İLK KURŞUN


Gazeteci Hasan Tahsin yaylım ateşe tutulduktan sonra süngü darbeleriyle şehit edilir. Yunan işgalinde Albay Süleyman Fethi bey, Kurmay Yarbay Şükrü bey
ve Necati bey ''Yaşasın Zito Venizelos'' diye bağırmayı reddettikleri için süngü darbeleriyle şehit edilirler.

İzmir ve Urla yarım adasında iki günde iki binden fazla Egeli işgalci güçler tarafından hunharca öldürülür, katliam ve yağmacılığın yanı sıra işgal gerçekleştirilir.

Dört gün sonra 19 Mayıs 1919 da Mustafa Kemal 18 Subay arkadaşıyla birlikte 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a ayak basarlar. İngiliz generali Milne, Mustafa Kemal’in bu tayininden kuşkulanır, saraya ve ordu müfettişlerine baskı yapar.

9 Haziran 1919 Mustafa Kemal İstanbul’a çağırılır. Mustafa Kemal emir komutayı dinlemez, Emperyalist güçler tarafından işgal edilmekte olan ülkesi için
“Ya İstiklal Ya Ölüm” şiarıyla Kurtuluş mücadelesini başlatmış.

20 Haziran 1919 günü Mustafa Kemal 20. Kolordu Komutanı Ali Fuad Paşa ve Rauf bey ile Amasya' da Milli Ordu kurma ve Milli Kongre delegelerini kararlaştırırlar.

24 Haziran 1919 İngiliz General Milne’nin baskılarıyla o günün iç işleri bakanı Ali Kemal ülke genelindeki valilere bir telgraf çeker, 9. Ordu Müfettişi Mustafa Kemal’in açığa alındığını ülkedeki isyanın başını çektiğini hiçbir yetkilinin emirlerini dinlememesini bildirir.

25 Haziran 1919 Mustafa Kemal İstanbul Hükümeti azletse dahi vazifelerinden çekilmeyeceklerini yeni tayinlerle gelenler milli gayelerden uzak kimseler ise bertaraf edilmeleri gerektiğini telgraf çekerek ülke geneline yayar.

Mustafa Kemal ülke genelinde büyük mitinglerin yapılması talimatını verir.

26 Haziran 1919 Mustafa Kemal Erzurum’a hareket eder, ondan önce Doğu Cephesi Komutanlarına 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir ve 20.
Kolordu Komutanı Ali Fuad Paşa'ya Mustafa Kemal’in vatan hainliğinden tutuklama emirleri gelir.

Kazım Karabekir ve Fuad Paşa gelen emre itaat etmezler, ülkenin kurtuluşu yolunda Mustafa Kemal ile birlikte haraket ederler.

Mustafa Kemal Hâkimiyeti Milliye Gazetesinden bir bildiri ile Dünyaya seslenir,
''Anadolu halkı kanının son damlasına kadar savaşacak''.
Dünya basını Mustafa Kemal’i Anadolu İsyanının lideri diye tanımlarken, Mustafa Kemal ülke genelinde bütün milleti ayaklanmaya, isyana çağırır.

Başbakan Damat Ferit Paşa Erzurum Kongresinin yapılmaması için büyük çabalar sarf eder. 12 Temmuz 1919 Erzurum işgal Komutanı İngiliz Albay Revilson Mustafa Kemal ile görüşmesinde Kongre topladığı takdirde Kongreyi dağıtacağını söylediğinde Mustafa Kemal İngiliz Albay Revilson’a kapıyı göstererek makamından kovar.

24 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi bir hafta sürer. Başkanlığına Mustafa Kemal seçilir. 31 Temmuz 1919 Damat Ferit Paşa 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir ve 20. Kolordu Komutanı Ali Fuad Paşa için idam, Mustafa Kemal, Rauf bey, Demirci Efe ve Hacı Şükrü bey için tevkif edilme emirleri verdiyse de Doğu cephesinde emrini uygulayacak kolluk gücü yoktur.

30 Ağustos 1921 zaferiyle taçlanan Ulusal Kurtuluş Savaşı, emperyalist işgalci güçlere karşı direnen mazlum halkların başarısıyla sonuçlanan, Teokratik Osmanlı devletinin yerine 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi ile TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN geleceği belirlenir.

9 Eylül 1922 İzmir'in Kurtuluşu ve savaş sona erer.

29 Ekim 1923′te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla yeni bir çağın başlangıcı olur.

Kurtuluş savaşı sonrası İzmir Karşıyaka'da Latife Hanım Köşkü'nde ki bir davette destansı mücadelenin muzaffer komutanı Mustafa Kemal değerli konuklarına,

“ Efendiler asıl savaşımız bundan sonra başlıyor, Yeni mücadelemizin adı eğitim savaşıdır, medeniyet savaşıdır. Aydınlanma mücadelesidir. Bu savaşı da kazanmaya mecburuz ” der. Mustafa Kemal’in ön görü söylemi geçmişten günümüze yeterince gerçekleştirilemedi.

Karşıyaka Latife Hanım Köşkü bakımsızlıktan yıkılmak üzereyken Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak restore ettirdi, eski haline uygun olarak uyarlandı.
Atatürk'ün Zübeyde Hanımın ve Latife Hanımın bal mumundan büstleriyle çok güzel oldu.
Mustafa Kemal'in Latife Hanımla o köşkte 18 ay süren evliliğinde Latife Hanım çoçuk sahibi olmak istiyor, Mustafa Kemal yaptığı devrimle Padişahlık hanedanlığını yıkmıştı.

Latife hanıma şöyle seslenir “ Latife hamile kalmayacaksın, benim zürrüyetim olmamalı, ben bu yüce milletin hepsinin atasıyım, benim soy ağacım partimin ve devrimimin başına müptela olmamalı.”

Kurtuluş savaşı destanının önemli tarihlerini, vurgularını bu makalede kaleme almaktaki maksadım, günümüzde bu gün itibariyle Millet vekilliği veya Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunan bazı siyasilerin, saltanat olarak gördükleri siyasi mevkilerini, koltuklarını evlatlarına mirasmış gibi devretmeyi düşünen Adaykoliklere itham olunur.

Ülke gerçeklerini kavramış, aday adayı olma cesaretini kendinde bulan çağdaş ve ilerici bütün yurt sever adaylara saygılarımla...

Yorgun Demokrat
Şükrü Boyraz