Bayraklı’da Kültür Erozyonu

Çığlık atmakla çocuk büyütülür mü?
İtilerek dağlar yürütülür mü?
Üflemekle güneş soğutulur mu?
Şov kültürleri unutturur mu?
Taşımakla deniz kurutulur mu?
 
Sanatı ve tiyatrosu olmayan toplum düşüncesel olarak aç kalır.
Aç kalan toplumun bireyleri öncelikle değer yargılarını yer.
Eski Yunan uygarlığında tiyatro topluma yön vermiştir.
Sağın sanatı sığdır, Gezi direnişinde TOMA ve Gaz Bombalarının karşısına ilk kez sanat cıktı.
Dans, müzik, resim, heykel, beste, türkü, marş, şiir ve mizah.
Kırmızı giysili kadın koreografi
Boyalı merdivenler resim
Duran adam tiyatroda pandomim
1 Mayıs İşçi Bayramında TOMA nın karşısında basınçlı suya karşı dimdik ayakta duran“çantalı kadın” Gaz bombalarının, tekmenin, copların ve basınçlı suyun karşısına sanat çıktığında güvenlik emekçisi olduğunu unutan imamın ordusu, afalladı şaşkına dündü, sürgün korkusundan bir  destanı daha yazdı.
 
Çığlık Atma Kültürü!
 
Gün aşırı acı dolu çocuklarla ilgili haberler insanın kanını dondururken, aileden sorumlu Bakan Ayşenur İslam ÇARE yi buldu. “Çocuklarınıza Çığlık Atmasını Öğretin” Meydanlarda, alanlarda, sokaklarda biber gazı sayesinde çığlık atmayı öğreniyor çocuklar!!!
Siyaset zor iştir. Siyaset insan kazanma sanatıdır.
Siyaset ve sanat çığlık atmak ve insani değerle dalga geçmek değildir.
 
Bayraklıda Kültür Erozyonu ve Tiyatro Cem’i 
 
Bayraklı Belediyesinin beş yılda yaptığı kültürel etkinliklerden örnekler;
“Kaldırımı olmayan” güzel sokak yarışmaları
Ses getirsin olay olsun diye  “Hadise” konserleri
Geleneksel “Deve Güreşi Festivalleri”
Karagöz, İlizyon, Ateşbaz oyunları ve Dünya Barış Anıtında göbek şovları dahasını saymaya gerek yok. Bayraklı 5 yıl bu kültürle harmanlandı. Yerel seçimler sürecinde Hasan Başkana bu kültürel erozyon hakkında temkinler, eleştiriler yapıldı.
 
3 Mayıs 2014 akşamı Yamanlarda Hacı Bektaşi Veli Derneği Alevi Kültür Merkezinde CEM yapıldı. 3 Mayıs Akşamı yani aynı akşam Bayraklı Belediyesi Cem evine yakın olan Anfi Tiyatroda Alevilerle alay edercesine tiyatro sahnesinde sözüm ona cem yaptı, bu bir gaflettir. İnançlar, ibadetler tiyatro sahnesinde sergilenmez. Tiyatro sahnesinde Semah dönmekle Cem yapılmış sayılmaz.
Bu yapılan şov Alevilere saygısızlıktır.
 
“Alevilik insanların doğada var olmasıyla birlikte Adem Baba, Havva Ana’dan günümüze Şamanizm de izleri olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’in soy ağacı
Ehl-i Beyt’in  On iki İmamların öğretileriyle süregelen bir inançtır. “
Alevi inancında CEM ve görgü ibadetinde suçlular “Düşkünler” Cem’e dâhil olmazlar. Cem yapılırken rızalık alınır, 12 hizmet yürütülür Cem’de bulunan insan topluluğu birbirlerine kardeş, yoldaş olurlar Hızır Lokması ikram edilir, Semah dönülür, Hakka niyaz edilerek Cem ibadeti Dualar eşliğinde saatlerce sürer.
 
Kâinatın temel taşıyız                          İnsanları hor görmeyiz
İnsanların kardeşiyiz                           Ele, dile, bele bağlıyız
Erenlerin sırdaşıyız                              Asırlardır yok olmayız
Aleviyiz Bektaşiyiz                                Aleviyiz Bektaşiyiz        
           
Cem şovundan üç gün sonra 6 Mayıs 2014 günü Bayraklı Belediyesi “Hıdırellez ve Üç Fidan Konserleri” diye bir afiş yaptırdı.  6 Mayıs akşamı Yamanlar Nazım Hikmet Rekreasyon alanında üç fidanı andı. Öyle acılar vardır ki eskimez, unutulmaz.
42 yıl önce 6 Mayıs 1972 de idam sehpasına devrimci onurlarıyla yürüyen
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı anma afişinde Hıdırellez muammasıyla üç fidanı afişe etmek yozlaşmanın göstergesidir.
 
Şamanizm de su ve ateş kutsaldır, Hıdırellez akşamı bahar şenliğiyle beraber bazı insanlar batıl bir düşünceyle ateşin üzerinden atlarlar.
Devrim ateşini yüreklerinde taşıyan Üç Fidanın anılmasında Bayraklı Belediyesine göre Konserinde sanatçı Cevdet Bağca haykırıp bağırdıkça Yamanlarda çocuklarda çığlık attılar ve Cevdet Hocanın sayesinde çocuklar çığlık atmasını öğrendiler.
 
Bayraklı Belediyesi Kültür Müdürlüğünde görevli kültürden yoksun kültür mağdurları şov yapmak ve ya izletmekle kültürel değerler unutulur mu sanıyorsunuz?
 
Engelliler Haftası
 
10 - 16 Mayıs Engelliler Haftasıdır. Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede bir hafta boyunca engellilerin sorunlarına çareler aranır.
Bütün canlılar bir engelli adayıdır. Engelliye acımak ayıp, engelli hizmetlerini umursamamak veya engellilere yapılan hizmeti şova dönüştürmek utançtır.
Beş yıl önce Hasan Karabağ Bayraklı Belediye Başkanı olduğunda ilk işi Çamkıran’da ve Osmangazi’de bulunan engelli rehabilitasyon merkezlerini hizmet dışı bırakıp, belediye hizmet binasına dönüştürmek oldu.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’na bağlı İzmir Sakatlar derneğinin kurucu kurul üyesiyim.
Bayraklı İlçe olduğunda engelliler birimi oluşturuldu, engellilerden sorumlu sayın Vural Gürbulak la görüşmemde İzmirli hayırseverlerin sakatlar derneğimize hibe ettikleri tekerlekli sandalyeleri Bayraklıda yaşayan engellilerin hizmetine sunduk.
Beş yıl boyunca engelli sorunlarına duyarsız kalan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’ın gelecekte de engelliler için hizmet üreteceğini sanmıyorum.
 
Her canlı bir engelli adayıdır
En büyük engel düşüncededir.
 
 
Yorgun Demokrat