AKP İktidardan, Melih Gökçek Balkondan Düştü

 Türkiye aylardır kilitlendiği genel seçimleri tamamladı. Biz söylemiştik ama AKP liler inanmadı AKP saltanatı sona erdi. Artık AKP nin tek başına iktidar olma şansı yok. Eğer partilerden biri ile Koalisyon yapsa bile diktatörlüğün önüne barikat kuruldu, Yolsuzlukların muslukları kapanma noktasına geldi.

Başbakan Davutoğlu seçim kaybetti. Davutoğlunun seçim kaybetmesi çok önem arzetmiyor. Ama Ben %52 ile seçildim, meydanlara da çıkarım, saraylarda yaptırırım, Cumhurbaşkanı olarak Başkanlıkta yaparım diyen ve Davutoğlundan çok meydanlarda dolaşıp AKP ye oy isteyen Recep Tayyip Erdoğan kendisini de ortaya koyarak aldığı %40 oyla azınlık Cumhurbaşkanı haline döndü.

Ortada bir gerçek var AKP Diktatörlüğü sona ermiş, Demokrasinin önü açılmıştır. Aslında AKP nin esas oyu 3 puan daha aşağıdadır. Bunu Tayyip Erdoğan gördüğü için açıkça destek vermiş, kürsülerde dini değerleri kullanmış, muhalefet partilerine her türlü gerçek dışı suçlamayı yapmış, TRT si ile, havuz medyası ile, hazinenin tüm olanakları ile bu oy oranını %40 ta tutmuştur.

MELİH GÖKÇEK BALKONDAN DÜŞTÜ

Seçim Kampanyası süresince Televizyon televizyon dolaşarak CHP, HDP, MHP hakkında iftira ve yalanla dolu probokanda yapan Melih Gökçek hevesle çıktığı Balkondan dışarı çıkarıldıktan sonra geri alınmamıştır. Başbakan gelmeden Balkona çıkan Melih Gökçek, muhtemelen Bülent Arın çın itirazı üzerine daha Başbakan gelmeden balkondan düşmüştür.

CHP KAZANDI MI, KAYBETTİ Mİ?

CHP bu seçimlerde en hazırlıklı ve en pozitif seçim politikası uygulamasına rağmen  oylarını artıramamıştır. Tabi ki bunun bizim bildiğimiz somut sonuçları var. Seçim analizini ayrıntılı yaparız ama şimdilik durumu ortaya koyalım.

 2011 Seçimlerinde Geçerli oyların toplamı 42 milyon 813 bin, 2015 seçimlerinde geçerli oy 45 milyon beşyüz bin dir. Yaklaşık 3 Milyon yeni oy kullanılmıştır. CHP nin oy alabileceği bu yeni ilk kez oy kullanan seçmen  pastasını HDP  almıştır. Recep Tayyip Erdoğan diktatörlüğünün önlenmesinin tek yolu HDP nin barajı geçmesi zorunluluğu genç seçmeni HDP ye yönlendirmiştir.  
AKP 3 milyon oy kaybetmiştir. Bunun iki milyonu MHP ye, bir milyonu da HDP ye gitmiştir. HDP nin artırdığı kalan 2 Milyon oy CHP ye gelecek potansiyel oydur. CHP bu seçimlerde oyunu artırmamıştır ama Demokrasi mücadelesine önemli katkı sunmuştur. HDP nin Demokratik mücadelenin içinde meşru zemin elde etmesine katkı sunmuş, AKP nin iktidarına son vermiştir.

İZMİR DE DURUM

İzmir de AKP nin düşüşü CHP nin kısmen yükselişi söz konusu ise de CHP 2011 e göre bir milletvekili kaybetmiştir. AKP 3 Milletvekili kaybetmiştir. MHP 2 Milletvekilini 4 e çıkarmış, HDP de 2 milletvekili kazanmıştır.                                                                                                                                                            
1.Bölge İlçeleri bir ilçe hariç küçük te olsa oy artırmışlardır. En çok oy kaybeden İlçe Narlıdere dir. Beş puan birden kaybetmiş 2011 de %65 olan oy oranı %60 a düşmüştür. Bunun nedenlerini önümüzde ki günlerde değerlendiririz. Sadece şu kadarını ifade etmek gerekir ki; Narlıdere de ki seçim çalışmaları bildiri dağıtmanın ötesine geçmemiş, CHP den kopma eylimi olan oylara yönelik çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmayı yapabilecek yetenekli ve deneyimli kadrolar çalışmalardan uzak tutulmuş, en küçük görev verilmemiştir.