KÜLTÜR-SANAT

Efes'in kayıp kapısı bulundu

Antik dönemin en büyük ticaret turizm ve liman kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti’nin bilindik üç büyük kapısından biri olan Koressos Kapısı, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılıyor.

Antik dönemin en büyük ticaret turizm ve liman kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti’nin bilindik üç büyük kapısından biri olan Koressos Kapısı, kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Sonsuz Efes” projesi kapsamında yerli ve yabancı bilim heyetlerince gerçekleştirilen çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Kazılar kapsamında Efes Antik Kenti’nin bilinen üç büyük kapısından biri olan Koressos Kapısı da bulundu. Efes Antik Kenti Kazı Direktörü, Avusturya Bilimler Akademisi Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Martin Steskal, ilk kez 1999 yılında arkeoloji öğrencisiyken Efes’te çalışma fırsatı yakaladığını belirterek, ‘’Burası çok önemli bir kazı alanı. Efes’in 3 önemli kapısı vardı, Koressos Kapısı üçüncü büyük kapı. Yaz boyunca burada çalışmaya devam edeceğiz. Daha sonra da bulunan eserlerin inceleme çalışması devam edecek’’ dedi.

UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ

Projenin koordinatörü Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Aybek de Efes’in merkezi noktalarındaki anıtsal yapıların açığa çıkarılıp ziyarete açılmasının hedeflendiğini açıkladı. Prof. Dr. Aybek, şu bilgileri paylaştı:

Serdar Aybek - Martin Steskal

Antik kentin merkezi noktalarında, anıtsal yapılarında temizlik çalışmalarına başladık. Şu anda Vedius Gimnazyumu’nun içinde bulunuyoruz. Bununla birlikte antik kentin stadyumunda ve Liman Caddesi’nde zaten tamamlanmış olan kazıların akabinde bir temizlik faaliyeti gerçekleşiyor. Uzun soluklu proje kapsamında düzenlemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.“ Efes Antik Kenti’ndeki kazılar, uzun yıllardır devam eden bir proje. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü ile birlikte bu çalışmaların güçlenmesini hedefliyoruz. Ortak hareket ederek, uyumla çalışıyoruz.

Sözcü