İZMİR

Aliağa’da Gemi Söküm İşçileri’nin direnişi devam ediyor!

İzmir'in Aliağa ilçesinde yüzlerce gemi söküm işçisi 11 Şubat Cuma gününden bu yana kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı direnişe geçti.

Günlerdir düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı direnişte olan gemi söküm işçilerinin temsilcisine şirket sahipleri tarafından dava açıldı.

Gemi söküm şirketi sahipleri, bir işçi temsilcisi hakkında savcılığa “yasa dışı grev yapmak” ve “işyerini zarara uğratmak” suçlamalarıyla dava açtı.

Hakkında şikayetçi olunan işçi temsilcisine arkadaşları sahip çıkarken, işçilerin gönüllü avukatlığını yapan Ali Ekiz, jet hızıyla dava açılmasının olağanüstü bir durum olduğunu ve bunun da şirket sahiplerinin hukuk üzerindeki etkisini gösteren bir örnek olduğunu belirtti.

İşçinin savunmasını yapacaklarını aktaran Ekiz, işçi temsilcisinin haklı olduğunu söyledi.

Dava açılmasının yanı sıra işverenler zarara uğradıklarını tespiti için keşif talebinde bulundu. Yarın hakim öncülüğünde yapılacak keşfi, işçiler adına İzmir Barosu ve ÇHD avukatları takip edecek.

İŞÇİLER BASKILARA RAĞMEN DİRENMEYE DEVAM EDİYOR

İşçiler şirketlerin bu hamleleri ve uzlaşma adımı atmamasına karşı direnişi sürdürme kararı aldı.

İşçiler, hakkında dava açılan arkadaşlarının da yanında olduklarını ifade ederek, "Biz burada 22 firmanın işçileri olarak en doğal hakkımızı kullanıyoruz. Haklarımızı istiyoruz ve işverenler bizim taleplerimize yanıt verene kadar buradayız" dedi.

İşçiler, patronlar tarafından açılan davaya sunulacak vekaletname için kendi aralarında para toplayarak, dava açılan arkadaşlarıyla dayanışma gösterdi.

Gemi söküm işçileri, direnişe grev halaylarıyla devam etti.

Polis,  işçilerin direnişinin yasa dışı olduğunu ve gemi söküm önünde beklemeyi bitirirlerse temsilcileri şirket sahipleriyle görüştürebileceklerini söyledi. İşçiler ise gemisi söküm tesislerinde beklemekten vazgeçmeyeceklerini ve yarın da geleceklerini söyleyerek, “Direnişe devam” dedi.

Patronların Ensesindeyiz Aliağa Gemi Söküm İşçileri Dayanışma Ağı, "Patronların tehditlerinden korkmuyoruz" açıklamasını yaptı.

İŞÇİNİN DAYANIŞMASI PATRONLARI YENECEK!

Öte yandan Patronun grevi yasaklamak için açtığı davaya vekaletlerini sunmak işçilerin bozuk  para topladığı görüntüler de sosyal medyaya yansıdı.

GEMİ SÖKÜM İŞÇİLERİ: “PATRONLAR KAYBEDECEK, GEMİ SÖKÜM İŞÇİLERİ KAZANACAK!”

Bununla beraber işçiler gemilerde asbest olduğunu, ağır koşullarda çalıştıklarını, taşeronlaşan ve özel şirkete devredilen gemi söküm işinin ağır sanayi olarak geçtiğini kaydetti. Grev konusunda kararlı olan işçiler insani haklarını istediklerini belirterek, kötü hava koşullarında eve gönderildiklerinde yömiyelerinin kesildiğini ve yasal eylem haklarını firmaların yasadışı eylemlerine karşı yaptıklarını işçiyi tanımayan, hor gören, örgütlenmesine saldıran uygulamalara karşı  direnişlerini sürdüreceklerini aktardılar.

ASBEST NEDİR?

Kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Beyaz asbest olarak bilinen krisotil, yılantaşından elde edilir. Birçok ülkede kullanımı tamamen yasaklanmıştır. ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde çok kısıtlı kullanımına izin verilir.