GÜNDEM

Görev ve vebal Numan Kurtulmuş'ta

Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında hak ihlali kararı verdiği Can Atalay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslendi.

Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi hakkında hak ihlali kararı verdiği Can Atalay, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş'a seslendi.

CHP, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için ikinci kez TBMM'nin olağanüstü toplanması için başvuru yaptı. Başvurunun ardından Can Atalay Silivri Cezaevi'nden yaptığı yazılı açıklamasında, "Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır. " ifadesini kullandı. 

"ASLİ GÖREVLİ TBMM BAŞKANI"

Atalay yaptığı açıklamada, "Görev, sorumluluk ve vebal Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş’tadır! Meclis olağanüstü toplantı çağrıları, açık Anayasa ihlaline Meclis’in el koyması içindir. Her kurumu, her yurttaşı bağlayan Anayasa Mahkemesi kararının hasır altı edilerek Anayasa’nın askıya alınmasına karşı acil çağrıdır. Görev savsaklamalarına müdahale çabalarıdır. Ancak, kararın uygulanmasından asli görevli, sorumlu TBMM Başkanı’dır." değerlendirmesini yaptı.

Atalay şunları kaydetti:

-Başkan’ın “Anayasa Mahkemesi bize yazı yazmadı” sözlerini nasıl yorumlamalıyız? Resmî Gazete neden çıkar? Neden özellikle Anayasa Mahkemesi Kararları Resmî Gazete’de yayımlanır? Resmî Gazete’de yayımlanan bir metin ortaya söylenmiş bir söz müdür? 

-Resmî Gazete’de yayımlanan bir “hüküm” her kuruma, yurttaşa “açık tebligat”tır da neden TBMM Başkanı için bağlayıcı bir “hüküm” olamaz? Neden ve ne zamandır Resmî Gazete tebliğleri “şahsıma tebliğ edilmediği sürece hükümsüzdür” denilebilmektedir? Başka herhangi bir kurum, yurttaş böyle bir yok sayma saikiyle davranırsa başına neler gelir?

-Durum en açık haliyle şöyledir: Meclis kürsüsünden Yargıtay’ın “bir yazısı” okundu. Anayasa Mahkemesi “okunan bu yazı ve sonucunda yapılan işlem yok hükmündedir” kararını verdi. “Milletvekilliği hiç düşmemiştir” dedi.

"AYM KARARI APAÇIK ORTADA"

-Anayasa Mahkemesi kararı apaçık ortadayken, başka hiçbir kurumun kararını, işlemini beklemek, önermek veya arkasına sığınmak mümkün değildir. Bu tutum TBMM’deki sayısal çoğunluğa dayanarak Anayasa’nın ve yasaların çiğnenmesi, askıya alınmasıdır. Görev, sorumluluk TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un omuzlarındadır.  Ve giderek ağır bir vebale dönüşmektedir."

Sözcü