CUMHURBAŞKANI ADAY ADAYLARI

Referandum şaibeli bir şekilde yapıldı.

Sonuçlar meşru kabul edilmiyor önemli bir kesim tarafından.

Yasal olarak yapılması gerekenler yapılmadı iddiaları var. AGİT Orantısız bir seçim propaganda döneminin olduğunu rapor etti.

CHP, YSK'nın mühürsüz oy kararıyla ilgili Danıştay'a başvuru yaptı ve başvuruda "yürütmeyi durdurma" talebi istendi.

Bir değişiklik olmaz ise Anayasa bu şekliyle kabul edilmiş olacak ve 2109 da Cumhurbaşkanı seçimi var. İlk yarı oynandı, taraflı hakem ve ofsayt gölü ile üstün görünen tarafa rağmen ikinci yarı her şey değişebilir.  

İkinci yarı için adaylardan biri belli, Tayyip Erdoğan.

Diğerleri kim olabilir.

CHP kanadından kimler olabilir ?

Kemal Kılıçdaroğlu : En güçlü aday. Ancak bu süreci iyi kullanması gerekiyor. Seçmenin en az %50,01 oyunu alabilmesi için yeni stratejilere ihtiyacı var. CHP dışındaki seçmenin oyunu alabilmesi gerekiyor.  Tanınan, son seçimlerde ve referandumda tüm Türkiye’yi kucaklayan, Türkiye’yi İdare edecek sorumluluk sahibi olduğunu gösteren bir siyaset geliştirmesi önemli bir avantaj. Sakin ancak etkili bir güç. Hükümet kanadının bu güne kadar CHP’nin kurumsal kararları yerine Kemal Kılıçdaroğlu’nun şahsını hedef alarak yıpratma çabaları dezavantaj olarak görünüyor. Adaylığı süreci içerisinde de kural tanımaz bir şekilde Kılıçdaroğu ile ilgili kampanya yapabilecekleri muhtemel. 

Deniz Baykal : En güçlü ikinci aday. Referandum süreci gösterdi ki; Performansı çok yüksek. Dinlendirilmiş bir yüz. Sevenleri, takdir edenleri ve oy potansiyeli seçmenin pek çok kesiminden var. İyi bir devlet adamı, Türkiye’yi bu günkü sorunlardan çıkartabilecek yetenekte. Bu avantajlarına karşın dezavantajları da var. Hükümet kanadı eski defterleri acımasızca açmayı ve kullanmayı çok seviyor. Kural tanımaz bu davranış Deniz Baykal’ın yıpratılması için bir kampanyaya dönüştürülebilir. Yaşının ilerlemiş olması yanında Genel Başkanlığı dönemindeki icraları sırasında CHP içinde kırılanların, tepki koyanların olması ve bunların CHP içinde adaylığını engelleyecek kampanya yapabilme olasılığı yüksek. CHP şimdiden geliştireceği strateji ile Deniz Baykal’ı öne çıkarır ise Kılıçdaroğlu’ndan daha yüksek bir oy alma olasılığı olabilir.

Bu iki potansiyel aday dışında bir çok kişi var. Yılmaz Büyükerşan, Aziz Kocaoğlu, Özlem Çerçioğlu, Muharrem İnce, Rıza Türmen, Özgür Özel, Selin Sayek Böke, İlhan Kesici, Metin Feyzioğlu, Ümit Kocasakal, Şafak Payev, Güldal Mumcu, Kemal Derviş ve sizlerin de aklından geçen bir çok isim olabilir.  

Bu potansiyel adaylarla ilgili görüşlerimi de sizlerle bir sonraki yazımda paylaşacağım sevgili okurlarım.