İZMİR

Çiğli’de fabrika işçilerinden elektrik faturası isyanı

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde  fabrikalarda çalışan işçiler gelen elektrik zamlarına isyan ederek, faturalarını yaktılar. Çiğli Gediz Elektrik önünde toplanan işçiler gelen zamların geri alınmasını ve ücretlerin arttırılmasını istediler.

Gece gündüz fabrikalarda çalışmalarına rağmen gelinen noktada kira öder gibi elektrik faturası ödediklerini ve enerjide dışa bağımlılığın bedelinin ve faturasının işçiye emekçiye kesildiğini kaydeden Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri (DERİTEKS)  Sendikası İzmir Şube Başkanı Mehmet Selli, “Hiçbir sosyal hayatımız kalmadı hepimiz sadece faturalarımızı ödemek için çalışıyoruz. Metal İş Kolundaki işçi arkadaşlarımız, Aliağa Gemi Sökümde çalışanlar bu sömürüye karşı ayağa kalkmış durumdadır. İnsanların artık kirasından daha fazla faturası gelmektedir. Buna dur demek için bugün alanlara indik ve bundan sonra da mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.

“ÖZEL ŞİRKETLERE ELEKTRİK 31 KURUŞTAN VATANDAŞA İSE 2 TL’DEN SATILIYOR”

Başkan Selli’nin açıklaması şöyle; “Yılsonunda zirveye çıkan ve her ay büyüyen enflasyon canavarının  peşinden elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları da aldı başını gitti. TUİK enflasyonu ocak ayında yüzde 48 olarak açıklasa da gerçek enflasyonun yüzde 110’nun üzerinde olduğunu herkes biliyor. Bunun sonucunda asgari ücret ve toplu sözleşme zamları cebimize girmeden eridi. Artık her gelen faturaya bu kadar olmaz diyoruz ama oluyor. Önlemler alıyoruz ancak yine de faturalarla başa çıkamıyoruz. Tüketim kotasını aylık 150 KW’dan 210 KW’da çıkarmış olsalar da bu sadece 41 TL indirim demek oluyor. Yapılan tüm zamlar döviz kurları, piyasayla alakalı değil. Özel şirketlere elektrik 31 kuruşa verilirken vatandaşa 2 TL’ye veriliyor. Bu hükümetin bir tercihidir ve çünkü bu ülke beşli çeteler, bir avuç müteahhit ve yandaş patronlar için yönetiliyor. Bize gelen yüksek faturaların nedeni özel şirketlerin yandaşların daha çok kazanmalarının istenmesidir.Bugün açlık sınırı asgari ücretten fazladır ve 4 kişilik bir ailenin sadece mutfak ihtiyacına denk geliyor” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLER UMURLARINDA DEĞİL”

İşçilerin insan olarak görülmediğini kaydeden Selli, “Bize diyorlar ki işçilerin ihtiyacı yok, işçilerin karnı doysun yeter, işçiler kirasını ödeyememiş, faturasını ödeyememiş, soğukta kalmış, çocuğunun servis parasını verememiş umurlarında dahi değil. İşçilerin  gezmesi, eğlenmesi, sinemaya, tiyatroya gitmesi  tatil yapması çok görülüyor. Bunların normal insanların ihtiyacı ama bize işçiler olarak siz insan değilsiniz diyorlar. Yeni bir zam dalgası da bekliyoruz ve ülke genelinde bugün işçiler, emekçiler insanca bir yaşam için alanlara indi. Çiğli Organize Sanayi İşçileri olarak ek zam istemiyle iş durduran Çiğli POLİPAK  ve Sendikalaşma mücadelesi veren VANSAN işçilerine de buradan desteğimizi bildiriyoruz. Elektrik faturaları bir yandan cep yakarken doğalgazda yaşanan kesintilerin faturası da biz işçilere kesiliyor.  Her türlü şeyin faturasını işçiye kesen bu iktidarın da düzenin de çürüdüğü ve değişmesi gerektiği açıktır. Bunu değiştirecek olan da bizleriz. Örgütlenerek, birleşerek haklarımıza sahip çıkmalıyız. Bir kez daha dile getiriyoruz geliri asgari ücretin altında olan haneler için elektrik, doğalgaz, su ve internet ücretsiz olmalıdır. Temel tüketim mallarında da KDV ve ÖTV derhal kaldırılmalıdır. Enerji tekelleri bu soygunun bedelini ödemelidir. Enerjinin dağıtımı ve üretimi kurumsal bir hizmet olarak verilmeli, özelleşmeden derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Açıklamaya Deriteks, Emek Partisi, Çiğli Emek ve Demokrasi Platformu ile CHP’li meclis üyeleri de katıldı. Açıklamanın sonunda işçiler faturalarını yaktı. Sevilcan GÜNAY/ EHAEGE-