DEDE HAYDİ OYNAYALIM…

Uzandım kanepeye dinleniyorum. Elimde kitabım, gözümde okuma gözlüğüm, yanı başımdaki sehpada bir bardak şarap ve çerezim.
Franz Kafka’yı okuyorum. Güzel ve beni başka yerlere taşıyan dinlendirici bir kitap. Arada Dionysos’u anarak şaraptan yudum almak harika.
Franz Kafka’nın yaşamı; zor günler, acılar, hastalıklar, sevdiğine kavuşamama, genç yaş da hayata veda gibi sıkıntılarla dolu.
Kafka diyor ki;
“Düz bir yol boyunca yürüyor olsaydın, tüm ilerleme isteğine rağmen hala gerisin geriye gitseydin, o zaman bu çaresiz bir durum olurdu; ama sen aşağıdan bakıldığında kendin kadar dik bir yokuşu tırmandığına göre, adımlarının geriye kayması, bulunduğun yerin durumundan ileri gelebilir, o zamanda umutsuzluğa kapılmana gerek yoktur.”
Yan odadan gelen müzik sesi hüzünlü;
“Neyine güvenim yalan dünyanın; Kerem’i yandırıp kül etmedi mi?”
Gül, bülbül, Leyla, Mecnun ile devam eden sözler. Tamamen edebiyat kokan bir eser. Parçayı dinlerken; dostum ile sohbetimi hatırladım.
Dostum diyor ki;
“Bir gün gülecekler bize; yaşamımıza, düşüncemize, tabularımıza, inanışlarımıza gülecekler. Biliyorum; o gün bizde orada olsak bizde güleriz halimize. Değişim, gelişim, iletişim, sorgulama, araştırma bunları getirecektir. Baskının, törenin, tabunun olmadığı yerde özgür düşünce olacaktır. Özgür düşünce; açılımcı, yaratıcı, aydın düşüncenin temelini oluşturacaktır. O halde, bizim halimize gülmemeleri olanaksız. Bizde eski düşüncelerin çoğunu eleştiriyor ve komik bulmuyor muyuz?
Kim tam özgürce haykırıyor, kim konuşurken çevreyi, töreyi, çevresel baskıyı düşünmeden konuşabiliyor ki.
Dünya;
Sen benim düşünceme, sen benim dünyama yetişemezsin. Aramızda kan, gözyaşı var. Benim dünyamda sevgi, barış, saygı var. Benim dünyamda kısa ömür;  özgürlük çiçekleri ile süslüdür. Senin dünyanda kin, garez, ihtiras var.
Suç ne senin nede benim; galiba yanlış zaman diliminde geldim, galiba bir üretim hatası.”
Yan odadan bir ses;
“Dede haydi oynayalım.” Berke’nin sesi.
Torunlar geleceğimiz. İlgi göstermek, onunla ilgilenmek gerekir. Sevgi ekersek sevgi biçeriz. Aydınlık geleceğimizle ilgilenmek ilk görevim bence…
En güzel günlerin sizinle olması dileğimle.
 
Hoşça kalın
                                                                                                          Eftal  YILDIZ
                                                                                                          07Aralık  2013