CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Sayıştay raporlarından yola çıkarak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi. Ağbaba, bakanlığın çalışma yaşamı ile ilgili hedeflerin hiçbirini gerçekleştirmediğini belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın geçen yıl en çok bütçe alan üçüncü, bu yıl da ikinci bakanlık olduğunu hatırlatan Ağbaba, bakanlığın devasa bütçeler almasına rağmen çalışma yaşamını ilgilendiren sorunlara hiçbir çözüm üretmediğini kaydetti. 

SENDİKAL HEDEFİN GERİSİNDE KALDI

Ağbaba, çeşitli başlıklarda bakanlığın 2018 yılı Ağustos ayında açıkladığı 100 günlük eylem planındaki hedefleri ile faaliyetlerini kıyasladı. Buna göre;

-Sendikalaşma oranının yüzde 21’e çıkarılması hedefleniyordu. Temmuz 2019 istatistiklerine göre sendikalaşma oranı yüzde 13,76’da kaldı. Türkiye’de her 100 işçiden 86’sı sendika üyesi değil. İşçilerin sadece yüzde 7’si toplu iş sözleşmesinden yararlanabiliyor. Bu oranla Türkiye OECD ülkeleri arasında son sırada. 

KADIN VE GENÇ İŞSİZLİĞİ AZALMADI

-Bakanlık kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için 1 milyar 84 milyon ilave destek sağlayacaktı. TÜİK verilerine göre işsizlik son bir yılda 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişi oldu. Genç işsizliği bir yılda yüzde 7 oranında artarak yüzde 27,1’e yükseldi. Genç kadın işsizliği ise yüzde 33,3. Türkiye, OECD ülkeleri arasında işsizliğin en yüksek olduğu ikinci ülke. 

İŞSİZLİK FONU İŞVERENLERE YARADI

-Bakanlığın “Hak kazanma şartlarını esneterek ilave 12.500 kişinin daha işsizlik ödeneğinden faydalandırılması” hedefi tutmadı. Bakanlık, kriz koşullarında ücretlerin belirli bir kısmının işsizlik sigorta fonundan karşılanmasına karar verdi. Böylece, işsizlik sigorta fonunun yağmalanmasının önü açıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 10 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan genelgesine göre; işçilerin maaşlarının 3 ay ve gerektiğinde daha fazla süre ‘’işsizlik sigorta fonundan’’ ödenecek. Eylül ayında işverene verilen destek 1,8 milyar TL iken işsizlik ödeneği olarak ödenen tutar 1 milyar TL oldu. 

İŞ CİNAYETLERİ GÖRMEZDEN GELİNDİ

-Bakanlığın ilk 100 günlük eylem hedefinde iş cinayetleri ile ilgili hiçbir ifade yer almadı. Bakanlığın göreve geldiği 1 yılı aşkın sürede en az 2 bin 745 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın soru önergelerine de yanıt vermediğini belirten Ağbaba, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un 495 soru önergesinden sadece 7’sine yanıt verdiğini aktardı. 

BAKANLIK VE SGK KAÇAK DURUMUNA DÜŞTÜ

SGK’nin da 9 ay boyunca verileri açıklamayarak güvenirliğine gölge düşürdüğünü ifade eden Ağbaba, “Krizin bedelinin çalışanlara nasıl ödetildiği eni sonunda açığa çıkmış oldu. SGK’nın açıkladığı verilere göre sigortalı sayısı yarım milyon kişi azaldı” dedi.

Ayrıca Sayıştay raporlarına göre, bakanlığın 8 milyarı TL’si görev zararı olmak üzere bir yıllık toplam zararının 28,9 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Ağbaba, şöyle devam etti: 

“Sayıştay, Bakanlık’ta kaydı olmayan ve engel oranı yüzde 40’ın altında olan on binlerce kişiye yardım yapıldığını belirledi. Haksız bakım işleminden yararlananların sayısı 98 bin kişi oldu. 2018’de Bakanlık bütçesinden yapılan teşvik ödemelerinin toplam tutarı 17 milyar 288 milyon TL oldu. Ancak bu ödemelerin prim almaya hak kazanıldığına yönelik kanıtlayıcı belgeler olmadan yapıldığı tespit edildi. Böylece bakanlığın çalışanların sorunları ve istihdama yönelik projeler için kaynak aktarması gerekirken, ödenekleri usulsüz olarak nerelere nasıl dağıttığı da 1 yılı aşkın görev sürecinde açığa çıkmış oldu.”