CHP’nin Dönen Şansı

AKP, MHP ve HDP’nin seçim kuruluna verdiği,   milletvekili listelerini görünce,  CHP için İzmir’de şimdiden 8+9  milletvekili cepte dersem hiç kimse şaşırmasın.  Çünkü, İzmir CHP’nin   29 Mart’da  yaptığı ön seçim  sonunda,  Milletvekili  sıralarına en az Musa Çam kadar çalışkan ve popüler olan,  her iki bölgede de 10’ar kişi sıraya girdi.  

Ön seçimden sonra ise  herkesin beklediği, CHP kontejanlarının kim olacağıydı. Çünkü Kontejana yazılan adayların niteliği İzmir’de  en azından,  2011 seçimlerinde ki sayı olan birinci bölgede 6, ikinci bölgeden ise 7 kişi için umut olacaktı.

Evet, bu  beklenti beklenenin bile üstünde  gerçekleşti. Bir tek Erdal Aksünger beklentisi partilileri üzmüşsede, vatandaş yinede  atanan bu adayları çok beğendi. Üstelik  bu listelerin Genel Başkanın listesi olduğu konusunda da  herkes hemfikir oldu.

AKP listelerine baktığımız da ise;  birinci bölge de seçimi sürükleyecek sadece iki  aday var. 3. Sıraya konulan Buca Eski Belediye başkanı Cemil Şeboy ve 6. Sıraya konulan Müteahhit Necip Nasır ’dır.  Aslında, İzmir’de AKP için en büyük başarı bile 5 Milletvekili olacağına göre Necip Nasır’ın milletvekili seçilebilmesi  için de, büyük bir  mucize lazım. 

Birinci sıraya konulan Veysel Eroğlu içinse; maalesef! diyorum,  Binali Yıldırım gibi  fenomen bir kişiliği yok. Veysel Eroğlu için  söyleyeceğim tek şey;  İzmir’de AKP seçmeni dışında hiç kimseyi etkileyemez. Üstelik; Veysel Eroğlu sahaya çıktığın da, İzmir’de AKP adına, bu güne kadar Binali Yıldırım’ın kazandırdığı bütün olumlu etkiler de  yok olacaktır.

Bunun dışında 2. Sırada ki,  Nükhet Hotar’ın AKP’ye zaten getireceği hiç bir oy yok. Hüseyin Kocabıyık adı ise Yeni Asır da yazdığı yazılarla, İzmir’lilerin zaten  üzerinde hiç bir  sempatisi yok.  Ozan Ceyhun ise kesinlikle AKP’nin en büyük hatasıdır. Seçim sonuçları ortaya çıktığında göreceksiniz ki, tıpkı zamanında İzmir’liye  “gavur izmir’li ” denildiğinde İzmir’li AKP’ye  nasıl bir tepki vermişse, İşte Ozan Ceyhun’da aynı tepkiyi İzmir de görecek  ve İzmir’li Ozan Ceyhun’dan dolayı AKP’yi cezalandıracaktır. Bunların hepsinin sonucunu 8 haziranda ayrıca değerlendireceğiz. Ama ben şimdiden söylüyeyim ki,  İzmir’li Ozan Ceyhun meclise gitmesin  diye AKP’yi 4 milletvekilinde tutarsa bu sonuç  kimseyi  şaşırtmasın.

İkinci Bölge için söyleyeceğim tek şey;  AKP bu bölgede   baştan  teslim olmuştur. İkinci bölgeden CHP 10 milletvekilini çıkaramazsa, AKP yüzünden değil CHP yeterince çalışmadığı için kaybedilmiştir.

HDP ise  beni  gerçekten çok şaşırttı. İnşallah diğer illerdeki adaylarını da o  illerin kendi hassasiyetlerini dikkate almadan yapmamışlardır. Diğer illerin yapısını bilmediğim için ahkam kesmek istemiyorum. Ama İzmir için seçilen adaylar %10’u geçmeyi hedefleyen bir partinin adayları  değil. Özellikle İzmir’de iki bölgede de, 1. Sıraya konulan iki adayda oy getirmez, sadece HDP nin her zaman alacağı oyu  partiye taşır.

Bu tablo, İzmir’de  CHP’ye  yarayacaktır. MHP en az 1+1  milletvekili çıkarır. AKP en fazla 4+3 çıkarır. Geri kalanları da CHP alır. Bu tablo, bugün için bile   8+9  olarak CHP  lehine  görünüyor.

CHP’nin bu başarıya ulaşması için de;  kaf dağının ardına  gitmesi hiç  gerekmiyor.

Sadece...

1-Ön seçimde parti içi üyelerine ulaşmak için yapılan bütün çalışmayı şimdi de, 2 ay boyunca bütün İzmir seçmenine ulaşmak için yapacak.

2-Özellikle bazı  adayların  TEMAD ve diğer sivil toplum örgütleriyle ilişkileri çok güçlüydü. Bu adaylar bu süreçte de,  bu derneklerin üyelerini;  partili- partisiz demeden   hepsine   ulaşarak oylarını CHP’ye vermeye ikna etmeli.  Bu çalışmalarda Vatan partisine olan yönelme varsa bu konuya  özellikle dikkat edilmeli. Bu konuda köylerde de bir yönelme olabilir. Dikkat edilmeli.

3-İzmir’de Alevi örgütlerinin Aziz Kocaoğlu’na karşı  belli bir kırgınlıkları var. Bu kırgınlık bir şekilde çözülmeli ve bu düzelme seçimden sonrada devam etmeli.

4-Ön seçimde özellikle köylere yeterince gidilmediğine kendim şahit oldum. Unutmayın bu köyler dediğimiz yerde 500.000 oy var.

5-Birinci bölgede özellikle Tuncay Özkan: Tuncay Özkan olduğunu ispat etmeli. Eğer Tuncay Özkan çalışırsa,  birinci bölgede  CHP en az bir milletvekili daha fazla  kazanır. Yoksa ön seçimde  5. Sırada çıkan Muhsin Kurt’un, 6. Sırada çıkan Ali Hıdır Uludağ’ın ve 7. Sırada çıkan Ednan Aslan’ın hakkını yemiş olur.

6-Bu çalışmalara mutlaka Belediye başkanları ve ilçe örgütleri bütün gövdeleriyle katılmalı. İlçelerin hedefi olmalı ve bu alınan  sonuçlar bir daha aday oldukların  da onların referansı olmalı. Kimse bana yerelin dinamikleri ile , genel seçimlerin dinamikleri ayrı yalanını söylemesin. seçmen için bunun hiç  bir farkı yok. Sadece ilçe örgütleri ve belediye başkanları yerel seçimlerde kendilerinin seçilmesi için daha  çok çalıştıkları için daha fazla oy alıyorlar. Bu çalışmayı genel seçimler için yaptıkların da ise;  daha fazla oyun alınacağını da herkes görecektir. Özellikle genel başkan;  bu sonuçları takip ettiğini belediye başkanlarına açıkca  hissettirmeli. Ayrıca ilçe başkanlıkların da ve İl Başkanlığın da görev isteyenler için masalar oluşturulmalı ve bu görev alanların da takibi yapılmalıdır.

7-Adaylar mutlaka alan  ve bölge paylaşımı yapmalı.  Adaylar sadece ilçelerin yaptıkları organizasyonlara katılarak boy gösterirlerse bu tamamen zaman kaybı olur.  Bunun  yerine , kendi çalışma proğramlarını ortak akılla yapmalı ve onu gerçekleştirmelilerdir.  Ayrıca Adaylar ilçelerde Belediye başkanları ile dolaşarak buna da seçim çalışması demesin. Kendi bölge çalışmalarını  kendileri yapmalı ve kendi ekipleriyle kapı kapı dolaşmalılar.  Özellikle bu çalışmalarda emekli öğretmenlerden, öğretmen örgütlerinden faydalanmayı unutmasınlar.  Örneğin, bir aday Karabağlar ilçesini kendi çalışma alanı olark seçmişse, bu bölgede nerdeyse 500.000 nüfusun olduğunu bilerek, bu ilçeyi  10-15 bölgeye ayırarak, bu bölgelerde ekipler oluşturarak, seçim ofisleri oluşturarak her gün bu bölgeyi tek tek ziyeret ederek çalışmalı. Çalışma  ekiplerinde bulunanlar;  özellikle  CHP’nin Türkiye projeleri hakkında  gittikleri insanlara kısada olsa   bilgi vermelilerdir. Örneğin bütün emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilmesi gibi.

8- Ayrıca CHP’nin iktidarın da: Köylüler için, çiftçi için  ne düşündüğünü  ve  ne gibi  projeleri olduğu  hakkında  kısada olsa bilgileri kapı kapı dolaşarak seçmene  anlatmalı.  Bu bilgiler arasında da,  Çiftçilerin kredi borçları konusunda,  tarım teşvikler konusunda,  çiftçilerin emeklilikleri hakkında CHP’nin  ne düşündüğünü ve  hangi projeleri olduğunu  anlatmalı.

9-Adaylar  özellikle de; öğrencilere gitmeli, öğretmenlere gitmeli, sanayi sitelerine,  esnafa, fabrikalara gitmeli, sendikalara gitmeli, kemeraltına, hastanelere, yolcu terminallerine , kısacası insanların olduğu her yere gitmeli.

10-Bunların hepsinin üstünede, CHP’nin bu seçim de iktidar olacağına,  halkın  inandırılması gerekir.