilçelerde kendi adına hazırlık yapsın diye,  yapmış olabilir. Çünkü Alaattin Yüksel 2004 seçimlerinde İl Başkanı olarak   Ahmet Priştina’ya kaptırdığı  büyükşehir koltuğunu bu dönem kaybetmek istemiyor.

3.   3- Aziz Bey,bu açıklamasını;  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmak isteyenlerin  sayısının  iki  elin parmaklarından daha çok  olduğunu biliyor. Bu adayların hepsinin  bu açıklamadan sonra sahaya çıkıp, çalışmalarını görmek de istemiş olabilir.

4.  4-  Ama: Aziz Bey  şunu çok iyi biliyor ; adı  geçen adaylar,  Büyükşehir Belediye Başkanı koltuğuna oturmak için,  yani…rakiplerini  bu yarışta “egale” etmek adına,  ellerinden ne geliyorsa  yapacaklardır. Muhtemel rakipleri için “olumsuz”  bilgi ve belgeleri  servis yaparak “belli” gazetelerde  haber yaptırmaktan hiç çekinmeyeceklerdir. (Bayraklı Belediye’sin de yaşanan son  operasyon  sizce de manidar değil mi!)Daha beteri ise; adaylar rakipleriyle ilgili olumsuz bilgi ve belgeleri dolaylı ve dolaysız  yollardan, CHP Genel Merkez’ine  ulaştıracaklardır.  Evet, bu kirli ve  kara propagandalardan sonra bu adayların hepsi birden yıpranabilir. İlginç olan ise; bu süreçte adaylar kendi şanslarını artırmak için çalışırken,   Aziz Kocaoğlu’nu bütün ............. övecekler ve projelerini devam ettireceklerini her platformda söyleyeceklerdir. (Söylenen bu sözler Aziz bey için  bedavadan propaganda olacaktır.) Genel Merkez İse,  bu adayların “hangisini” aday yapsak diğeri küsecek, öyleyse “ne Şam’ın şekeri ne arabın yüzü” diyerek  Aziz Kocaoğlu ile bir dönem daha yola  devam edelim noktasına gelebilir.

5.  5-  2019 da Aziz Bey aday olmadığı zaman; yeni büyükşehir belediye  başkanının,   belirlenmesin de  hiçbir rolü olmayacaktır. Bu açıklaması özellikle Ankara boyutun da, en çok Alaattin Yüksel’e zarar vermiştir. Aynı zamanda ekip olarak belediye başkanı gösterilen  İlçe belediye  başkanları da,  2019 seçimlerinde aday yapılmaları nerdeyse imkansız olur.

6.   6-  2019 seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu   “hala” Genel başkan koltuğunda  oturuyorsa, Aziz Kocaoğu ve ekibinin tekrar aday gösterilmeleri bugünkü koşullarda nerdeyse imkansız. Bu yüzden 2019 seçimlerinden önce yada, MHP’deki gelişmelerden sonra CHP karışırsa bu ekip(M.İ.) yeni bir Genel Başkan adayını destekleyebilir.

7.  7-  2019 seçimlerinde Aziz Kocaoğlu ve ekibi İzmir’de kazandıkları kalelerini, koltuklarını kaybetmemek için her şeyi yapacaklardır. Bu yüzden , 2019 seçimlerinde bu ekibin karşısına bu ekipten daha temiz, bu ekipten daha fazla çalışacak bir ekibi şimdiden hazırlamak lazım. Yoksa “Koyunun  olmadığı yerde keçiye Abdurrahman çelebi derler” misali bu ekip tekrar aday gösterilir.

8.   8- 2019 Seçimleri için özellikle Kamil Oktay Sındır, Tunç Soyer, Musa Çam, Erdal Aksünger, Zeynep Altınok,Hüseyin Mutlu Akpınar ve Selin Sayek  Böke bu konuda şimdiden  kafa yormalıdırlar.

9. 9-    Peki 2019 da  muhtemel büyükşehir başkan adayları kim?

1-Muhuttin Selvitopu,2-Hüseyin Mutlu Akpınar,  3-Mehmet Ali Çalkaya, 4-Tunç Soyer,5-Alaattin Yüksel, 6-Musa çam,7-Kamil Oktay Sındır, 8-Levent Priştina ,9 -Erdal Aksünger,10-Hasan Karabağ, 11-Olgun Atilla ,12-Murat Bakan, 13-Sema Pektaş

 

1010- Bu adaylar için bugünkü yorumum: Türkiye şartlarında olağanüstü  bir değişiklik olmaz ise Genel Merkezin  en güçlü adayları,  Kamil Oktay Sındır, Erdal Aksünger ve Tunç Soyer’dir.  Ankara ve İzmir’in ortak adayı  Muhittin Selvitopu.  İzmir de(ön seçim dahil) en fazla oyu olmak için  Musa Çam.