Büyükşehir, Çiğli Belediyesi, Kent Konseyi ve bölge muhtarları elele verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Cumhuriyet Mahallesi’nde heyelan nedeniyle evlerine yönelik tahliye kararı verilen yurttaşlarla, bölge muhtarları ve Çiğli Kent Konseyi ile bir araya geldi. Mağdur olan herkesin ev ve arsasını satın alacaklarını ifade eden Soyer, “Pozitif ayrımcılık yapacağım vatandaşlarımsınız” dedi. Soyer, alanın afet bölgesi ilan edilmesi için bakanlığa yaptıkları başvuruya olumsuz yanıt aldıklarını da açıkladı.

Çiğli Belediyesi’ne ait Pelikan Sosyal Tesisleri’ndeki toplantıda belediye bürokratlarıyla bölge sakinlerinin sorunlarını ve beklentilerini dinleyen Başkan Tunç Soyer, bazıları taşınan bazıları ise henüz bölgede ikamet eden yurttaşlara gelinen süreç hakkında bilgi verdi. 

Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi nedeniyle bölgede toprak kaymasının yaşandığı yönündeki iddialara değinen Başkan Soyer, “Harmandalı depolama alanı olmadan önce de bölgede toprak kayması olduğu uzmanlarca belirlenmiş. Yeraltı su kaynakları nedeniyle zaten bir heyelan yaşandığı bilimsel olarak tespit edildi” dedi.

Bakanlıktan “afet bölgesi” talebine ret

Bölgede heyelanın nasıl seyrettiğini tespit etmek için Hacettepe Üniversitesi ile bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Soyer, şunları söyledi: “Yürütülen çalışmaların ardından 9 Ağustos’ta son raporları aldık. Hiç tereddütsüz bir heyelan var. Bu bir afet. Bu afeti yaşıyoruz. Burasının afet bölgesi olarak ilan edilmesi için İçişleri Bakanlığı’na talepte bulunduk. Bakanlık; ‘Evet doğru bir heyelan var ama bunun sebebi çöplük olduğu için biz afet bölgesi ilan etmeyiz’ dedi. Bu cevap doğru bir cevap değil. Şimdi devlet böyle bir gerekçe ile depremde, selde vatandaşlarını yalnız bırakabilir mi? Afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki biz bakanlığı bu konuda ikna edemedik. Bakanlık üzerinden yükü attı. ‘Bizi ilgilendirmez’ deme noktasına geldi.”

“Tüm mağduriyetleriniz giderilecek”

Taşınma sırasında, sonrasında yaşanan kayıpların tamamını gidereceklerini de anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Eksik kalan ne varsa, bardağınız dahil hepsinin listesini verin, biz gidereceğiz. Afet bölgesinde tek tek her birinizin evini ve arsasını satın alacağız. Başka türlü orada size faydalı olmamız mümkün değil. Eğer heyelan devam ediyorsa, daha ağır bedeller ödemek zorunda kalabilirsiniz. Biz de çare üretemeyebiliriz. O nedenle hiçbirinizi mağdur etmeden, bedeliyle toprağınızı, binanızı satın alacağız. Bunu da belediye olarak hızlı bir şekilde yapacağız. Mağduriyetinizin devam etmesine izin vermeyeceğiz. Sonra afet bölgesi ilan edilir, o ayrı mesele” dedi.

“Mağduriyetinize izin vermeyeceğim”

Soyer, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Yaşadığınız mağduriyetlerin her biri benim de içimi sızlatıyor. Ben sizin yanınızda olacağım. Mağduriyetinize izin vermeyeceğim. Evlerinizin değeri neyse onu vereceğiz. Sizi bir şeylere çırak çıkarmayacağız. Her birinizin sıkıntısına, derdine çare bulmak için elimden ne geliyorsa yapacağım. Bugüne kadar yaşadığınız sıkıntıyı anlıyoruz ve yardımcı olmak istiyoruz. Gücümüz neye yetiyorsa yapacağız.”

Yurttaşlardan Soyer’e teşekkür

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kendilerini dinlediğini ve soruları çözmek için adım attığını belirten yurttaşlar da Başkan Soyer'e teşekkür etti.

Çiğli Kent Konseyi Başkanı İncesu: “Bu toplantı ile katılımcı bir demokrasinin uygulanması için bir adım atıldı.”

Toplantıda söz alan Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu  “Bu adım bu süreçte ortaya konan katılımcı demokrasi örneği Harmandalı Tesisinin geleceği içinde uygulanması ile İzmir’in ve Çiğli’nin geleceğinin sağlıklı bir çevreye idealimize uygun bir doğrultuda ilerleyeceğine dair bir güvence oldu.” dedi.

Bölge Muhtarları, burada başlayan sürecin Tesisin geleceği içinde hayata geçirilmesini talep ettiler.

Toplantıda söz alan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar ve Muhtarlar Güç Birliği Derneği Başkanı Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Hıdır Işık, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çiğli Kent Konseyine teşekkür ederek bu sürecin Tesisin geleceği içinde hayata geçirilmesini talep ettiler.

Eylül ayında yapılacak Büyükşehir meclis toplantısında konuya ilişkin karar alınıp, çalışmaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

Teknik Çalıştay Ekim ayında

Ekim ayında ise Çiğli Kent Konseyi çağrısıyla toplanacak teknik çalıştayda Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Belediyesi, Odalar, Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Harmandalı Tesisi ile ilgili tüm konuları ele alacaklar.