İZMİR

Çiğli'de Depremzedeler için Dayanışma Seferberliği Sürüyor

Çiğli Belediyesi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok çevre ilde yıkıma sebep olan depremlerin yaralarını sarmak için ilçedeki dayanışma seferberliğine öncülük etmeye devam ediyor. Başkan Utku Gümrükçü’nün çağrısıyla depremin ilk gününde başlatılan dayanışma seferberliği iş insanları, esnaflar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve Çiğlili vatandaşların katkılarıyla hız kesmeden sürüyor.

Çiğli Belediyesi, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok çevre ilde yıkıma sebep olan depremlerin yaralarını sarmak için ilçedeki dayanışma seferberliğine öncülük etmeye devam ediyor.

Başkan Utku Gümrükçü’nün çağrısıyla depremin ilk gününde başlatılan dayanışma seferberliği iş insanları, esnaflar, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve Çiğlili vatandaşların katkılarıyla hız kesmeden sürüyor. Çiğli Belediyesi Deprem Koordinasyon Merkezi’nin organize ettiği ve 806 gönüllü vatandaşın destek verdiği çalışmalar kapsamında deprem bölgesine gıda, giyim, ilaç, yakacak vb. eşyaların taşındığı 35 dayanışma tırı gönderildi.

Depremzede İrtibat Birimi Kuruldu

Depremle ilgili dayanışma çalışmalarının tek bir merkezden sürdürülmesi ve deprem bölgesinden ilçeye gelen yurttaşların ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması amacıyla Çiğli Belediyesi Depremzede İrtibat Birimi kuruldu. Dayanışma çalışmalarına destek olmak isteyen veya deprem dolayısıyla ilçeye gelen yurttaşlar 0232 935 55 35 (2317) numaralı hat üzerinden Çiğli Belediyesi ile iletişime geçebilecekler.

ÇAK ekibi deprem bölgesinde

Geçmiş yıllarda ülkemizde meydana gelen deprem, sel ve yangın gibi birçok doğal afette arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev alan ÇAK ekibi, İzmir Valiliği İl AFAD Acil Durum Müdürlüğü tarafından deprem bölgesine yönlendirildi. Ekip, şehirlerdeki ihtiyaç durumuna göre AFAD ve İzmir İtfaiyesiyle koordineli bir şekilde arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Çiğili kadınlar dayanışmayı ilmek ilmek büyüttü

Depremden etkilenen yurttaşların soğuk hava şartlarından korunması amacıyla Çiğli Belediyesi’nin öncülüğünde başlatılan “Dayanışmamızı İlmek İlmek Örelim” çağrısına Çiğlili kadınlar büyük ilgi gösterdi. Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi atölyelerinde bir araya gelen kadınların el emeğiyle ördükleri atkı, bere, eldiven, yelek, kazak ve süveterler dayanışma tırlarıyla deprem bölgesine gönderildi.

583 depremzedeye ev bulundu

Deprem bölgesindeki yurttaşlara yönelik devam çalışmaların yanı sıra o bölgeden Çiğli’ye gelen depremzedelerin ihtiyaçları da ivedilikle karşılanıyor. 22 Şubat Çarşamba sabahı itibariyle Çiğli Belediyesi Depremzede İrtibat Birimi üzerinden talepte bulunan 583 kişinin konaklama ihtiyacı karşılandı. Depremzedelerin yerleştirildiği 18 dairenin su, elektrik, doğalgaz ve inşaatla ilgili tadilat işlemleri gönüllü müteahhitler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Konaklama ve tadilat desteğinin yanı sıra 2 bin 806 depremzedeye giyim, ayakkabı, gıda kolisi, hijyen paketi, battaniye, halı, bebek bezi, bebek maması, oyuncak, ısıtıcı, ilaç, yatak, havlu, hasta bezi, tekerlekli sandalye, beşik ve Çölyak gıda paketi yardımında bulunuldu.  

Psiko-sosyal destek verilecek

Deprem bölgesinden ilçeye gelen ve yaşadığı travma dolayısıyla psikolojik destek talep eden yurttaşlar Çiğli Belediyesi Depremzede İrtibat Birimi’ne başvuruda bulunarak Çiğli Belediyesi’nde görevli uzmanlardan ücretsiz olarak Psiko-sosyal destek alabilecekler.

Dayanışma toplantıları hız kesmiyor

Başkan Utku Gümrükçü, deprem bölgesinde bulunan ve ilçeye gelen depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına alternatif çözümler üretmek amacıyla iş insanları, meslek örgütleri, esnaf odaları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve esnaflar ile görüşmelerini sürdürüyor. Yapılan bu görüşmelerde depremzedelerin konaklama, gıda ve ev eşyası gibi ihtiyaçlarının yanı sıra istihdam ve eğitim gibi unsurlar da masaya yatırılıyor.

Spor kulüplerinden destek organizasyonu

Çiğli Belediyesi’nin öncülüğünde 16 amatör spor kulübünün katkılarıyla düzenlenen “Dayanışmamızı Sporla Büyütüyoruz” organizasyonu Çiğli Atatürk Stadı’nda gerçekleştirildi. U-11 futbol turnuvası ile çeşitli sportif aktivitelerin düzenlediği organizasyonun geliri depremzedelere bağışlandı.

Gümrükçü’den 7 şehre ziyaret

Başkan Gümrükçü depremin yıkıcı etkisini derinden hisseden Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Adana, Osmaniye ve Hatay’a giderek incelemelerde bulundu. Çadır ve konteyner kentlerde kalan depremzedeler ve görevli personeller ile görüşerek ihtiyaçlarını bizzat kendilerinden dinledi. Gümrükçü, deprem bölgesinin komşu illerinden Elazığ’ı da ziyaret etti.

Depremle mücadele çalışmaları sürüyor

Çiğli Belediyesi, bir yandan depremden etkilenen yurttaşların yaralarını sarmaya devam ederken bir yandan da ilçedeki depremle mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. 2021 yılında Katip Çelebi Üniversitesi’nin katkılarıyla başlatılan yapı stoku çalışmalarına hız verildi. İlçedeki tüm yapıların arşiv taraması ve bina tespit çalışmaları için Çiğli Belediyesi ve Başkan Utku Gümrükçü’nün sosyal medya hesaplarından vatandaşlara çağrı yapıldı. İkamet ettikleri yapının arşiv taraması ve yerinde incelenmesini talep eden vatandaşlar Çiğli Belediyesi resmi sitesinde yayınlanan formu doldurabilecek veya 0232 935 55 35 numaralı hattı arayarak kayıt oluşturabilecek. Olası doğal afetlerde ilk müdahale hızını artırmak ve can kaybının en aza indirmek amacıyla 2021 yılında kurulan 150 kişilik Mahalle Arama Kurtarma Ekibini (MAK) büyütmek için de çalışmalar devam ediyor. Başvuruda bulunan gönüllü vatandaşlar ilk etapta Temel Afet Bilinci ve İlk Yardım eğitimine tabi tutulacak. İlk aşamayı başarıyla tamamlayanlara talep etmeleri durumunda İtfaiye ve AFAD ile birlikte arama kurtarma eğitimi verilecek.

Başkan Gümrükçü: “Dayanışmamız sürüyor”

Devam eden dayanışma çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Gümrükçü, “Ülkemizi yasa boğan depremin üzerinden 16 gün geçti. Çiğli Belediyesi, Çiğli halkı ve kent paydaşlarımızla birlikte bir yandan yasımızı tutarken bir yandan da depremden etkilenen yurttaşlarımızın yaralarını sarmaya devam ediyoruz. Deprem mağduru yurttaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda 35. dayanışma tırımızı da uğurladık. Evleri yıkılan veya hasar alan binlerce depremzede ilçemize gelmek için belediyemizle irtibata geçti. Bugün itibariyle 583 yurttaşımızın konaklama ihtiyacını çözüme kavuşturduk. Konaklama ihtiyacının yanı sıra nakliye, tadilat, gıda, giyim ve ev eşyası desteğimiz de sürüyor. Deprem bölgesindeki ve ilçemize gelen yurttaşlarımızı kaderine terk etmeyeceğiz. İhtiyaçlarıyla yakından ilgilenerek, en hızlı şekilde yaşama entegre olmalarını sağlamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.